Uutisen päiväys

4.12.2016← Takaisin

Pärmäkoski ja Heikkinen Lillehammerin minitourien kolmansiksi

Maastohiihdon maailmancup jatkui Norjan Lillehammerissa minitourin viimeisellä osuudella. Naiset hiihtivät perinteisellä 10 kilometriä ja miehet 15 kilometriä takaa-ajokilpailuina. Suomen Krista Pärmäkoski ja Matti Heikkinen nostivat upeilla hiihdoillaan itsensä palkintopallille, kolmansiksi.

Pärmäkoski lähti takaa-ajoon viidenneltä sijalta 38 sekuntia touria johtanutta Norjan Heidi Wengiä perässä. Myös Laura Mononen lähti hyvistä asemista, sijalta 14., tavoittelemaan paikkaa kymmenen joukkoon. Pärmäkoski nosti itsensä pian kolmanneksi, mutta jahtasi nälkäisena kisan kakkosen Ingvild Flugstadt Östbergin selkää. 

”Hiihto oli rento ja hyvä, rauhallinen, sellainen, että se oli kontrollissa koko ajan. Itellä oli tosi rento ja hyvä fiilis hiihtää, kun näin koko ajan siihen eteen. Niillä ei ollut ihan niin rentoa niillä hiihtoa, joita napsi siinä kiinni. Päätin, että pitää pitää se koko ajan rentona ja sillä omalla hyvällä liu’ulla saa niitä kiinni”, mietti Pärmäkoski kisan jälkeen.

Pärmäkosken hiihtäessä ohi Östbergistä viimeisessä laskussa, suksi lähti alta ja Pärmäkoski kaatui. Minitourin tavoiteltu toinen sija karkasi. 

”Toki siinä viimeisessä laskussa sitten kaaduin, mutta mä ajattelin, että riskejä on otettava, jos joskus haluaa voittaa kisoja. Tänään en pysynyt pystyssä, mutta oon tosi tyytyväinen suoritukseen. Sukset olivat ihan mielettömän hyvät, pito oli loistava, luisto oli loistava. Oma kroppakin toimi tosi hyvin”, analysoi Pärmäkoski.

Pärmäkoski pääsi myös yhteen tavoitteeseensa ollessaan kymmenen kilometrin perinteisellä osuusaikojen nopein. Tämä vahvistaa Lahteen asetettua tavoitetta perinteisen kympin mitalista. 

Laura Mononen onnistui nousemaan yhdeksannäksi. Alkukauden vauhtinsa kanssa tuskaillut Kerttu Niskanen oli 14:s ja Anne Kyllönen 17:s. Molemmilla oli tänään hieman parempi päivä ladulla. Pärmäkoski jatkaa maailmancupin kolmantena.

Miehissä Matti Heikkinen hiihti alkutahmeuden jälkeen hienon toisen puoliskon kilpailusta iskien viimeiseen mäkeen ja karaten kakkoseksi Martin Johnsrud Sundbyn perään. Nuori norjalainen Johannes Hösflot Kläbo kiri kuitenkin maalisuoralla Heikkisen ohi.

”Alku oli erittäin raju ja raaka ja siinä mentiin ihan limitillä, että kestääkö siinä vauhdissa. Mutta kestin kuitenkin. Tiesin sen, että jos selviän siihen viimeisen nousun alle porukan mukana, niin kaikki on auki”, Heikkinen kertoi alkuvauhdistaan letkassa. 

Ratkaisun paikka oli viimeisessä stadionin nousussa, jossa Heikkinen pisti ”urun auki”.  

"Sen jälkeen kun sä teet sen päätöksen, et sä voi muuta miettiä, kuin sitä että maaliin asti niin kovaa kuin lähtee. Jos joku tulee ohi, niin sitten tulee, yksi nuori hurja sieltä tuli. Mutta kolmassija on erittäin hyvä, kaikki on tasapainossa”, jatkoi Heikkinen. 

Pärmäkosken tapaan Heikkinen oli viimeisellä minitourin osuudella nopein.

Iivo Niskanen hiihti pitkään samassa letkassa Heikkisen kanssa, mutta ei pystynyt vastaamaan lopulta muiden vauhtiin. Myös kaatuminen rikkoi Niskasen hiihdon, vaikka mies itse ei olisi uskonut parempaan sijaan ilman kaatumista. Niskanen oli lopulta kymmenes. 

”Lähdin kyllä täysillä tänään yrittämään. Alkuvauhti oli liian kova ja koko ajan olin letkassa jojossa, äärirajoilla mentiin. 

Lisäksi viimeisellä kierroksella kaaduin tuohon stadionin mäkeen, mutta luulen, vaikka sitä ei olisi tullutkaan, niin en silti olisi kymmentä sijaa parempaan tänään pystynyt”, sanoi Niskanen.

Niskan jää Lillehammeriin hiihtämäään, eikä kilpaile ensi viikonloppuna Davosissa. Suomalaismiesten joukkuepanos perinteisen matkalla oli erinomainen. Sijoitukset nousivat huimasti. Lari Lehtonen oli tourin 15:s, Perttu Hyvärinen 21:s ja Sami Jauhojärvi 32:s. 

Krista Pärmäkosken ja Matti Heikkisen haastattelut videoina https://www.facebook.com/xcteamfinland/ 

Muiden suomalaisten kommentit (lukuun ottamatta Iivo Niskasta) Hiihtoliiton Soundcloudissa 

Tulokset, naiset 10 km perinteinen takaa-ajo 

Tulokset, naisten minitour 

Maailmancupin tilanne, naiset 

Tulokset, miehet 10 km perinteinen 

Tulokset, miesten minitour 

Maailmancupin tilanne, miehet

 

Liitteenä olevat kuvat SHL/Touho Häkkinen.