Uutisen päiväys

25.1.2015← Takaisin

Roponen taktisesti fiksulla hiihdolla kolmanneksi

Rybinskin maailmancupin palkintopallille nousi sunnuntaina hymyilevä suomalaisnainen. 15 kilometrin yhdistelmähiihdossa kolmanneksi hiihtänyt Riitta-Liisa Roponen onnistui taktisesti ja perinteisen hiihdon rentous yllätti myönteisesti. Kerttu Niskanen sijoittui kisassa 11:nneksi.

Riitta-Liisa Roponen nousi maailmancupin palkintopallille vapautunut hymy huulillaan. ”Olo on nyt hyvä, helpottunut, tyytyväinen, iloinen...”  Roponen jäi 22,9 sekuntia kisan voittaja  Julia Tschekalevasta, joka taittoi matkan aikaan 44.16,0. Toiseksi hiihti Norjan Martine Ek Hagen
Roponen lähti perinteisen 7,5 kilometrin hiihto-osuuden jälkeen vaihdosta kahdeksantena vapaan osuudelle. ”Mä itse ajattelin perinteisen osuuden aikana, että onpa yllättävän rentoa, että lähtiköhän tämä oikeasti nyt niin kovaa kuin yleensä lähdetään. Mutta jos Kerttu Niskanen vetää, niin ei se vauhti hidasta ole. Se oli helppoa, tosin jyrkimmät mäet olivat tänään perinteisellä vähän myrkkyä, mutta onneksi niitä ei ollut hirveen paljon tällä radalla.”

Henkilökohtainen valmentaja Toni Roponen kehotti ennen kisaa Riitta-Liisaa tarkkailemaan vaihdossa Elizabeth Stepheniä. Vauhdikkaasti sukset vaihtanut suomalaishiihtäjä saikin amerikkalaisesta hyvän peesin heti vapaan osuuden kärkeen. ”Kun en ihan niin tormakkaasti lähtenyt liikkeelle vaihtoalueella, niin pääsin Elizabethin taakse enkä joutunut eteen. Siinä oli hyvää vauhtia tarjolla, kun myös Steira (Kristin) tuli samassa letkassa. Siinä oli todella kovia vapaan hiihtäjiä vauhtia pitämässä. ”

Kovin taistelu Rybinskin yhdistelmähiihdossa nähtiin kolmannesta sijasta. Roposen ja Saksan Stefanie Böhlerin loppusuorataistelu päättyi suomalaishiihtäjän hienoiseen voittoon. ”Matkalla en olisi kyllä uskonut, että olisin loppukirikamppailussa ja palkintopallilla, mutta niin me vaan saatiin porukkaa kiinni. Meillä oli hyvä kannustus viimeisessä mäessä. Kuulin kun Riikka (Sarasoja-Lilja) huusi kurkku suorana, että ne jää, ne jää, ne jää. Niin pakko mun oli siinä iskeä, eikä odottaa loppusuoralle. Mutkitellen kun tultiin maaliin, niin sen tietää, että jos pitää aina sisäkurvin, niin ulkoa on aina pidempi matka maaliin.”

Kerttu Niskanen sijoittui Rybinskin yhdistelmäkisassa 11:nneksi. Niskanen aloitti kisan vahvasti, nainen käytännössä veti perinteisen osuuden viisi ensimmäistä kilometriä. 7,5 kilometrin kohdalla Niskanen vaihtoi vapaalle kärkinelikossa. ”Pertsan hiihto kulki ihan ok. Välillä tuntui, että olisi voitu mennä kovempaakin. Vapaa oli sitten vaikeampaa. Huomaan, etten pysty tekemään juuri sairastelun jälkeen hyvää tulosta vapaalla. Perinteinen, joka on mulle vahvempi, sujuu huonommassakin tilassa kohtalaisesti. Tästä jatketaan. Ja toivotaan, että nyt kisojen kautta päästään taas vauhtiin.”

Tulokset