Uutisen päiväys

4.12.2010← Takaisin

Düsseldorfin sprintit Follisin ja Jönssonin tahdissa

  Maastohiihdon maailmacup jatkui lauantaina 4.12. Düsseldorfissa naisten ja miesten sprinteillä. Italian Arianna Follis ja Ruotsin Emil Jönsson voittivat vapaalla hiihtotavalla hiihdetyt kilpailut. Naisten kisassa toiseksi sijoittui USA:n Kikkan Randal ja kolmanneksi Slovenian Vesna Fabjan. Miesten kisan kakkoseksi hiihti Italian Fulvio Scola ennen kolmanneksi sijoittunutta Norjan Öystein Petterseniä.

  Aika-ajot sujuivat suomalaisnaisilta hienosti, kaikki kolme mukana ollutta naista, Kirsi Perälä ( aika-ajojen 5.), Pirjo Muranen (15.) ja Anne Kyllönen (17.) selvisivät aika-ajoista jatkoon. Puolivälieristä ainoana välieriin selvisi Kirsi Perälä, ollen erässään 6. ja karsiutuen finaalista. Perälä lopputuloksissa näin 11:nneksi sijoittuneena paras suomalainen. Muut 30 parhaan joukkoon sijoittuneet suomalaisnaiset olivat puolivälierissä karsiutuneet Pirjo Muranen (17.) ja Anne Kyllönen (18.).

  - Teknisesti hyvää hiihtoa, varmasti parasta hiihtoa tällä kaudella kilpailuissa. Hiukan jäi harmittamaan, ettei tiukalla ja paikoin ahtaalla radalla päässyt tärkeissä mutkissa ennen loppusuoraa parhaalle mahdolliselle ajolinjalle. Tykkään kuitenkin hiihtää kaupunkisprinttejä, vaikka välillä kontaktejakin tulee ja meno onkin vähän kyynärpäätaktiikkaa ja toisen suksille hiihtämistä. Täältä Düsseldorfista on ihan hyvät muistot, pari vuotta sitten olin Sarasojan Riikan kanssa parisprintissä viides, huomisen parin kanssa lähdetään huomenna parantamaan sitä sijoitusta, kertoili Kirsi Perälä kilpailun jälkeen.

  - Eväät olisi ollut kyllä parempaankin tänään, aika-ajo meni ihan suunnitellusti, selkeästi jatkoon. Puolivälierässä olikin sitten tapahtumia ja levotonta, välillä piti katsoa ettei tule työnnetyksi sisäkurvissa mainosaitaan. Ennen loppusuoraa viimeisessä kurvissa jouduin tosi huonolle linjalle ja muutama hiihtäjä tuli suoraan eteen siten, että vauhti melkein pysähtyi kokonaan ja loppusuoralla ei enää kärkisijoille ollut asiaa. Huomenna jatketaan, lähdetään taistelemaan hyvistä sijoituksista, kommentoi Pirjo Muranen omaa hiihtoaan.

  - Tänään ei kyllä irronnut odotusten mukaisesti, aika-ajo oli melko tahmean tuntuista ja omassa erässä oli vaikka minkälaista muutakin sattumaa, kolaria, muiden sauvojen katkeamista yms. Itselle ei vahinkoja sattunut, mutta tänään ei jatkoon ollut asiaa. Kaupunkisprintit on ihan mukavia hiihtää, tosin baanat saisi olla hiukan leveämpiä niin ohittaminen olisi helpompaa eikä kontakteja tulisi niin paljoa, kertoi Anne Kyllönen oman puolivälieränsä jälkeen.

  Miesten sprintissä suomalaisten aika-ajoista puolivälieriin selvisivät Martti Jylhä, aika-ajojen neljänneksi nopeimpana ja Anssi Pentsinen, aika-ajojen 17. Muut suomalaiset, Matias Strandvall, Lasse Paakkonen ja Kalle Lassila karsiutuivat aika-ajojen jälkeen. Puolivälierässä samassa erässä hiihtäneet Jylhä ja Pentsinen karsiutuivat välieristä, Jylhä sijoittui erässään 4:nneksi ja Pentsinen 5:nneksi.

  Päivän paras suomalainen oli Martti Jylhä, joka sijoittui lopputuloksissa 17:nneksi. 
  - Karsinnan neljäs sija oli ihan ok, jatkon suhteen olen sitten kevyesti pettynyt. Aika-ajosuorituksen perusteella olisi tänään pitänyt olla 12 joukossa, mutta meidän erämme oli taktiikkahiihtoa ja peippailua, kaupunkisprintissä kun latuprofiili on melko tasainen, ei eroja saa samalla tavalla tehtyä kuin haastavammalla radalla. Miehissä kaupunkisprintit on siitä erikoisia että aika-ajojen 30:s voi vaikka voittaa finaalin. Itselle kaupunkisprintit ei kuulu sen enempää suosikkeihin kuin ei-suosikkeihinkaan, kyllä näitäkin kisoja on kiva hiihtää, tuumaili Martti Jylhä puolivälierähiihtonsa jälkeen.

  Päivän toiseksi paras suomalainen oli puolivälierissä karsiutunut Anssi Pentsinen, joka sijoittui 22:nneksi. 
  - Ihan hyvä fiilis, aika-ajoista selkeästi jatkoon. Puolivälierässä sitten potku ei tällä kertaa riittänyt jatkoon, hapenotollisesti ei ollut tiukoilla mutta lihaksistosta ei tänään enempää saanut irti. Huomenna jatketaan, yritetään vielä vähän parantaa vauhtia tämänpäiväisestä, Pentsinen kertoo.

  Muiden suomalaisten loppusijoitukset: Matias Strandvall 35:s, Lasse Paakkosen 41:s ja Kalle Lassila 49:s.

  Päävalmentaja Magnar Dalen kommentoi kilpailun jälkeen suomalaishiihtäjien suoritusta seuraavasti: ”Aika-ajoissa Kirsi ja Martti hiihtivät todella hyvin. Erissä näytti sille että meidän hiihtäjien olisi pitänyt olla aggressiivisempia, kaupunkisprinteissä tarvitaan vähän lisää röyhkeyttä jotta hyvistä sijoituksista ja asemista loppusuoralle pääsee taistelemaan.”

  Maastohiihdon maailmancup jatkuu huomenna Düsseldorfissa, missä hiihdetään naisten  ja miesten joukkuesprintit vapaalla hiihtotavalla.

  Tuloksia: www.fis-ski.com

  Maastohiihdon tiedotus – tiedotus@maastohiihto.fi