Uutisen päiväys

23.3.2014← Takaisin

Niskanen SM-viikonlopun tuplamestari

Vaajakosken SM-kisoissa hiihdettiin sunnuntaina lyhennetyt perinteisen pitkät matkat, mikä naisilla tarkoitti 20 kilometrin kisaa 3,3 kilometrin ladulla. Vieremän Koiton Kerttu Niskanen voitti Suomen mestaruuden ajalla 57.41,9. Hopealla hiihti Ikaalisten Urheilijoiden Krista Lähteenmäki ja pronssille Lempäälän Kisan Aino-Kaisa Saarinen.

Kerttu Niskanen oli Vaajakosken SM-viikonlopun nopein nainen. Perjantain vapaan kisan voittaja ja lauantain viestin hopeamitalisti nousi jälleen sunnuntaina korkeimmalle palkintopallille naisten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan jälkeen.
- Joka päivä omat hiihdot sujuivat hyvin ja eilinen viestikokonaisuuskin oli hyvä. Tänäänkin jaksoi hyvin taistella alusta loppuun asti ja oikeastaan sai aika rennosti hiihtää. Harvoin viimeisellä kierroksella saapi metän keskellä vielä tuulettaa, mutta ajattelin kuitenkin tuulettaa ja näyttää peukkua, kun yleisö oli niin mahtavasti mukana kannustamassa. Parhaillaan huudettiin, että on 49 sekunnin keula, niin ajattelin, että ei siitä viimeisellä kilometrillä luovuta. Aivan loistava yleisö oli täällä koko viikonlopun, kannustus oli kova ja ladut hyvät.
Vaikka takana on pitkä maailmancup-kausi ja olympialaiset sekä viikonlopun kolme kovaa starttia, oli Niskanen maaliin tullessa energinen:
- Ei tämä niin rankka viikonloppu ollut, mä oon nautiskellut ja mukava kun oma kunto on kestänyt. Rennon kovaa sai painaa koko matkan, ei loppuun saakka tarvinnut ahdistaa, mutta halusin kovaa iskeä.

Perjantain vapaan kisan jälkeen Ikaalisten Urheilijoiden Krista Lähteenmäki kertoi pitävänsä lauantaina lepopäivän ja nostavansa jalat seinälle. Vaajakosken ladut houkuttelivat naisen kuitenkin suksille myös lauantaina.
- Keli oli niin hyvä, niin piti lähteä vielä suksille. Tein hyvän hiihtolenkin vielä eilen ennen kun kisat alkoivat. Totta kai se palautuminen on paljon hitaampaa, mutta kyllähän tytötkin ovat hiihtäneet kilpaa. En ehkä niin levänneenä ollut eilisen jälkeen kuin ajattelin, mutta hyvä kisa oli tänään. Rennon kovaa liikkeelle ja loppua kohti kiristäen lähdin tänään omaa hiihtoa tekemään, en tiedä kiristinkö loppua kohti, mutta en kyllä hyytynytkään, Lähteenmäki kertoo.

Lempäälän Kisan Aino-Kaisa Saarinen hiihti kolmanneksi.  Lähin uhkaaja Laura Mononen jäi noin minuutin päähän ja saman verran eroa oli hopeaan.
- Olen tyytyväinen pronssimitalisti. Katsoin ekan kierroksen jälkeen, että jos vähän kiilais vauhtia. Mutta eilinen loikka tuntui lihaksissa silleen, että jos vähänkin yritti kiristää niin, että alkaisi hapottamaan, niin iski lihaksia heti sellaiseen jöötiin, että katsoin paremmaksi vetää tasaisen kovaa koko matkan. Yritin kyllä kokeilla, että kestäiskö se loppuvaiheessa vähän enemmän happoa, mutta ei. Vaikka tiukalle en itseäni enää lihaksiston takia saanut, niin kyllä lopussa alkoi jo tuntumaan, että vois tämä kisa jo loppua. Olin kyllä erittäin iloinen, että tänään matkana oli kaksikymppiä eikä se kolmekymppiä, mikä piti olla, Saarinen kommentoi päivän hiihtoaan.
Mitalistit kiittelivät kisayleisön kannustusta.
- Kyllä näin loppukaudesta väsyneenä se innostaa todella paljon, kun yleisö kannustaa noin paljon. Kiitos vaan kaikille kannustuksesta. Varmaan tuo ison kaupungin läheisyys vaikuttaa, kun oli näin paljon väkeä kisoissa. Todella hienoa, Saarinen kertoo.

Mitalikolmikosta ainoastaan Niskanen aikoo hiihtää kahden viikon päästä Suomen Cupin finaalissa Rukalla.
- En aloita vielä lomaa, mutta en mitään älytöntä treeniäkään enää vedä. Vuokatissa on vielä sen verran hyvä lumitilanne, että varmasti lenkkiä teen. Rukalla hiihdän ainakin vielä kilpaa näille lumille ja katsotaan, miten lunta ja intoa riittää, siellä vois olla vielä jotkut kansalliset kisatkin tyrkyllä. Kovasti mä näitä vielä yritän käännyttää sinne Rukalle, Niskanen nauraa.
Maajoukkuekaverit kuitenkin tyrmäävät naisen ehdotuksen jämäkästi:
- En ole tulossa Rukalle. Sotshissa viimeisellä viikolla mietin, että marraskuun jälkeen olen ollut seitsemän päivää kotona. Nyt on aika hengähtää, kun siihen on mahdollisuus. Meillä on kuitenkin pitkä kausi takana ja perheet kotona odottavat, että ollaan joskus heidänkin kanssaan, Lähteenmäki kuittaa.
- Kroppa kyllä kaipaa nyt lomaa. Kyllä mun päätös pitää, en mä lähde Rukalle köröttelemään, Saarinen vahvistaa.