Uutisen päiväys

31.3.2011← Takaisin

Tuomisto ja Löytynoja mitalijahtiin Hanti-Mansijskiin

Ilkka Tuomisto ja Maija Löytynoja vastaavat suomalaisedustuksesta vammaishiihdon ja –ampumahiihdon MM-kisoissa Venäjän Hanti-Mansijskissa. Viikonloppuna alkavissa kilpailuissa ensimmäisenä tosi toimiin pääsee Löytynoja, joka avaa urakkansa ampumahiihdon takaa-ajossa lauantaina. Tuomiston avausmatka on vapaan kymppi sunnuntaina.

Paralympiamitalistit Tuomisto ja Löytynoja ovat olleet koko talven hyvässä vireessä maailmancupissa liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa. Löytynoja voitti ampumahiihdossa neljä osakilpailua ja kokonaiskilpailun. Maastohiihdossa molemmat olivat kokonaiscupissa toisia.

Edellisissä kisoissa Vuokatissa 2009 Ilkka Tuomisto voitti 20 kilometrin perinteisellä kultaa. Sama matka on kisaohjelmassa tälläkin kertaa.

”Kisoista lähdetään useampaa mitalia hakemaan. Kisa kerrallaan mennään. Valmistautuminen on mennyt hyvin, olen pystynyt tekemään hyviä ja laadukkaita harjoituksia. Kansallisia kisoja olen joutunut hakemaan, että säilyttää hyvää kisakuntoa ja saa herkkyyttä hiihtoon sitä kautta. Haasteita tämä myöhäinen ajankohta tuo kunnon ajoitukseen”, hämeenkyröläinen Tuomisto sanoo.

Maailmancup päättyi helmikuun lopussa, jonka jälkeen Löytynoja olisi kaivannut enemmän kisoja kuin nyt hiihtämään kotimaassa pääsi.

”Muutaman olen hiihtänyt, mutta enempi olisi saanut olla. Ei oikein vaan ollut kalenterissa. Saa nähdä, miten ensimmäiset startit lähtevät liikkeelle. Siellä on tehtävä varmaan aukaisuja. Valmistautuminen on muuten mennyt oikein hyvin. Aika tuuliselta paikalta ampumaolosuhteita ajatellen Hanti-Mansijsk vaikuttaa”, Löytynoja sanoo.

Ylivieskalainen urakoi MM-kilpailuissa mahdollisesti kaikki startit.

”Ampumahiihdon ehdoilla MM-kisoissa mennään ja katsotaan, mikä on vire ja olotila. Sen mukaan katsotaan, hiihdänkö kaikki maastohiihdon matkat. Ainakin vapaan sprintin hiihdän, siitä odotan eniten. Itselleni olen tavoitteeksi asettanut, että joka matkalle lähden mitali mielessä. Ne (mitalit) ovat lujassa. Tyytyväinen olen, oli väri mikä tahansa. Kunhan sieltä jotain kotiin tuotavaa on”, Löytynoja sanoo.

Tuomiston ja Löytynojan luokasta puuttuvat hyvin menestyneet japanilaiset, sillä Japani päätti olla lähettämättä joukkuetta kisoihin.

Suomalaislajien ohjelma:

2.4. Ampumahiihto, takaa-ajo
3.4. Maastohiihto, keskimatkat (vapaa hiihtotapa)
4.4. Maastohiihto, pitkät matkat (perinteinen)
7.4. Ampumahiihto, 7,5 km
8.4. Maastohiihto, sprintit (vapaa)
10.4. Ampumahiihto, 12,5 km

Kilpailujen sivut: www.ugrasport.com

Tuomiston ja Löytynojan videohaastattelut kokonaisuudessaan Paralympiakomitean kanavalla You Tubesta: http://www.youtube.com/user/finnishparalympic.