Uutisen päiväys

25.3.2005← Takaisin

Suomen miesten päivä oli alavireinen – Northugille jo kolmas nuorten MM-mitali

Nuorten MM-kisojen poikien hiihdossa jatkui jälleen norjalaisten triumfi. Petter Northug otti jo toisen mestaruutensa ja kolmannen mitalinsa. Päivän yllätyksestä vastasi Japanin Keishin Yoshida sijoittumalla hopealle. Suomalaisista Lari Lehtonen, 17, oli paras, hän oli 26:s.

Norjan laulu soi ja liput liehuivat jälleen kisan jälkeen. Petter Northugin voiton lisäksi mitalin otti myös Emil Hegle Svendsen, joka näin kasvatti talven mitaliketjuaan. Ampumahiihtäjäksi tunnustautunut Svendsen oli jo aikaisemmin talvella ehtinyt ottaa kaksi kultaa oman lajinsa nuorten MM-kilpailuista. Reippaasti hän myönsikin toimittajille vakuutti aikovansa uudeksi Ole-Einar Björndaleniksi. Myös neljäntenä oli norjalainen, Ronny Andre Hafsaas.

Vaikka norjalaisetkin pitivät iloa maalialueella, päivän onnellisin oli ehdottomasti, nuori, vasta 18-vuotias, japanilainen Keishin Yoshida. Vuolaasti itkien hän halasi hiihdon jälkeen suomalaista valmentajaansa Pekka Merikantoa. Mitalista japanilainen ei ollut uskaltanut uneksiakaan, vaikka hän jo kisojen avausmatkalla, takaa-ajossa, sijoittui kuudenneksi. Japanilaisten panos oli muutenkin hieno kun Masaya Kimura oli seitsemäs ja Tsubasa Shimada 21:s.

Suomen hiihtäjien nuorin, vasta 17-vuotias Lari Lehtonen olisi saattanut jopa parantaa sijoitustaan muutamalla pykälällä, mikäli hän ei olisi ylälenkillä kaatunut.
- Siellä jäisessä mäessä menin kyljelleni mutta pääsin kyllä aika hyvin uudestaan vauhtiin. Alku oli vähän löysä, mutta sitten se kone lähti käyntiin, tuumii Imatran Urheilijoita edustava, Joensuussa lukiota käyvä Lehtonen
- ”Alaikäisenä” nuorten MM-kisoihin pääseminen antaa kyllä innostusta ja motivaatiota harjoitella. Tämä kausi on ollut täysosuma, kun laskee Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleilta saamani kulta- ja hopeamitalit ja nyt tämän, summasi Lehtonen, joka laskee menestyksen perustuvan lisääntyneeseen harjoitteluun. Harjoitustunteja on edellisestä vuodesta lisätty sadan tunnin verran.
- Yhteensä niitä kertynee tänä vuonna noin 550.

Päivän pettynein taisi olla takaa-ajon hopeamitalisti Toni Närväinen, joka oli kilpailun 46:s. Lieksan mies ”nitkahti totaalisesti”, kuten valmentaja Tuononen tilannetta kuvasi. Syytä ei valmentaja osannut arvioida. Närväinen itse arveli maanantain kilpailun vielä painaneen.
- Ei ollut lyöntiä. Vesikeli ei jostain syystä sovi minulle. Kyllä hävetti tulla stadionille, Närväinen ruoski itseään ja oli huolestunut myös lauantain viestistä, josko olisi siihen ollenkaan lähdössä.

Matti Kylmäläkään ei päässyt kympillä takaa-ajokilpailun tasolle. Hauskasti lappilaisittain h:ta käyttäen hän kertoi, että ”tänään ei oli kaikkea muuta kuin hyvä päivä".
- Ei hiihto kulkenut missään vaiheessa. Pehmeä keli ei ole selitys. Sohjossakin on opeteltava hiihtämään. Perinteinen hiihtotapa on minulle varmempi – vapaa on enemmän päivästä kiinni.

Ensimmäisessä nuorten MM-startissaan kilpaillut Iiro Vilhunen Vantaalta oli kilpailun 79:s.
- Eka vitonen meni hyvin, toiseen lähtiessä alkoi olla vaikeata, jalat olivat hapoilla loppuun asti. En minkäänlaista kiristystä pystynyt loppuun ottamaan, sanoi Keravan Urheilijoita edustava Vilhunen.

Nuorten MM-ryhmän valmentaja Mika Tuononen myönsi kilpailun jälkeen, että viestipakka oli mennyt vähän sekaisin. Illalla järjestäjille ilmoitetaan kuusi nimeä, joista aamulla valitaan neljän miehen joukkue viestiin. Siihen, mistä johtuu suomalaisten norjalaisia huonompi palautuminen kovien kilpailujen jälkeen, ei Tuonosella vielä ollut selitystä. Pohtimista riittää.