Uutisen päiväys

3.1.2014← Takaisin

Nousiainen yhdeksänneksi Tour de Skin 35km takaa-ajossa

Tour de Skin viides etappi oli vapaan 35 kilometrin takaa-ajo Cortinasta Toblachiin. Parhaasta suomalaistuloksesta vastasi yhdeksänneksi noussut Ville Nousiainen. Lari Lehtonen sijoittui hienosti 18:nneksi.

Miesten 35 kilometrin takaa-ajolähtö eteni Cortinasta Toblachiin. Kisaan startanneesta neljästä suomalaista parhaasta tuloksesta vastasi Ville Nousiainen, joka hiihti parin vuoden tauon jälkeen maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon.
- Hyvältähän se tuntuu. Ei minulla ollut mitään suurempia vetohaluja matkan varrella, luotin omaan kirikykyyn. Ei ollut mitään järkeä tuhlata voimia, siinä kävi jokainen vuorollaan vetämässä letkaa.
Numerolappu 17 rinnassaan kisaan startannut Nousiainen poimi tärkeitä päänahkoja ladulla.
- Tietenkin olen tiennyt, että olen kunnossa, kun ei ole ollut pahoja sairastumisia. Minulla on aina alkukaudet vähän rasittavia, kun tykkään harjoitella syksyllä paljon ja kovaa. Tästä rasituksesta kun toivun, niin paras kunto on käsillä helmikuussa, Nousiainen kertoo vahvalla kokemuksella.
Loistavasta 35 kilometrin vedosta huolimatta mies ei tähyile pitkien matkojen suuntaan.
- Ei minusta tule pitkän matkan hiihtäjää. Ei näillä hermoilla, Nousiainen naurahtaa.

Nousiainen ja Lari Lehtonen hiihtivät liki koko kisan samassa letkassa. Lehtonen oli kymmenen parhaan joukossa noin 33 kilometriin saakka. Maalissa miehen sijoitus oli 18:s.
- Ei ollut miehestä vieläkään kymppi sakkiin, kunto loppui kesken, Lehtonen kertoo.
- Vähän on kaksijakoinen olo: Tavallaan hyvä taistelu, tein paljon töitä ja olin aktiivinen ja se söi sitten voimia lopusta. Mutta olipahan ainakin rohkeaa hiihtoa minulta. Eikä tuo tietysti huonosti nytkään mennyt ja ensimmäistä kertaa onnistuin Cortina-Toblachissa, mutta kyllähän minä korkeammalle halusin.
Huomenna miehillä on ohjelmassa 10 kilometrin perinteisen kisa.
- Ajattelin ensin, että se on tämän tourin tärkein tavoite: väliaikalähtö ja perinteinen, mutta jokainen päivä tuo kisaan uudet ulottuvuudet ja katsotaan, mikä on kunto huomenna, kuinka hyvin tästä päivästä palautuu.
Kisan jälkeen urheilijat ruokailevat Toblachissa ennen matkan jatkumista Val di Fiemmeen.
- Sitten iltalenkki, lisää ruokaa ja juomista, jalat kohti kattoa ja kädet ristiin.

Kisassa 33:nneksi sijoittunut Sami Jauhojärvi ilmoitti keskiviikkona, että hiihtää etukäteen huonoimman matkansa säästellen maalin, jos heti alussa tuntuu, ettei suksi ole syönnillään.
- Miten niin muka säästelin. Ihan kuule täysillä tulin, enhän minä jäänyt voittajalle kuin kolme minuuttia.
- Ensimmäisen 6-7 kilometriä oli hankalaa, mutta sitten tehtiin mäen päälle yhteistyötä di Centan kanssa.
Jauhojärvi povaa lauantain kisasta mielenkiintoista, jo pelkästään säänkin suhteen.
- Aamulla, kun herää sängystä, niin tietää, mikä on päivän vire – toivottavasti parempi kuin tänään. Huomiseksi on luvattu räntäsadetta parikymmentä senttiä.

Vahvan hiihdon keskiviikkona tehnyt Matti Heikkinen lähti takaa-ajoon 21:ntenä, ja sijoittui lopulta takaa-ajossa 49:nneksi.
- Väsymys iski. Ei mitään muuta, minä vaan sippasin. Huomenna aamulla teen päätöksen siitä jatkanko tourin loppuun.