Uutisen päiväys

8.1.2014← Takaisin

Tuomisto neljänneksi Vuokatin maailmancupissa

  • Ilkka Tuomisto hiihti Vuokatissa neljänneksi vammaishiihdon maailmancupin perinteisen kympillä. Kuva:Heidi Lehikoinen

Vammaishiihdon ja –ampumahiihdon maailmancupin avauspäivään osallistui neljä suomalaishiihtäjää. Heistä parhaasta suorituksesta vastasi perinteisen kympillä neljänneksi hiihtänyt Ilkka Tuomisto, Lasse Kankkunen sijoittui 16:nneksi. Naisten viiden kilometrin kelkkahiihdossa Sini Pyy sijoittui 17:nneksi ja näkövammaisten 10 kilometrin perinteisellä Rudolf Klemetti sijoittui 12:nneksi.

Suomalaisurheilijoiden parhaasta tuloksesta vammaishiihdon- ja ampumahiihdon maailmancupin avauspäivänä Vuokatissa vasta Ilkka Tuomisto, joka sijoittui neljänneksi perinteisen kympillä. Miehen mukaan pitkä kisatauko näkyi hiukan ladulla. Lumille mies on päässyt viimeisen viikon aikana Vuokatissa ja sitä ennen tapanina Tampereella.
- Tuli lyhyt paussi suksilta, mutta ei se välttämättä huono juttu ollut. Tänään hiihdossa oli hyviä ja huonoja elementtejä. Napsun verran liian kovaa lähdin liikkeelle. Pystyin kuitenkin lopussa pitämään ahtaalla siihen nähden, mitä hiihto välillä oli ja pystyin rentouttamaan ja silti saamaan tehoja ja kierroksia irti, Tuomisto käy läpi kisasuoritustaan.
Kisassa hiihdettiin neljä kertaa 2,5 kilometrin lenkki.
- Latu oli tänään kaksijakoinen: oli muljua ja sitten jäistä, missä oli vaikea saada pitoa. Se meni mulla puolittain hosumiseksi ensimmäisellä kierroksella, mutta loppua kohtia parani. Ladulla oli kolmesta neljään nousua, joista kaksi oli hyviä hiihdettäviä, mutta puolitoista vähän heikompaa.
Huomiseen vapaan hiihtotavan kisaan Tuomisto lähtee hakemaan rentoa kisasuoritusta.
- Vapaa on mulla napsun verran heikompi, mutta hyvänä päivänä voin olla siinäkin sijoilla. Tavoitteena on ehjä kokonaisuus ja mahdollisimman lähelle kärkeä. Tykkään hiihtää kovalla ja liukkaalla alustalla, ja täällä on pehmeää ja sohjoista, Tuomisto naurahtaa.
Mies on jo valittu Sotshin paralympialaisiin, joten yksittäiset kisat ei enää stressaa.

Onnistuneen kesäharjoittelun tehnyt Lasse Kankkunen sijoittui 16:nneksi perinteisen kympillä. Sijoitus ei miestä tyydytä, eikä suorituskaan, vaikka paralympiakomitean Sotshiin asettama IPCNS-pisteraja 180 reilusti alittuikin (123,25).
- Tänään mentiin ihan käsijarru päällä, ei saanut minkäänlaista pahaa oloakaan päälle. Viimeisen parin kuukauden ajan on ollut todella paljon ongelmia jalan kanssa. En tiedä, oisko hermoperäinen ongelma. Siinä missä pohjelihaksen pitäisi ottaa proteesiin tukea, niin alkaa pakottamaan, jos pistää enemmän painetta. Kyllä tämä minun liikkuminen on nyt ollut enemmän kuntoilua. Kunto ei ole huono, kun se saadaan kaivettua esiin.

Näkövammaisten hiihdossa Rudolf Klemetti sijoittui kotikisoissa 12:nneksi. Miehellä jäi Sotshin raja harmittavasti kahden pisteen päähän.
- Sijoitukselle sinänsä sama. Lähdettiin tänään tavoittelemaan paralympiakomitean Sotshiin asettamaan IPCNS-pisterajaa 180 ja jäin siitä parilla pisteellä (182,65) eli pienoinen takaisku. Mutta uskon, että sen pitäisi onnistua, viime vuonnakin hiihdin 140, Klemetti kertoo.

Viime vuonne ensimmäistä kertaa maailmancupissa hiihtänyt ja tänään uransa toiseen maailmancupiin osallistunut Sini Pyy sijoittui Vuokatissa kelkkahiihdossa 17:nneksi.
- Kärki on kaukana ja paljon on tehtävä sen kiinni saamiseksi, mutta olen tyytyväinen kehitykseen viime vuodesta. Oma suoritus parani parikymmentä minuuttia. Tietysti kehitys jatkossa hidastuu, mutta tekee hyvää, kun näkee, että kehitystä on todella paljon tapahtunut. Pohjat on kuitenkin hiihtourheilusta olemassa.  Luulisin, että huominen matka on mulle parempi. Huomiseen kisaan on helpompi lähteä, kun on kisa alla. Tänään oli kauden eka kisa, Pyy kertoo.

Kuvassa Ilkka Tuomisto. Kuvaaja Heidi Lehikoinen.