Uutisen päiväys

21.3.2014← Takaisin

Niskanen vapaan vitosen Suomen mestari

Naisten viiden kilometrin vapaan nopein oli Vieremän Koiton Kerttu Niskanen. Kauden ensimmäiset SM-mitalinsa hiihtivät hopealle tullut Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roponen ja pronssille kipusi Ikaalisten Urheilijoiden Krista Lähteenmäki. Hyväntuulinen mitalikolmikko aloitti jo leikkimielisen henkisen taistelun viikonlopun muista mitaleista.

Vieremän Koiton Kerttu Niskanen hiihti 5 km vapaan Suomen mestariksi ajalla 16.38,6. Toiseksi hiihti Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roponen ja kolmanneksi Ikaalisten Urheilijoiden Krista Lähteenmäki.
Mitalikolmikko oli viikonlopun avaukseensa tyytyväinen, mutta maalialueen yksi iloisimpia kasvoja oli varmasti nuori Mari Korhonen. Kerttu on paras –kannustuskylttinsä kanssa stadionille ollut koululainen kiinnitti esikuvansa huomion ja Niskanen kiirehtikin ennen lehdistöä kiittämään nuorta fania kannustuksesta ja luovuttamaan hänelle  kukkansa.
Fanikuvien ja nimikirjoitusten jälkeen lehdistön eteen saapui nauravainen Niskanen.
- Pikkaisen alkaa yleisväsymystä olla havaittavissa tässä vaiheessa kautta, mutta hyvin jaksoin taistella. Latuprofiili oli loistava, sai koko ajan tehdä töitä ja nousut sellaisia, että pystyi koko ajan wassuttamaan, ja se sopii mulle hyvin. Kaksi kertaa vähän reilu kaksi ja puolikas oli matka. Aloitin aika kovaa, ja toisella kiekalla alkoi jo painaa, mutta hyvin jaksoin ja suksikin toimi hyvin, Niskanen kävi läpi kisaansa.

Voittaja oli vitosella ylivoimainen, sillä SM-hopealla hiihtänyt Roponen jäi Niskasesta 16,1 sekuntia.
- Omaa hiihto kulki tosi hyvin ja sitä odotin alkuverryttelyn jälkeen. Kovakuntoinen erottui reilustikin meistä muista. Oli todella miellyttävä rataprofiili ja kropassa koko ajan hyvä tunne. Ensimmäinen SM-mitali tälle vuodelle maistuu hyvälle, Roponen kertoo.
Pronssille hiihtänyt Lähteenmäki jäi puolestaan voittajalle 27,5 sekuntia:
- Minäkin aloitin ehkä aavistuksen liian kovaa, toisaalta kun vitonen on matka, niin pakko on lähteä kovaa. Ei siellä ilmaisia metrejä ollut missään vaiheessa, laskuosuuksillakin piti tehdä kovasti töitä, ei siellä monessa paikkaa päässyt huilaamaan.

Lauantaina vuorossa on viestit, joihin sekä Vieremän Koitolla että Oulun Hiihtoseuralla on laittaa mitalisuosikkeihin kuuluva viestijoukkue.
- Meillä on huomenna viestijoukkue on mukana ja mukava päästä hiihtämään, vaikka tytöt on sairastellut, Niskanen kertoo.
Roponen ilmoittaa joukkueen tavoitteeksi nousun palkintopallille:
- Meilläkin on viestiporukka ja hyvä porukka onkin. Mitalia lähdetään hakemaan. Kova työ tulee olemaan ja kovia joukkueita vastassa, mutta kova on Oulun hiihtoseurakin.

Lumipulan takia perinteisen pitkä matka lyheni 20 kilometrin kisaksi.
- Sunnuntaina vielä kaikki peliin ja hyvillä mielin päivä päivältä edetään. Mielelläni oisin kolmekymppiä hiihtänyt, kun se on niin mieluinen matka, mutta kyllä tuohon kahteenkymppiinkin saa hiihtää, Niskanen kommentoi viikonlopun muita starttejaan.
Ikaalisten Urheilijoilla ei naisten viestijoukkuetta ole, joten Lähteenmäen seuraava kisastartti koittaa sunnuntaina.
- Mä huilailen huomisen päivän ja nostan jalat ylös. Tuun tuoreena urheilijana sitten sunnuntaina viivalle ja olen äärettömän onnellinen, että matka lyheni kahteenkymppiin, se on mulle pikkaisen parempi, Lähteenmäki nauraa.
- Jaa se aloitti jo henkisen kisan, Niskanen nauraa ja tönii kaveriaan.