Uutisen päiväys

13.3.2011← Takaisin

Suomalaissprintterit yltivät välieriin

Kolme suomalaishiihtäjää nähtiin Salpausselän maailmancupin perinteisen sprintin välierissä. Finaaliin asti ei Martti Jylhällä, Aino-Kaisa Saarisella ja Pirjo Murasella ollut kuitenkaan asiaa. Finaalierissä nähtiin peräti 13 suomalaista, kun naisista 30 parhaan joukkoon karsinnoista selviytyi kuusi ja miehistä peräti seitsemän.

Martti Jylhä oli lopputuloksissa päivän paras suomalainen sijoituttuaan seitsemänneksi. Hyvän karsinnan ja puolivälierähiihdon jälkeen Jylhä taisteli urheasti norjalaiskaksikkoa vastaan myös välierässä, mutta hyvällä yritykselläkään ei finaalipaikka auennut.

– Oli ylivoimaisesti urani paras hiihto maailmancupissa. Mulle tämä ei ollut henkilökohtaisesti mikään yllätys, sillä tiesin olevani kunnossa. Voimaa pitäisi vielä saada, että maailmancup-kärki saataisiin kiinni.

Naisten puolella välieriin yltäneistä naisista Saarinen oli lopputuloksissa yhdeksäs ja Muranen 11.

Kymmenen vuoden takainen samojen maisemien sprintin maailmanmestari Pirjo Muranen jäi oman välieränsä viimeiseksi heikolla suksella. Puolivälierässä Muranen oli komeasti toinen.

- Lumi tarttui liian paljon suksien pohjaan. Jos olisi saanut irti, niin olisi ollut ainakin paremmissa asemissa iskeä lopussa. En tiedä, olisiko sekään kuitenkaan riittänyt.

Aino-Kaisa Saarinen oli omassa välierässään väsynyt erinomaisen karsinta- ja puolivälierähiihdon jälkeen.

- Ei riittänyt enää paukkuja tässä välierässä. Lihakset olivat kivikovat. Ruotsiin haetaan iskua ja sieltä olisi vielä haussa yksi pallipaikka tälle kaudelle.

Paakkonen hylättiin, Coliander ja Strandvall kaatuivat

Päivän kuumimmaksi suomalaispuheenaiheeksi nousi kuitenkin Lasse Paakkosen (27.) hylkääminen. Omasta erästään kakkosena välieriin selviytynyt Paakkonen hylättiin ja aluksi syyksi ilmoitettiin ajanottoon liittyvän transponderin puuttuminen nilkasta.

- Näin ilmoitettiin, mutta juryn luona vierailtuani tuomiona olikin hylkääminen epäurheilijamaisen käytöksen takia. Kaistanvaihtoni ennen J-mutkaa katsottiin syyksi. Todella lapsellinen syy hylkäämiseen ja täytyy vain ihmetellä, mikä tässä on takana. Tuntui vain, että joku syy piti nyt keksiä kun hylky oli jo annettu, Paakkonen kertasi tapahtumia.

- Kävelin muuten lähtöpaikalle kysyen transponderin perään paikalla olleilta tytöiltä, mutta en saanut mitään vastausta. Unohdin sitten asian keskittyessäni kisaan Paakkonen jatkoi.

Miehistä viisi jäi puolivälierävaiheeseen. Erityisesti Niklas Colliander ja Matias Strandvall kokivat kovia.

Hyvissä asemissa loppusuoralle omassa erässään tullut Niklas Colliander (30.)kaatui Eldar Rönningin astuttua suomalaisen sauvan päälle.

– Ajattelin, että peesaan, ja yritän sitten ohi, mutta ei se onnistunutkaan.  SM-kisoista yritän saada kultaa Kuopiossa.

Neljänneksi karsinnoissa kiirehtinyt Matias Strandvall (21.) puolestaan kaatui omassa erässään hyvistä asemissa pahassa loppulaskun kaarteessa. Andrew Newell ehti kaarteeseen Strandvallin rinalle ja suomalaiselle kävi tilanteessa kehnosti.

– Ongelmat alkoivat jo ennen mutkaa, kun Modinin kanssa taisteltiin jäisestä ladusta. Suksi jäi jonkun alle, ja se oli menoa. Loppukaudesta paukkuja on vielä ainakin yhteen kisaan. Tämä kisa oli aika takapuolesta.

Jesse Väänänen taisteli omassa erässään kolmanneksi John Kristian Dahlin ja Jesper Modinin perässä. Loppusijoitukseksi Väänäselle tuli toiseksi parhaana suomalaisena 15.

– Aika-ajo on aina ollut ongelma. Sprintti on niin herkkä laji. Jos hetkeksikin antaa periksi, niin on hävinnyt pelin. Mäen päällä homma oli aika pehmeää, ja sain välillä muut jo kiinni. Mutta sprintti on sellainen laji, että välillä käy näin

Sami Jauhojärvi (16.) nousi useamman kolarin erässään kolmanneksi, mutta jatkoon ei "Mustilla" ollut asiaa.

– Joo, ei mennyt ihan niin kuin suunniteltiin. Se vanha totuus 2001 vuoden jälkeen piti taas kutinsa, että jos kaatuu, niin ei voi voittaa. Ei ollut ihan suunniteltua, mutta siinä oli sellainen pakkorako, mistä pääsi läpi, Jauhojärvi naureskelee.

Anssi Pentsinen (24.) oli tiukasti jatkotaistelussa mukana loppulaskun kaarteeseen asti, mutta lopulta Pentsinen joutui antautumaan erän viidenneksi.

– Jäihän siitä paljon plussan puolelle. Suksikeskustelua voi jatkaa vaikka maailman tappiin. Yleisö oli täällä hieno ja tunnelma loistava. Silti olisin toivonut vähän enemmän yleisöä.

Puolivälieriin suomalaisnaisista päättyi neljällä taival. Anne Kyllönen (15.) taisteli omassa erässää kolmanneksi jatkoon selvinneiden Arianna Follisin ja Astrid Jacobsenin perässä. Kerttu Niskanen (19.) oli saman erän neljäs ja loppusuoralla kompuroinut Mirva Rintala (30.) erän kuudes. Rintala oli ensimmäisen kerran yli neljään vuoteen maailmancupin pisteillä saalistattuaan nyt yhden pisteen. Riikka Sarasojan (28.) kisa meni pilalle heti lähtösuoran päässä naisen kompuroitua suksiensa kanssa.

– Tänään kulki tosi hyvin, ja hiihto tuntui hyvältä. Ladut olivat tosi hyvät. SM-kisat ovat loppukauden päätavoitteena. Ja siellä hiihdän sprinttihiihdot ja viestin. Tavoitteena on ainakin viestistä mitali, päivän suomalaisyllättäjiin kuulunut Rintala kertoi.

Björgen ja Jönsson ylivoimaiset voittajat

Naisten Salpausselän sprintin valtiaaksi hiihti nelinkertainen Oslon maailmanmestari Marit Björgen ylivoimaiseen tapaan. Voitto oli Björgenin uran 45. maailmancupissa ja jo 24. sprintissä.

Norjan kaksoisvoiton varmisti parisprintin tuore MM-pronssimitalisti ja kauden ensimmäisen maailancupin palkintosijan ottanut Astrid Jacobsen ennen sprintticupin kärkeen niukasti siirtynyttä Slovenian Petra Majdicia. Maailmancupin kokonaiskilpailun voittava Puolan Justyna Kowalczyk oli neljäs, Ruotsin Charlotte Kalla viides ja Italian Arianna Follis kuudes.

Miesten päivän halitsija oli alusta loppuun Ruotsin Emil Jönsson. Oslon MM-pronssimitalisti voitti kaikki päivän neljä lähtöään. Maailmacupin voitto oli ruotsalaiselle uran yhdeksäs ja sillä Jönsson myös varmisti sprintticupin mestaruutensa.

Kauden toisen palkintokorokepaikkansa ottanut Norjan Eirik Bransdal oli toinen ja viime talven junioreiden maailmanmestari Pål Golberg kolmas. Saman maan John Kristian Dahl oli neljäs. Lopussa kolaroinut Venäjäm Nikita Kriukov oli viides ja jo alussa kolaroinut Ruotsin Jesper Modin kuudes.

Naisten finaalieristä suomalaisista karsiutuivat:
32) Krista Lähteenmäki +12,65
41) Maria Grundvall +14,95
44) Mona-Liisa Malvalehto +15,73
47) Laura Ahervo 16,80
58) Jenni Höylänen +21,30
62) Emma Sjölund +26,12
64) Teija Kauppinen +26,54
65) Ann-Mary Ähtävä +26,59
67) Silja Tarvonen +27,15

Miesten finaalieristä suomalaisista karsiutuivat:
33) Ari Luusua +6,45
35) Matti Heikkinen +6,71
46) Antti Häkämies +8,10
50) Toni Ketelä +9,50
52) Kalle Lassila +10,16
54) Juho Mikkonen +10,78
66) Iivo Niskanen +13,93
67) Lari Lehtonen +14,39
68) Henri Jelonen +14,87

Naisten sprintticupin tilanne:
1) Petra Majdic Slovenia 430
2) Arianna Follis Italia 423
3) Kikkan Randall USA 401
4) Marit Björgen Norja 357
5) Justyna Kowalczyk Puola 282
6) Maiken Caspersen Falla Norja 262
7) Astrid U. Jacobsen Norja 259
8) Vesna Fabjan Slovenia 244 
9) Katja Visnar Slovenia 232
10) Hanna Falk Ruotsi 232
----
Pirjo Muranen 142
Aino-Kaisa Saarinen 119
Riikka Sarasoja 77
Krista Lähteenmäki 76
Anne Kyllönen 64

Miesten sprintticupin tilanne:

1) Emil Jönsson Ruotsi 530
2) Ola Vigen Hattestad Norja 364
3) Alexei Petukhov Venäjä 277  
4) Jesper Modin Ruotsi 260
5) Fulvio Scola Italia 241
6) Eirik Bransdal Norja 209
7) Renato Pasini Italia 177 
8) Nikolai Morilov Venäjä 176 
9) Federico Pellegrino Italia 166   
10) Alex Harvey Kanada 164
---
16) Matias Strandvall 125
22) Martti Jylhä 98
32) Sami Jauhojärvi 68
51) Ville Nousiainen 39
53) Matti Heikkinen 36
58) Lasse Paakkonen 30
62) Anssi Pentsinen 29

Suomen Maastohiihto ry
Maastohiihdon tiedotus - tiedotus@maastohiihto.fi