12.12.2004← Takaisin

Janne Ahonen palasi omalle paikalleen kärkeen

Suomen Janne Ahonen teki jälleen kaksi loistavaa hyppyä ja palasi voittajaksi Tshekin Harrachovin HS 134 metrin mäessä käydyssä maailmancupin kilpailussa. Toiseksi sijoittui Norjan Roard Ljökesöy ja kolmanneksi kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut isäntämaan Jakub Janda.

Janne Ahonen otti Harrachovissa sunnuntaina kauden viidennen voittonsa. Harrachovin lauantain kilpailun ykköspaikka meni tuulen mukana, Jannen kuitenkin taistellessa sen kisan hienosti hopealle. Sunnuntain voitto oli Janne Ahosen uran 78:s palkintopallisijitus, mikä on kaikkien aikojen ennätys, ja kaikki syyt on uskoa, että jatkoa seuraa. Maailmancupissa Ahosella on ylivoimainen johto 580 pisteellä ennen Tshekin Jakub Jandaa, jolla on 308 pistettä.

Janne Ahonen oli kilpailun ainoa hyppääjä, joka molemmilla hypyillään ylti 140 metriin, ensimmäinen hyppy kantoi 140 metriä ja toinen vielä metrin pidemmälle ja oli samalla kilpailun pisin leiskaus. Ahosen tyyli ei kaikkia tuomareita miellyttänyt ja siksi hän ensimmäisen kierroksen jälkeen oli toisena Tshekin Jakub Jandan jälkeen hävittyään tälle tyylissä kaksi pistettä. Ahosen tyyli näyttääkin olevan varsinkin norjalaistuomareiden silmätikkuina ja saa Suomen päävalmentajan Tommi Nikusen ihmettelemään, josko Norjassa on mäkihypyssä eri säännöt kuin muualla!

- Onneksi hyppyjen pituudet ovat vielä riittäneet. Tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua ja silloin kaikki kymmenykset tarvitaan, sanoi Nikunen ja arvioi, että joukkue tulee viemään asian käsiteltäväksi.

Nikusen mukaan Ahosen ensimmäinen hyppy oli ”vähän kiireinen” ja mahdollisuuksia olisi ollut parempaakin. Toinen hyppy sen sijaan oli valmentajankin kriteerein ”hieno”. Lahtelainen näytti tämän hetken maailman ykköshyppääjän laatunsa ja siihen ei Janda puolalaisilla täydennetyn, pauhaavan kotikatsomon edessä pystynyt vastaamaan. Hyppy kantoi 136,5 metriä ja Jandan oli tyydyttävä kilpailun kolmanteen sijaan. Toiseksi nousi, kauden aikaisemmista kilpailuista poiketen, toisella hypyllään hienosti venynyt Norjan Roard Ljökesöy tuoden samalla Kojonkosken ryhmälle kauden ensimmäisen podiumpaikan.

Lauantain kilpailun voittanut Puolan Adam Malysz tuotti pettymyksen rajan takaa Puolasta tulleille tuhansille, värikkäille kannattajilleen. Hän oli nyt kahdella 133 metriä kantaneella hypyllään sijalla 11 ja on maailmancupissa kahdeksantena kerättyään yhteensä 200 pistettä.

Toiseksi paras suomalainen oli jälleen Puijon Matti Hautamäki, joka oli kilpailun 12:s ja on nyt maailmancupissa sijalla kuusi.

- Hautamäen ensimmäinen hyppy oli normaali, toisessa oli selvästi liikaa yrittämistä, summasi Nikunen. – Matti Hautamäellä hyppääminen on pienestä kiinni, kaiken osuminen kohdalleen on hyvin lähellä, päävalmentaja uskoo.

Myös sijalle 22 hypänneen Tami Kiurun Tommi Nikunen uskoo nousevan viimevuotiselle tasolleen.

- Tuollaista Tamin hyppääminen on nyt ollut, näyttää hyvältä, mutta terävyyttä vielä puuttuu. Nyt tarvitaan vain malttia ja uskoa omaan tekemiseen.

Muut suomalaiset olivat Jussi Hautamäki sijalla 46 ja Janne Happonen sijalla 48. Veli-Matti Lindström ei selvinnyt karsinnasta varsinaiseen kilpailuun.

- Sama tauti vaivaa miehiä edelleen, itseluottamus on täysin hukassa. Usko omaan osaamiseen voidaan nyt löytää vain harjoittelulla, sanoo Nikunen ja on päätynyt siihen, että maailmancupin seuraaviin osakilpailuihin Sveitsin Engelbergiin lähtee Suomesta vain minijoukkue, jotta vuodenvaihteen Keski-Euroopan mäkiviikolle saadaan Janne Ahosen seuraksi iskukykyinen ryhmä.