Uutisen päiväys

3.3.2012← Takaisin

Roponen seitsemäs Salpausselällä

Riitta-Liisa Roponen taisteli itsensä hienosti seitsemännelle sijalle Lahden maailmancupin naisten yhdistelmäkilpailussa. Norja otti kilpailussa neloisvoiton Therese Johaugin johdolla. Vapaan osuudelle vielä kymmenennen sijan tuntumassa lähtenyt Aino-Kaisa Saarinen oli 20:s. Muista suomalaisista maailmancupin pisteille ylsivät Riikka Sarasoja-Lilja ja Anne Kyllönen. Sarasoja-Lilja oli 27:s ja Kyllönen 29:s.

Ennakkosuosikit määräsivät tahdin heti ensi metreistä lähtien. Letka venyi hetkessä satojen metrien mittaiseksi Justyna Kowalczykin ja Johaugin otettua komennon. Hyvin pian kaksikko lähti karkumatkalle. Kowalczyk kuitenkin kompuroi ensimmäisen kierroksen päätteeksi pahamaineisessa neulansilmämutkassa, jolloin pääjoukko laski karkulaiset nopeasti kiinni.

Saarinen ja Roponen olivat ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä hyvin kärjen tuntumassa alle kymmenen sekunnin päässä. Johaug-Kowalczyk-parivaljakko repäisi kuitenkin toiselle lenkille lähdettäessä tuntuvan kaulan muihin, ja suksien vaihtoon tultaessa heillä olikin yli kymmenen sekunnin johto-asema.

Neulansilmämutka koitui myös Saarisen kohtaloksi. -Oltiin siinä yhdessä Riittaliisan kanssa ja vähän siinä yritin häntä väistää ettei molemmat mene nurin ja jouduin pehmeään lumeen lähelle aitaa, jossa pyörähdin ympäri. Siinä meni hirveesti aikaa, että pääsin ylös, Saarinen kuvaili tapahtunutta.

Vapaan hiihtotavan startattua alkoivat Kowalczykin vaikeudet ja Johaug karkasi omille teilleen. Roponen piristyi suksien vaihdon jälkeen, vaikka joutukin tekemään paljon töitä yksin. -Vähän jäi harmittamaan kun siinä meni edellä porukka vapaan osuudelle, johon en ihan päässyt hiihtämään kun porukassa hiihtäminen on aina helpompaa, Riitta-Liisa totesi kilpailun jälkeen. -Hyvä sija tämäkin, hän totesi kuitenkin samaan hengenvetoon.

Vapaan osuudella Johaug oli pitelemätön, sillä maaliin tullessa eroa kilpailun kakkoseen Marit Björgeniin kertyi yli kymmenen sekuntia. Huiman norjalaispäivän täydensivät Heidi Weng ja Kristin Steira kolmannella ja neljännellä sijallaan. Roponen hiihti vapaan osuuden lähes kärjen vauhdissa ja jäi lopulta 45,9 sekuntia voittajasta.

Saarisen ero kärkeen kasvoi lopulta lähes kahteen minuuttiin. -Tuntui, että kun lähdetään kovempaa hiihtämään, lihaksisto hitsaa kiinni. Lihaksen rentous katoaa ja silloin hiihdosta katoaa helppous, mikä mulla kyllä korostuu tuolla vapaalla. Toivotaan, että tämä avasi kuitenkin paikkoja pertsan sprinttiin, joka on mulle kuitenkin se tärkeempi matka, Saarinen pohti maaliin tultuaan.

Anne Kyllönen oli tyytyväinen päivän suorittamiseensa. -Ekaa kertaa 15 kilometriltä tuli pisteitä ja latu oli mahtavassa kunnossa. Etenkin kannustus oli kohdillaan, Kyllönen iloitsi.

Sijalle 27 sijoittuneen Sarasoja-Liljan tuntemukset hiihdon jälkeen eivät olleet parhaat mahdolliset. -Hiihto oli kyllä todella kamalan tuntuista. En ole selvästikkään toipunut vielä siitä virustaudista. Se on syönyt kyllä voimia, Sarasoja-Lilja harmitteli.

Perinteikäs maailmancup-viikonloppu Lahdessa on säilyttänyt arvostuksen naishiihtäjien keskuudessa, etenkin kun on välivuosi maastohiihdon maailmanmestaruuskisoista. -Täällä on aina ollut hieno tunnelma ja tänne on aina mahtava tulla kilpailemaan. Näitä saisi olla useamminkin kyllä, totesi päivän suomalaistähti Roponen. Sarasoja-Lilja innostui kertomaan myös lapsuuden muistoistaan. -Lahti on mulle - oli arvokisavuosi tai ei - aina tärkeä kisa. Olen itse pienenä ollut tuolla takakaarteessa mainosaidan takana katsomassa, vaikka en varmaan edes kunnolla nähnyt yli. Olen ollut myös lapsena täällä hiihtämässä, hän muisteli.

Salpausselän kisat jatkuvat huomenna sprinttikilpailulla, joka on ohjelmassa myös Norjan Drammenissa jonne maastohiihdon maailmancupsirkus siirtyy ensi keskiviikkona. Lahden jälkeen on ohjelmassa kuusi osakilpailua ennen kauden päätöstä.

Teksti: Matias Vierimaa/Laajasalon opisto

Maastohiihdon tiedotus - tiedotus@maastohiihto.fi