Uutisen päiväys

24.2.2005← Takaisin

Norja otti voiton miesten viestissä - Suomi 12:s.

Miten tässä näin kävi? Suomen miesten viestijoukkueen tulosta ihmettelevät niin miehet itse kuin koko hiihtokansa. Norjan voitto sen sijaan oli melkein kirkossa kuulutettu, eivätkä muutkaan kärkisijat yllätä: toisena Saksa ja kolmantena Venäjä.

Norjan voitto ei missään vaiheessa ollut oikeasti uhattuna, vaikka Venäjä viimeiselle osuudelle sinnitteli mukana kärjessä. Voitto tuli joukkueella Odd-Björn Hjelmeseth, Frode Estil, Lars Berger ja Tore Ruud Hofstad. Runsaan saksalaisyleisön riemuksi isännät kiristivät kilpailun kakkoseksi ankkurin Axel Teichmannin komella suorituksella. Viimeiseen vaihtoon tultaessa saksalaisten tilanne näytti huolstuttavalta, kun Teichmann pääsi matkaan vasta neljäntenä yli puolitoista minuuttia kärjen perässä. Maailmancupia johtava saksalainen kuitenkin teki hirmuhiihdon ja ohitti loppusuoralla myös Venäjän Nikolai Bolchakovin. Vaikka Venäjä lähes koko ajan oli kiinni hopeassa, Bolchakov kuitenkin vakuutti kenttähaastattelussa englanniksi, että Venäjän joukkue on hyvin tyytyväinen saavuttamaansa MM-pronssiin.

Suomen miesten hiihdon lupaavasti alkanut nousu MM-kisojen ensimmäisillä matkoilla ei saanut toivottua ja odotettua jatkoa viestissä, josta jotkut unelmoivat jopa mitalia. Pelin henki selvisi jo ensimmäisellä osuudella. Suomen aloittajana olleella Tero Similällä oli puntit jaloissa aivan alusta asti. Ero kärkeen kasvoi 4,9 kilometristä 5,3 kilometriin 19 sekunnista 48 sekuntiin ja kasvoi kaiken aikaa. Se oli ensimmäisessä vaihdossa lähes kaksi minuuttia, 1.57,2, sijoituksen ollessa 13:s.

- Siinä tuli seinä vastaan heti alussa. Minulla ei ole mitään aavistusta miksi elimistö oli aivan jumissa. Se oli huono hiihto, harmittaa poikien puolesta, Similä kertoi maalissa.

Suomen toisen perinteisen osuuden hiihtäneen Olli Ohtosen suoritus oli samaa luokkaa ja huonoksi hän sitä itsekin kommentoi. Eroa kärkeen tuli toiset kaksi minuuttia eli Teemu Kattilakoski sai viestin 4.01,2 kärkeä jäljessä sijalla 14.

- Kyllä siinä ennen lähtöä tunnelma lässähti ja lataus katosi, kun tiesi että vaikka kuinka hyvän hiihdon tekisi, ei tulosta tule, Kattilakoski myönsi.

- Harmin paikka, että tähän kohtaan tuli selviä alisuorituksia kuntoon nähden. Tulosten perusteella meillä olisi ollut mahdollisuus taistella paikasta kuuden joukossa, sanoi Kattilakoski, joka toi viestin maaliin 13:nntena 5.06,6 kärjen perässä. Oman kuntonsa Alavieskan mies arvioi hyväksi ja hän on valmiina lähtemään sunnuntain 50 kilometrille, "mikäli kutsu käy".

Maisemia oli mahdollisuus katsella myös ankkuri Sami Jauhojärvellä, kun ero kärkeen oli jo lähdössä se mitä oli.

- Sain sentään Kanadan ohitettua ja hiihtokin tuntui hyvältä, sitten kun lähdin vauhtiin Kanadan peesistä, sanoi Jauhojärvi joka jäi kärjestä lisää vain reilut 22 sekuntia – siinä on kuitenkin tasoitusta Norjan ankkurilta, joka seikkaili maansa lipun kanssa loppusuoralla ja muutenkin kurvaili näyttävästi voittonsa kunniaksi.

Ymmällään päivän suorituksista oli myös Jauhojärvi ja sanoi odottavansa innolla muiden poikien tapaamista, jotta voivat jutella ja selvittää, mikä meni pieleen. Omasta puolestaan Jauhojärvi ilmoitti hänkin olevansa valmis starttaamaan myös sunnuntain viidellekympille.  

Päävalmentaja Reijo Jylhä ei vielä osannut sanoa, miksi viesti meni niin huonosti kuin se meni. Hän totesi erojen joukkueiden välillä olevan isoja.
- Meillä on ollut yksittäisiä hyviä suorituksia. Normaaleillakin hiihdoilla sijoitus 3.10 kärjestä eli Ruotsin-Kasakstanin  tämänpäiväiset sijat olisivat mahdollisia, Jylhä tuumi ja mietti, olisiko tullut tehtyä virheitä korkean paikan leirityksessä ennen kisoja.

Tulokset: www.fis-ski.com

Lue Suomen joukkueen kuulumisia myös täältä.