Uutisen päiväys

9.1.2014← Takaisin

Tuomisto parhaana 12:s, Pyyllä ongelmia jalkalaudan kanssa

Vuokatin vammaishiihdon ja –ampumahiihdon maailmancupissa parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Ilkka Tuomisto sijoittumalla 12:nneksi vapaan 10 kilometrin kisassa. Samassa kisassa Lasse Kankkunen sijoittui 22:nneksi ja Juha Härkönen 24:nneksi. Rudolf Klemetti hiihti 15:nneksi näkövammaisten vapaan 10 kilometrin kisassa. Sini Pyy sijoittui 17:nneksi, kun ladulla ollut irtolumi pakkautui jalkalautaan ja hidasti matkantekoa.

Sini Pyy sijoittui kelkkahiihdon 2,5 kilometrin kisassa 17:nneksi Vuokatin vammaishiihdon ja –ampumahiihdon maailmancupissa.
- Oli hyvä fiilis kisaan lähtiessä ja tuntui, että tänään kulkee. Mutta ladulla oli paljon irtolunta ja mulla tuli ongelmia kelkan kanssa, Pyy kertoo ja jatkaa.
- Jalkalauta oli niin alhaalla, että se keräsi lunta ladulta ja otti lisäpainoa. Nyt on mietitty mitä tehdään, ja ainakaan samaa virhettä ei toisteta. Se on tämä välineurheilu tämmöistä, Pyy naurahtaa.
Ensi viikolla Saksassa kilpaileva Pyy uskoo, että jalkalauta saadaan kuntoon ennen seuraavaa maailmancup-starttia.
- Meillä on viikonloppu aikaa testata, kuinka paljon sitä voidaan nostaa. Nyt on enää kaksi kisaa neljästä jäljellä, mutta luottavaisin mielin olen.

Rudof Klemetti saavutti näkövammaisten vapaan kymmenen kilometrin kisassa tavoitteensa alittamalla Sotshin paralympialaisten pisterajan 180. Mies sijoittui vapaan kympillä 15:nneksi IPCNS-pistein 148,06.
Pisteraja on kansainvälisen paralympiakomitean asettama, joten nyt miehen pitää vielä jännittää, riittääkö se Suomen paralympiakomitealle, joka ei ole ottanut kantaa valintarajoihin.
- Olen tyytyväinen: Tänään meni ihan niin kuin suunniteltiin ja saavutin pisterajan. Tuo oli semmoinen normi vapaan suoritus minulta, ei mitään ihmeellistä, hyvä perussuoritus. Suksi kyllä luisti ja täällä ollut lumisade ei minua haitannut, mutta alusta oli hiukan epätasainen.
- En lähde Saksaan, olin panostanut kaiken tänne. Seuraavat kisat on sitten Sotshissa, jos sinne valitaan.

Ilkka Tuomisto sijoittui 12:nneksi, Lasse Kankkunen 22:nneksi ja Juha Härkönen 24:nneksi miesten 10 kilometrin vapaan kisassa.
Jälleen suomalaisten parhaasta maailmancup-sijoituksesta vastannut Tuomisto kertoi suorituksen olleen perusvarmaa vapaan hiihtoa.
- Ei mikään älyttömän huono kuitenkaan, oli hyviäkin kohtia, missä pystyi vetämään wassulla. Kuokkapätkä, missä oli hitaampi lumi, niin niissä en pystynyt myllyttämään kunnolla.
- Olosuhteet on mulla aika isossa roolissa. Hiihto oli tänään semmoista, mitä mulla vapaalla monesti on, kun on nahkeet kelit, niin ei saa konetta pyörii, niin kuin haluaisin.
Ensi viikolla Tuomisto suuntaa vammaishiihdon maailmancupiin Saksaan, jossa ohjelmassa on kaksi vapaan ja yksi perinteisen tavan matka.
- Sinne lähden hakemaan ehjiä hiihtoja ja nousujohteisia kisoja, Tuomisto kertoo.
Kankkusella jäi kisasta jälleen sekä hyvää että huonoa sanottavaa.
- Tänään kroppa toimi jo huomattavasti paremmin, mutta tekniikka hajosi. Oli hetkittäin hirveetä räpeltämistä tuo hiihto. Hyvää oli se, että sai vähän kierroksia jo otettua koneesta irti. Selkeesti eilinen kisa avasi, mutta parantamisen varaa on paljonkin, Kankkunen kertoo.
Nyt mies odottaa, tuleeko kutsua Sotshin paralympialaisiin. Mikäli kutsu tulee, oli Vuokatin vammaishiihdon maailmancup viimeinen kansainvälinen kisa ennen arvokisoja, sillä Kankkunen ei Saksaan lähde.
- Oishan noita kansainvälisiä kisoja kiva käydä, mutta ei niihin ole vara lähteä, kun joutuisi itse maksamaan. Saan hyvää kisakokemusta ihan kansallisissakin kisoissa ja tekniikka hoituu kuntoon, kun saadaan kotipuoleenkin lunta.
Paremmin ampumahiihtäjänä tunnettu Härkönen oli tyytyväinen avauskisaansa.
- Ihan kohtalainen suoritus kauden ensimmäiseksi kunnon kisaksi. Päätavoitteet on ampuhiihtopuolella, kun sitä tuli terveenäkin treenattua, Härkönen kommentoi.

Teksti: Anna-Mari Vuollet
Kuvat: Heidi Lehikoinen