Uutisen päiväys

13.1.2016← Takaisin

Roponen hakee itselleen hyvää fiilistä, Hyvärinen Suomen Cupin ensimmäistä palkintopallisijaansa

  • Kuva: Rauno Särkijärvi

Maastohiihdon Suomen Cup jatkuu viikonloppuna Vantaan Hakunilassa, jossa hiihdetään lauantaina viestit ja sunnuntaina yhteislähdöt. Lisäksi viikonloppuna hiihdetään 18-vuotiaiden kilpailut molempina päivinä, joten hiihtoväkeä on paikalla runsaasti.

Kilpailujen järjestelyt ovat loppusuoralla ja kaikki alkaa olla valmista. Ladut saadaan erinomaiseen kuntoon, sillä Vantaan kaupunki on lumettanut kaikki hiihdettävät latureitit. Tämän lisäksi tiistaina Hakunilaan satoi runsaasti luonnonlunta, joten olosuhteet kilpailijoille tulee olemaan upean talviset.
 –Kilpailuladut ovat jo hiihtokunnossa ja verryttelyladutkin valmistuvat keskiviikoksi. Toivotaan vielä, että viikonlopuksi luvattu pakkanen pysyy siedettävissä lukemissa. Muutenhan tässä aletaan olla valmiit vastaanottamaan kilpailijat, toteaa kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seppo Räty.
Vantaan viikonloppuun mahtuu kilpailutapahtumien lisäksi lumiliikuntaa myös koko perheelle, sillä sunnuntaina vietetään kansainvälistä lumipäivää. Hakunilassa se tarkoittaa klo 15–17. Vantaan Hiihtoseuran järjestämässä tapahtumassa tarjolla on mm. hiihtoa, ekoaseammuntaa ja pulkkailua. Tapahtuman järjestää Vantaan Hiihtoseura ja se soveltuu parhaiten 4–14-vuotiaille, mutta kaikenikäiset lapset perheineen ovat tervetulleita.

Roponen hakee itselleen hyvää fiilistä kohti seuraavaa maailmancupia

Riitta-Liisa Roponen on yksi viikonlopun vahvoista nimistä, sillä Oulun Hiihtoseuran maajoukkuehiihtäjällä on ilonaan myös vahva viestijoukkue. Viime vuonna hän pääsikin juhlimaan sekä henkilökohtaista että viestivoittoa.
– Varmasti tulee tiukka kilpailu, koska on lyhyempi matka (3x3,3). Uskon, että pystymme haastamaan kovimpia joukkueita. Tytöt ovat olleet hyvässä kunnossa, Roponen kehuu sekä Heli Heiskasen että Ruut Vähämetsän virettä.
Roponen on kotimaisissa kisoissa nähty usein ankkurina, mutta usein myös sitä edeltävällä osuudella. Selvää henkilökohtaista mieltymystä hänellä ei osuuksien välillä ole, vaan molemmat käyvät.
– Se vähän riippuu, minkälaisissa asemissa lähtökohtaisesti olisimme ja ketkä ovat muut hiihtäjät. Nyt vapaalla ja lyhyellä matkalla sanoisin ehkä kuitenkin sen kolmannen osuuden, koska kakkosella on varmaan vielä aikamoinen ruuhka ladulla. Toivon, että saan hiihtää hyvän avauksen sunnuntaita varten, haukiputaalainen sanoi.
Roponen jätti Tour de Skin väliin ja on joulun jälkeen kilpaillut kotimaassa sekä leireillyt Vierumäellä. Viikonlopulla on tärkeä merkitys matkalla Nove Meston maailmancupiin.
– Oma tämänhetkinen kilpailukunto on vähän kysymysmerkki, kun on ollut noita pakkasia ja tuntuu, että on kauhean jähmeää. Tosi tarkkana on pitänyt olla lihaksiston kanssa, en ole voinut hiihtää niin paljon kuin yleensä talvella hiihtäisin. Olen yrittänyt pitää lihaksistoa hyvässä kunnossa. Toivon, että sunnuntaina saisin itselleni hyvän fiiliksen ja sen luottamuksen, että on kiva taas lähteä isompiin kisoihin. Vaikea sanoa, hirveä nälkä kilpailemaan, mutta edellisestä kunnon kisasta on niin pitkä aika.

Hyvärinen tähtää kolmen joukkoon

Viikonloppua odottaa innolla myös Perttu Hyvärinen, joka piti Davosin maailmancupin jälkeen kisataukoa ja palasi tositoimiin Östersundissa viikonloppuna. Perinteisen 16 kilometrillä Hyvärinen sijoittui 32:nneksi ja näki jälleen viitteitä paremmasta.
– Tulokset ovat olleet huonoja, mutta vaikea analysoida, mistä se huonous on johtunut. Nyt on lähtenyt parempaan suuntaan. Yllättävän vaikea alkukausi oli. Koko ajan odotin, että rupeaisi kulkemaan. Periaatteessa ei se hirveän kaukana ollut, mutta yhtään tuloskehitystä ei tullut, Hyvärinen miettii.
Östersundin pohjalta hän on luottavaisin mielin, että syksyn laadukas harjoittelu alkaisi näkyä tuloksissakin ja suoritukset nousisivat uudelle tasolle. Siksi hän odottaa mielenkiinnolla sunnuntain yhdistelmähiihtoa.
–Kovatasoinen kisa on tulossa, toivottavasti mahdollisimman raaka. Toivon, että tulee mahdollisimman hidas keli, oikeasti haastava. Taktisesti on varmaan paljon porukkaa, jotka haluavat lähteä kärkiletkan mukaan. Pientä rymistelyä saattaa alussa tulla, mutta uskon vauhdinpitäjiä löytyvän ja porukka alkaa hajaantua. Joukkokirikilpailua tuskin tulee, Hyvärinen uskoo viihdyttävään kilpailuun.
Hän nauttii yhteislähtökisoista ylipäätään, joten sekin on sunnuntaina kohdallaan.
– Kyllä minä nyt sinne palkintopallille haluan hiihtää! Pitää ruveta noissakin kisoissa jo pärjäämään, koskaan en ole ollut Suomen Cupissa palkintopallilla. Eiköhän nyt ole jo aika, Hyvärinen sanoi iloisena.

Aikataulut ja lisätietoja: http://www.hiihtoliitto.fi/suomen-cup/vantaa/ ja www.cupvantaa.fi

Seuraa kisoja somessa:
#schiihto
Facebookissa: Hiihdon Suomen Cup
Twitter: @hiihdonsuomencup ja @scvantaa
Instagramissa: @hihdonsuomencup