Uutisen päiväys

22.2.2005← Takaisin

Sprintissä ruotsalaisten päivä – suomalaisnaiset valloittivat B-finaalin

Sprintistä odotettiin maastohiihdon mitalitilin avautuvan, mutta tähän eivät suomalaiset vieläkään yltäneet. Sen sijaan länsinaapurimaan, Ruotsin sprintterit jylläsivät - erityisesti naisissa: ruotsalaiset valloittivat sijat 1, 2 ja 4, miehissä voitto meni Venäjään. Parhaan suomalaistuloksen teki Virpi Kuitunen, joka hiihti 5:nneksi.

Sprinttiä pidettiin suomalaisten maastohiihtäjien vahvimpana mitalilajina, niin naisissa kuin miehissäkin, mutta jälleen kerran hiihtostadionilta jouduttiin poistumaan ilman palkintopallisijaa.
Aamupäivän karsinnassa leikin saivat jättää kesken Kirsi Välimaa ja Jari Joutsen, joiden vauhti ei riittänyt 16 parhaan joukkoon.
- Meni hätäilyksi, Joutsen tunnusti.
Naisten puolella jatkosta putosi myös hallitseva mestari Norjan Marit Björgen.
Puolivälierissä Virpi Kuitunen ja Mona-Liisa Malvalehto raivasivat tiensä välieriin suhteellisen helposti, mutta Aino-Kaisa Saarisen jatkoon pääsy meni maalikameran ratkaisuun asti. ”Aikku” selvisi lopulta jatkoon.
Miehissä Lauri Pyykönen aloitti vahvasti, mutta hyytyi lopulta eränsä viimeiseksi. Hän ei ehtinyt palautua kunnolla aamun karsinnasta.
- Puolitoista mäkeä jaksoin painaa, mutta se oli sitten siinä, ”Late” kommentoi.
Suurimmat menestyspaineet miesten puolella kantaneen Keijo Kurttilan kohtaloksi jäi pudota jatkosta parilla sentillä. Hän nousi loppusuoralla hyvin, mutta joutui lopulta puristamaan kahden ladun välistä, kun ei muuten löytänyt tilaa edetä.
- Olisin tarvittaessa työntänyt jalkani edessä olevan hiihtäjän jalkojen välistä, hän totesi.
Kurttila myönsi myös tehneen pienen virhearvion, sillä hän uskoi Norjan Trond Iversenin olevan kovempi loppusuoralla ja lähti hiihtämään tämän peesissä. Norjalainen hyytyi kuitenkin lopussa.
Välierissä suomalaisnaisten vauhti ei enää riittänyt A-finaaliin oikeuttavaan paikkaan. B-finaalissa kolmen suomalaisen väliin kiilaa iski Saksan Veronica Bauer, ja hän vielä loppusuoran alussa näyttikin siltä, että saksalainen vie erän nimiinsä. Kuitunen löysi kuitenkin uuden vaihteen loppukiriin ja kukisti Bauerin lopulta jälleen kerran maalikameratarkastelun jälkeen.
- Ei jaksanut enempää, ”Vipe” totesi kisan jälkeen.
- Neljännessä hiihdossa lihakset tuntuivat todella tyhjiltä. Siihen nähden meni yllättävän hyvin.
Malvalehto sijoittui lopulta seitsemänneksi ja aikuisten arvokisadebytantti olikin varsin tyytyväinen suoritukseensa.
- Fiilikset ovat tosi hyvät, sillä kahdeksan sakkiin lähdinkin hakemaan paikkaa. En ole aikaisemmin edes maailmancupissa päässyt hiihtämään neljää hiihtoa ja nyt tein sen MM-kisoissa! Kun parhaimpaan pystyy venymään, täytyy olla tyytyväinen.
Saarinen kirjautti kahdeksannella sijallaan uransa parhaan arvokisatuloksen ja saattoi syystäkin olla myös tyytyväinen.
- Se oli paras hiihtoni täällä, ”Aikku” totesi kertoen suomalaisten yrittäneen hieman taktikoida ja psyykatakin Baueria puhumalla keskenään lähtöalueella.
- Varmasti hänellä oli siinä hieman orpo olo.
Miesten finaalissa Venäjän Vasili Rotshev vei lopulta voiton Norjan Tor Anre Hetlandilta Ruotsin Thobias Fredrikssonin napatessa pronssia. Naisten finaalista oli tulla täydellinen ruotsalaisjuhla, mutta Kanadan Sara Renner pääsi iskemään voittaja Emelie Öhstrigin ja Lina Anderssonin väliin
Päävalmentaja Reijo Jylhä totesi maailman kolmen parhaan sprintterin löytyvän tänään palkintopallilta ja veikkasipa jopa Rotshevista tuplamestaria sprinttiin.
- Kun katsoo tulostaululle, täytyy olla realisti. Tänään meillä ei olisi ollut mahdollisuuksia kolmen joukkoon. Sen verran kova kolmikko se oli, hän myönsi.
Naisten valmentaja Ismo Hämäläinen totesi naisten täyttäneen paikkansa, mutta finaali oli hänestä väärä.
- Silti sijat 5, 7 ja 8 ovat parhaimmat, mitä näistä kisoista on tähän mennessä tullut, hän muistutti.