Uutisen päiväys

20.2.2015← Takaisin

Sprinttiviestissä vaativat radat

Sunnuntaina Falunissa hiihdetään sprinttiviesti. Miehillä rata on sama kuin torstain perinteisen sprintissä, mutta naisilta ladusta on leikattu 200 metriä nousua pois. Suomen miesten joukkueessa hiihtävät Ville Nousiainen ja Martti Jylhä ja naisissa Riikka Sarasoja-Lilja ja Anne Kyllönen.

Sprinttivalmentaja Olli Ohtonen kuvailee sunnuntain kisalatua vaativaksi: ”Rata on suhteellisen vaativa, erityisesti miehillä, jossa hiihdetään sama rata kuin torstain sprintissä eli siinä on iso nousu alkuun, missä tulee tuo koko ladun korkeusero ja heti perään toinen nousu hiukan lyhyempi, mutta nämä kaksi nousua tulee peräkkäin ja ovat kuormittavat pätkä ladulla, minkä jälkeen on helpompi nousu maaliin sisältäen sen hevosenkengän nousun. Latu on kokonaisuudessaan kuormittava ja vielä parisprintti on sellainen luonteeltaan, että latu hiihdetään, finaaleihin saakka jos mennään, kuusi kertaa per hiihtäjä. Tämän tyyppisellä ladulla se vaatii kestävyysominaisuuksia, toki myös hyviä sprinttiominaisuuksia, että pystyy ratkomaan. Meidän miesten joukkueessa onkin tällä kertaa sekoitus distanssi- ja sprinttiosaamista.”

Naisten kisassa on leikattu toinen nousu pois ja rata on 200 metriä lyhyempi kuin torstain perinteisen sprintissä. Finaaliin edetessä se tarkoittaa 1,2 kilometriä vähemmän nousua naisurheilijaa kohti. Sprinttivalmentaja Ohtonen odottaa mielenkiintoista kisaa. ”Naisilla on pudonnut toinen nousu pois, jolloin rata on lyhyempi ja sen kuormitus on selvästi pienempi verrattuna sprinttiin ja se muuttaa vähän eriluonteiseksi kisaa naisissa. käytännössä noustaan mäki ylös, tullaan alas ja sitten on vaan tämä hevosenkengän nousu. Minusta se on hyvä, että se on hiukan lyhyempi, niin tästä tulee mielenkiintoinen kisa.”

Perjantaina Faluniin saapunut naisten sprinttiviestin avausosuuden hiihtäjä Riikka Sarasoja-Lilja majoittautui lounasaikaan hotelliin ja aikoo päiväunien jälkeen käydä hiihtämässä matkarasitusta pois sekä tutustumassa kisapaikkoihin: ”On vähän villi fiilis. Totta kai mä lähden, kun mua pyydetään, eihän siinä ole loppupeleissä mitään epäselvää”, Sarasoja-Liljaa nauraa ja jatkaa: Kyllähän tämä oli ihan selvä tavoite, kun harjoituskausi alkoi, että tämä tulee olemaan mun päämatka ja sitä varten uuden vuoden jälkeen Otepäässä tuli kisa ja olen tehnyt kolme ihan siihen tähtäävää tehoharjoitusta kotona. Toki Jämin jälkeen piti vähän huilia ja kerätä pettymys ja lähteä uuteen nousuun. Koen, että olen kuitenkin valmistautunut siihen keväästä asti.

Pidemmät haastattelut löytyvät osoitteesta www.soundcloud.com hakusanalla Hiihtoliitto sekä allaolevista linkeistä.

Olli Ohtonen
Miesten joukkue Ville Nousiainen – Martti Jylhä
Naisten joukkue
Anne Kyllönen
Riikka Sarasoja-Lilja