Uutisen päiväys

16.11.2017← Takaisin

Hiihdon Suomen Cup sekä mäen ja yhdistetyn SM-kisat tuovat säpinää Ounasvaaralle

Maastohiihdon Suomen Cup sekä mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kilpailut päästään kilpailemaan viikonloppuna Rovaniemellä erinomaisen talvisissa olosuhteissa. Ounasvaaran Hiihtoseura ja monta tarinaa vuosien varrella nähnyt hiihtostadion on jälleen valmis isännöimään huippu-urheilua lauantaina ja sunnuntaina.

– Maastohiihdon Suomen Cup sekä mäkihypyn ja yhdistetyn SM-kilpailut tuovat Ounasvaaralle lähes kaikki lajien huiput. Rovaniemellä on mukavat talviset kelit, sopivasti pakkastakin ja kaikki suorituspaikat ovat huippukunnossa. Toivotaan, että yleisökin löytää sankoin joukoin tiensä kannustamaan hiihtolajiemme huippuja olympiakauden alussa. Kisamme ajoittuvat hyvin myös matkailusesongin alkuun ja tämän vuoksi toivomme, että turistitkin löytävät paikalle seuraamaan arktisia kisojamme ja maailmanluokan urheilijoita. Usean lajin kisaviikonloppuna seuramme yhdessä tekeminen on korostunut entisestään ja olemme pyrkineet luomaan tapahtuman, jossa kisakatsoja pääsee kokemaan lumilajit parhaimmillaan ja myös näkemään mielenkiintoisen suoran televisiolähetyksen huuman, Ounasvaaran Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Jaana Saarinen sanoo.

Piippo toivoo perinteisen eteen tekemänsä työn näkyvän

Vuokatti Ski Team Kainuun Eveliina Piippo on yksi niistä nuorista hiihtäjistä, joille Suomen Cupit ovat myös hyvä paikka mitata omaa tasoa vaikkapa maajoukkuehiihtäjiin. Piippo sairastui Val Senalesissa leirillä, mutta on sen jälkeen hiihtänyt viestiosuuden Vuokatin Suomen Cupissa ja Oloksella viime viikonloppuna vapaata. Siinä hän oli kahdeksas ja neljänneksi paras suomalainen 28,8 sekuntia voiton vieneelle Anne Kyllöselle hävinneenä.

– Siitä jäi aika hyvä mieli. Tuntui aika hirveältä, ja siihen nähden tulos oli hyväksytty. Kun Senalesin kuumeilusta toivuin, olen voinut tehdä ohjelman mukaan. Viikko viikolta tuntuu, että kunto paranee ja kulkee paremmin, Piippo sanoi.

Hän hiihtää Rovaniemellä ainakin lauantaina ja päättää sunnuntain osalta sen jälkeen.

– Toivon, että olisin saanut kurottua eroa maajoukkueeseen pertsalla. Toivottavaa olisi, ettei ero hirveästi yli minuutilla ainakaan kasva. Vähän jännittääkin tuo pertsa, kun sen eteen on tehnyt niin paljon töitä. Olisihan se mukavaa, jos sekin olisi kehittynyt. Hyvillä ja luottavaisilla fiiliksillä, vahva vapaan hiihtäjä sanoo.

Nousiainen hakee voittoa mäessä

Mäkihypyn SM-kilpailussa mitaleille mielii moni, vaikka neljä suomalaishyppääjää (Antti Aalto, Andreas Alamommo, Janne Ahonen, Ville Larinto) kilpailevatkin samaan aikaan maailmancupissa. Yksi Wislaan tähdänneistä on Eetu Nousiainen, joka oli ”vähän pettynyt” jäätyään maailmancup-avauksen nelikosta ulos.

– Rovaniemellä haen voittoa, mutta mitaliinkin olen toki tyytyväinen. Rovaniemen mäki passaa hyvin minulle, ei siitä kovin pitkiä siivuja voi vetää, mutta hyvä ja kiva mäki, kesä-SM-kisoissa ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut ja lopulta kolmanneksi hypännyt Nousiainen sanoo.

Viime viikon hän vietti maajoukkueleirillä Rukalla.

–  Oli hieman vaikeuksia päästä suurmäen kanssa yhteisymmärrykseen, mutta lähtötilanne huomioon ottaen viimeiset hypyt ihan hyviä, hän sanoo nauraen ja jatkaa:

– En oikein saanut keulan kaarretta haltuun, ja liian innokkaasti siitä yritti lähteä hyppäämään. Leirin aikana oma luottamus omaan tekemiseen parani, viime vuonna tähän aikaan vuodesta oli paljon huonompi tilanne. Viimeinen treeni hypättiin tänään Kuopiossa ja jalka näytti toimivan tosi hyvin, hyvällä ja luottavaisella fiiliksellä Rovaniemelle kisaamaan suuntaava mies sanoo.

Mutrun ja muun kehittyneen yhdistetyn joukkueen hyvä kenraaliharjoitus ennen Rukaa

Yhdistetyn suomalaisryhmä avaa jo perinteisesti kautensa Rovaniemellä ennen maailmancupia. Viime vuoden tavoin kausi alkaa suoraan SM-kisalla. Hiihdon puolella kautensa Vuokatin Suomen Cupissa avannut Leevi Mutru pitää tärkeänä, että ennen maailmancupia saa yhdistetyssä kisan alle.

–  Kesän aikana olemme varmasti koko porukalla ottaneet steppejä eteenpäin. Jos pärjää tuossa porukassa, tietää, että maailmancupissakin on mahdollisuus pärjätä, Mutru sanoo.

Hän kokee Ounasvaaran mäen ja ladut itselleen hyvin sopiviksi.

– Oukulla mäki on yleensä ollut minulle aika perus normaalimäki, ei ole ollut suurempia ongelmia, oma tekniikka pelaa hyvin siihen mäkeen ja olen helposti pystynyt löytämään hypyn siihen mäkeen. Aika paljon on tasaista hiihtoa, mikä yleisesti sopii minulle hyvin, koska pystyn pitkää vartta hyödyntämään. Muutamissa jyrkissä mäissä saan hapenotostani hyötyä, Mutru sanoi.

Mutrun haastattelu kokonaisuudessaan
Arttu Mäkiahon leirikuulumiset (haastattelu tehty Rukalla 12.11.)

Suomen Cupin sivut

Lauantai 18.11.2017

10.00             Naiset 6 km perinteinen hiihtotapa
11.30             Miehet 9 km perinteinen hiihtotapa
15.00             SM-Mäkihyppy, normaalimäki HS-100                                  

Sunnuntai 19.11.2017

9.30              SM-Yhdistetty, mäki HS-100
11.20            Yhdistetty hiihto 10 km vapaa hiihtotapa
12.30             Naiset 9 km vapaa hiihtotapa, takaa-ajo
13.20             Miehet 15 km vapaa hiihtotapa, takaa-ajo