8.1.2011← Takaisin

Heikkinen putosi mitalitaistosta Tourilla, Northug päivän valtias

Tour de Skin ohjelmassa oli tänään 20 km perinteinen yhteislähtökisa Val di Fiemmessä. Tourin toiseksi viimeiselle osuudelle starttasi 45 miestä, joukossa 2 suomalaista Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen. Heikkinen oli ennen starttia kokonaiskilpailussa hyvissä asemissa kahdeksantena, vajaat 2 minuuttia kärjen Dario Colognasta (SUI) ja vain 7 sekuntia kolmantena olevasta Petter Northugista (NOR).

Päivän kisa oli suomalaisille vaikea ja 5 kilometrin kohdalla Heikkinen ja Nousiainen olivat reilut 20 sekuntia kärjen vauhtia perässä. Alkumatka hiihdettiin Northugin ja Colognan tahdissa. Jokaiselle kierroksella ollut kirimaali piti vauhdin kovana. Sveitsiläinen ja norjalainen olivat vahvoja koko matkan kirimaaleissa. Tourin kokonaiskilpailun toisena hiihtävä Ruotsin Marcus Hellner hiihti suomalaisten vauhtia, ja niinpä Northug nosti kisan aikana osakkeitaan voittamalla kaikki kirimaalit matkan aikana. Matkan varrella oli yhteensä neljä kirimaalia ja maalissa viides. Hyvityssekunteja jaetaan jokaisesta kirimaalista ensimmäiselle 15, toiselle 10 ja kolmannelle 5 sekuntia.

Northugin vahva kisa jatkui loppuun asti ja norjalainen hallitsi koko kilpailun kulkua maaliin asti. Tourin johtopaikalla tukevasti hiihtävä Sveitsiläinen Dario Cologna hiihti toiseksi ja napsi kiripisteitä norjalaista koko kisan ajan tarkkaillen ja peesaillen. Päivän kolmanneksi hiihti Kanadan Devon Kershaw.

Suomalaisten hiihto oli vaikeaa. Matti Heikkinen tuli maaliin sijalla 34 ja Ville Nousiainen sijalla 31, molemmat hävisivät yli kolme minuuttia kärjelle. Tämä tarkoittaa sitä Heikkisen mahdollisuudet hyvään sijoitukseen kokonaiskilpailussa eli Tourilla kariutuivat päivän kisan tulokseen.

Suomalaiset ilmoittivat kisan jälkeen että molemmat keskeyttävät kilpailun ja eivät osallistu huomenna Tourin viimeiselle osuudelle. Näin ollen miesten kisassa ei huomenna ole mukana suomalaisia.

Vantaan Hiihtoseuran mies Matti Heikkinen kommentoi päivän kisaa seuraavasti:
-
Tämän vuoden Touri on nyt paketissa, pistetään sukset pussiin ja lähdetään kotia kohti niin pian kuin mahdollista. Tänään kaikki meni pieleen mitä mentävissä oli ja vähän väsynyt mies, joten siinä oli katastrofin ainekset valmiina. Tällä Tourilla oli hyviä päiviä ja huonoja päiviä, saatiin hyvät treenit tehtyä ja nyt lähdetään kohti Holmenkollenia.

Ville Nousiaisen kommentit päivän kisasta:
- Eipä jäänyt hyvä fiilis. Alussa tuntui jo että ei ollut voimaa jaloissa, koko kisa meni ihan lenkkeilyvauhtia. Olisin varmasti keskeyttänyt jos Matti ei olisi hiihtänyt siinä kanssani, ajattelin että jos pystyisin häntä jeesaamaan pari sijaa ylöspäin. En hiihdä huomenna. Fiksumpi on nyt levätä ja kerätä voimia Otepäähän. Näin huonon kisan jälkeen ei olisi motivaatiota lähteä hiihtämään huomenna.

Naisten 10 km perinteisen yhteislähtökisa hiihdetään myöhemmin tänään. Huomenna on Tour de Skin ohjelmassa kiertueen huipentava viimeinen etappi.
Laskettelurinteeseen luotu haastava ja huima nousu päättää lähes kahden viikon turneen. Matkana Val di Fiemmessä on sekä naisille että miehillä vapaalla hiihtotavalla takaa-ajona hiihdettävä 9 km.