15.3.2012← Takaisin

Suomelle veteraanien MM-kisoista huikea mitalisaalis - 43 mitalia

Tämänvuotiset veteraanien MM-kisat pidettiin Saksan Oberwiesenthalissa. Paikka on entisen Itä-Saksan alueella, jossa muinoin kaikki ladut olivat vain maajoukkuehiihtäjien käytössä. Sen mukaiset olivat kyllä vaikeuskertoimetkin eli profiilit. Kun jälleen kerran kisattiin luonnonsuojelualueella, ei puutakaan oltu latujen vuoksi kaadettu. Yleisesti ne olivat kapeita, mutkikkaita ja ennen kaikkea ylivaikeat vanhemmille ikäryhmille. Onneksi selvittiin vain yhden saksalaisurheilijan käden katkeamisella.

Aiemmin on tarkkaan syynätty järjestäjäpaikan olosuhteita. Rovaniemellä vuonna 2007 miltei jouduttiin keksimään ladulle mäki, kun sen mitat eivät WMA:n porukan mielestä täyttäneet järjestön kriteereitä (50 % FIS:n ratojen mitoitusarvoista). Oberissa niistä ei välitetty. Päinvastoin.

Esimerkiksi vanhemmat ikäluokat hiihtivät 15 km 3x5 km lenkkinä, mikä teki nousujen yhteismääräksi (TC) 186 m. FIS:n säännöissä se mitta huippuhiihtäjille on 150-210 m.

Toinen surkeus oli banketti, joka pidettiin viihtyisässä tennishallissa. Kun juhlaillallinen tarjoittiin seisovista pöydistä, ei osanottajilla ollut minkäänlaista käsitystä, mistä mitäkin aterian vaihtoehtoa olisi pitänyt jonottaa. Naapurimaan pojat kylmän rauhallisesti tyhjensivät lähimmät tarjoilupöydät, oli siinä sitten jälkiruokaa, alkupalaa tai keittoa. Vika oli huonossa järjestelyssä, sillä pitkän kilpailumatkan jälkeen osanottajilla taatusti oli ”hevosennälkä”.

Yhtä tuulista päivää lukuunottamatta säät suosivat ja suomalaiset kahmivat mitaleita ennätystahtiin. Kokonaista 43 kappaletta.  Kun kisassa meitä oli 38, oli saavutettujen mitalien lukumäärämme ylivertainen muiden maiden joukkueiden kokoon verrattuna. Kiitos siitä ahkerasti harjoitelleiden suomalaishiihtäjien. Kisoihin ei lähdetty viihteelle, ei teelle vaan kilpailemaan.

Osanottajien kokonaismäärä oli 1150. Ylivoimaisin voittaja oli, kuinkas muuten, Suomen Sirkka Ehrnroth naisten F6 sarjassa.  15 kilometrin kisassa kakkoseksi tullut hävisi yli 7 minuuttia ja 30 km kisassa peräti yli 16 minuuttia. Sirkkaan sopii hyvin sanonta, että lentäen olet períllä.

Suurimmat aplodit sai M12 sarjassa kolme kultaa hiihtänyt Paavo Poukka, joka sai kultapallilla seisoessaan kuunnella Maamme laulun kokonaisuudessaan muun yleisön osoittaessa suosiotaan seisomaan nousten. Neljään kultaan ylsi Pekka Virtakoivu, joka voitti kolme henkilökohtaista kisaa ja oli mukana miesten M7 viestijoukkueessa.

Viestijoukkueiden valinnasta tuli taas muminaa, kun osa oli jo mielessään muodostanut joukkueen kotimaassa ennen lähtöä. Kuten ennenkin, vain kisapaikalla annetut näytöt oikeuttavat pääsyn ikäryhmän joukkueeseen.

Ensi vuonna kisat pidetään Italiassa, jossa Asiagon varapaikka sijaitsee yli 1600 m korkeudessa. Siellä kisataan vain, jos varsinaisella kisapaikalla ei ole riittävästi lunta. Ladut ovat taatusti hiihdettävät ja monipuolista tekniikkaa vaativat, koska ne on vedetään golfkentälle.

Teksti / kuvat: Leena Jääskeläinen