Uutisen päiväys

8.1.2018← Takaisin

Vantaan Hiihtoseura, Heikkinen ja Pentsinen valmiina SM-viikonloppuun

Vantaan hiihtoseura on valmis vastaanottamaan urheilijat taustajoukkoineen, yleisön sekä median edustajat viidensiin isännöimiinsä yleisen sarjan SM-kisoihin (aiemmat -90, -97, -08, -14) perjantaista sunnuntaihin. 2018 on samalla Vantaan hiihtoseuran 60-vuotisjuhlavuosi.

SM-hiihdot alkavat perjantaina parisprinteillä, ja viikonvaihteen aikana hiihdetään myös vapaan hiihtotavan kisat sekä skiathlonit.

– Kyllä kisat pidetään. Yötä päivää tehdään lunta, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seppo Räty sanoi.

Rädyn mukaan auki on vain se, saadaanko Vantaalle kuntoon 3,75 kilometrin mittainen latu vai joudutaanko kisat käymään kolmen kilometrin lenkillä. Maanantaiaamupäivällä noin 2 kilometrin baanalle on ajettu lumet.

– Hätätilassa voitaisiin kisat pitää 2,5 kilometrin lenkilläkin. Maailmancupin kisojakin on hiihdetty kahden kilometrin ladulla, Räty sanoi.

SM-kisat ovat aina taidonnäyte upeasta yhteistyöstä Vantaan kaupungin kanssa.  Kaupunki on satsannutkin tuleviin SM-latuihin tällä kertaa monin uudistuksin.

Kisalatujen merkittävin parannus on stadionille vievän sillan leventäminen. Nykyisellään sillalta on tapahtunut paluu stadionille.

–  Siltaa levitetään, jotta saadaan stadionin meno-paluu samaa reittiä, toteaa laduista vastaava, Vantaan kaupungin liikuntapaikkamestari Juha Savolainen.

Tämä muutos palvelee myös yleisöä. Stadionkatsojat näkevät kisojen alkuhetket paremmin, kun aiemmin kisoissa käytössä ollut metsäsaarekkeen kierto stadionilta poistumisen jälkeen jää pois. Myös alikulkutunneli on rakennettu helpottamaan yleisön liikkumista ja talven mittaan turvaamaan kuntoilijoiden turvallista alitusta viimeisessä mäessä – uusi rakennelma tekee eteläisen Suomen oloon harvinaisen rankasta mäestä vielä vaativamman.  

Lumetusta turvaamaan on myös hankittu ennätysmäärä lumitykkejä. Niinikään maastoon vedetty 2,5 km vesiputkisto helpottaa lumetusta maastossa, joten lumenajo vähenee aikaa ja maastoa säästäen.

Pentsinen ja Heikkinen viihtyvät Hakunilassa ja arvostavat seuransa työtä

Järjestäjät odottavat noin 10 000 katsojaa paikalle viikonlopun aikana. Kisat toimivat tarkkailukisana olympiapaikkoihin, Suomen Cupin osakilpailuna sekä nuorten MM-kisojen tarkkailuna sunnuntain skiathlonin osalta.

Vantaan Hiihtoseuran oma menestyksellinen tavoite on mitali per päivä. Vantaan hiihtoseuran nimekkäimpiin hiihtäjiin kuuluvat maajoukkuehiihtäjät Matti Heikkinen sekä Anssi Pentsinen. Parisprinttiin järjestävä seura on ilmoittanut kuusi joukkuetta miehiin ja kaksi naisiin.

Heikkinen ja Pentsinen kilpailivat viime viikonloppuna Skandinavia-cupissa Ruotsin Piitimessä. Heikkinen jätti kisastartit yhteen, mutta Pentsinen oli sprintissä seitsemäs ja 15 kilometrin vapaalla yhdeksäs.

– Hyvä maku jäi. Varmuutta antoi. Tiesin, että olen ihan hyvässä yleiskunnossa, kun suorituskykyä saisin napsun lisää, tulos varmasti paranisi tuostakin. Vaikuttaa siltä, että tuollaisen nyt pystyy tekemään joka tilanteessa, hyvään vauhtiin normaalimatkoillakin päässyt Pentsinen sanoo.

Hänet nähdään kotikisoissaan perjantaina pariviestissä ja lauantaina vapaan 15 kilometrillä.

– Toivon, että hyvä ja levollinen tilanne säilyisi kilpaa hiihtämisen suhteen. Tavoitteena taistella SM-mitaleista joka matkalla, hän sanoo odotuksensa viikonloppuun.

Hakunilasta on hyviä muistoja, päällimmäisenä mieleen nousee etappi vuosien takaa:

– Hakunilassa olen päässyt ensimmäistä kertaa yleisen sarjan SM-kisoissa sprintissä jatkoon, Pentsinen muistelee.

Matti Heikkiselle Ruotsin-visiitti ei ollut tuloksellisesti yhtä riemukas, sillä vapaan 15 kilometriä toi 32:nnen sijan.

– Eihän se aiheuttanut kuin sekaannusta tuommoinen suoritus, ei sen kummempaa, Heikkinen sanoo nauraen Ruotsin-reissun antamasta tilannekatsauksesta.

– Joskus tulee huono päivä, ja mikään ei oikein toimi. Silloin pitää vaan mennä seuraavaa tuommoista mittaria kohti, ja jos se menee pieleen, pitää reagoida enemmän. Tokihan reagoitiin jo jättämällä sunnuntain kisa välistä. Jonkinnäköistä kankeutta joulun jäljiltä kyllä oli. Se oli huono päivä.

Toblachin maailmancupien jälkeen Heikkinen on harjoitellut kotonaan Jyväskylässä.

– Hyvin aerobista harjoittelua edelleen paljon, jonkun verran intervallin kautta aukaisin konetta. Se ei nähtävästi ollut riittävää (Ruotsia ennen). Keskiviikkona käyn KIHU:n matolla, Vantaalla seuraava startti ja sitten ollaan viisaampia.

Vantaalla hän hiihtää lauantaina ja sunnuntaina.

– Ensipuraisu Hakunilaan oli Merita-cupissa joskus 2000 vuonna jäi mieleen. Se oli eka kerta, kun hiihdin Vantaalla Hakunilassa kilpaa. Hakunilan ladut ovat aika hakkaavat, rytminvaihdoksia. Sinänsä ihan vaativat ladut. Isoja korkeuseroja ei ole, mutta ne mitä stadionin lähialueella on hyödynnettävissä, on hyödynnetty. Siltamuutos on hyvä, nousuun pääsee suoraan.

Heikkinen ja Pentsinen kehuvat seuran tekemää työtä kisojen eteen.

– Kertoo pyyteettömästä työstä ja intohimosta maastohiihtoa kohtaan. On mukavaa tulla hyvin järjestettyihin kisoihin, voi luottavaisin mielin tulla, kun kaikki toimii. Iso kiitos porukalle, tuollaista henkeä tarvitaan, Heikkinen sanoo.

– Isot lämpimät kiitokset ja hattu isosti päästä, että olette jaksaneet tehdä ja nähdä vaivaa kisojen eteen, sanoo Pentsinen seuransa ahkerille kisojentekijöille.

SM-kisojen jälkeen Hakunilan ladut ilahduttavat kaikkia hiihtäjiä, suurelle yleisölle ladut aukeavat maanantaina 15.1.

(Kuva: Kirsi Mustonen, kuvattu 7.1.)

Lähtölistat: http://www.hiihtoliitto.fi/suomen-cup/vantaa/lahtolistat/

Kisasivut: www.smvantaa.fi

Lisätietoja:

SM-hiihdot Vantaa

Seppo Räty, p. 0400 423140, seppo.raty@elisanet.fi
Satu Kalajainen p. 040 5245286, sutasanna@gmail.com