16.3.2014← Takaisin

Tuomisto parhaana suomalaisena seitsemäs Sotshissa

Sotshin paralympialaisten viimeisenä päivänä hiihdettiin maastohiihdon vapaan tyylin miesten 10km ja naisten sekä kelkkaluokkien 5km matkat. Kilpailut käytiin hyvin aurinkoisessa säässä.

Miesten pystyhiihtäjien sarjan vei isäntämaa Venäjä, joka otti viisi ensimmäistä sijaa. Voittajaksi hiihti Aleksandr Pronkov, toiseksi sijoittui vain 8 sekunnin sadasosan hitaammin Vladimir Kononov. Kolmanneksi ylsi Vladislav Lekomtcev.
Paras suomalainen oli Ilkka Tuomisto, joka sijoittui seitsemänneksi jättäen edellensä venäläisviisikon lisäksi vain Norjan Nils-Erik Ulsenin. Tuomisto jäi kärjestä 55.8.
-Tämä oli vapaan hiihdoksi ihan hyvä. Pieni episodi matkan aikana tapahtui, kun ranskan sokkopari tuli kylkeen ja kaaduin. Hyvä fiilis kaiken kaikkiaan jäi näistä kisoista. Plussan puolelle ehdottomasti. Sprintissä sijoitus olisi voinut olla parempi, mutta muuten hyvää tekemistä. Jatkoa katson vuosi kerrallaan. Neljä vuotta kuulostaa nyt todella kaukaiselta, Suomen ainoan mitalin paralympialaisista tuonut Tuomisto luonnehtii.

Suomen Lasse Kankkunen ja Juha Härkönen olivat päivän kilpailussa sijoilla 27 ja 30.
-Kunto ei riittänyt tuon parempaan. Hiihto oli rankkaa, mutta loppuun sain puristettua ihan hyvin. Lähdin tarkoituksella rauhallisesti, kun en ihan tiennyt, miten kroppa reagoi. Näistä kisoista jäi hyvä fiilis, pientä flunssaa lukuun ottamatta kaikki meni suunnitelmien mukaisesti. Kevään aikana mietitään, miten kilpaura jatkuu, Kankkunen kuvailee.

Miesten näkövammaisten 10 km matkalla voiton vei Kanadan Brian McKeever. Kakkoseksi sijoittui Venäjän Stanislav Chokhlaev ja kolmanneksi hiihti Ranskan Thomas Clarion. Rudolf Klemetti saavutti oppaansa Timo Salmisen kanssa 16:n sijan.
-Tänään oli sellaista perustekemistä, sellainen keskiverto hiihto. Ei lähtenyt luistelu tänään ihan lentoon. Hienot kisat kaiken kaikkiaan. Viimeisenä kisapäivänä aina tuntuu siltä, että elämä loppuu, tulevaisuutta mietitään sitten joskus, jyväskyläläinen Klemetti hymyilee.

Naisten pystyluokan kilpailussa Maija Järvelä otti kahdeksannen sijan. Venäjän Anna Milenina vei voiton ja Ukrainan Iuliia Batenkova ja Oleksandra Kononova vastasivat toisesta ja kolmannesta sijasta.
Kelkkaluokassa voiton vei selkeällä erolla Saksan Andrea Eskau. Ukrainan Lyudmyla Pavlenko tuli hopealle ja Yhdysvaltain Oksana Masters otti pronssia. Ensimmäisissä paralympialaisissaan kilpaileva Suomen Sini Pyy sijoittui 22., jääden kärjestä vajaat 7,5 minuuttia.
Sotshin paralympialaiset päätetään tänään klo 18.00 Suomen aikaan Fisht -areenalla järjestettävässä päätösseremoniassa. Suomen joukkueen lippua kantaa lumilautailija Matti Suur-Hamari. Suomi saavutti kilpailuista yhden mitalin, kun Ilkka Tuomisto hiihti perinteisen 20km matkalla hopeaa.