Uutisen päiväys

8.3.2014← Takaisin

Niskanen hienosti neljäs Holmenkollenilla

Iivo Niskasen huippuvire jatkui Holmenkollenilla. Mies sijoittui perinteisen 50 kilometrin yhteislähtökisassa parhaana suomalaisena neljänneksi. Kaikki maaliin hiihtäneet suomalaismiehet mahtuivat kahdenkymmenen parhaan sakkiin: Sami Jauhojärvi oli 15:s ja Lari Lehtonen 19:s. Ville Nousiainen keskeytti kisan.

Rohkeasti heti paukusta kärkikahinoihin lähtenyt Iivo Niskanen oli pitkään viiden hiihtäjän kärkiryhmässä taistelemassa Holmenkollenin 50 kilometrin perinteisen hiihdon palkintopallisijoista.
Viisikosta ensimmäisenä tippui Lucas Bauer. Niskanen veti useita kertoja letkaa ja suksi toimi loistavasti erityisesti alamäkiin. Niskanen tippui kärkikolmikon vauhdista reilu kymmenen kilometriä ennen maalia.
- Mulla tuli kramppeja jalkoihin, niin jouduin löysäämään jyrkemmissä kohdissa. Viimeinen kymmenen kilometriä oli kyllä todella vaikeeta, Niskanen kertoo.
- Kolme veti kyllä kovaa. Täällä oli tosi kova viisikymppinen, harvoin vedetään näin kovaa ihan alusta saakka.
Viidenkympin kisan voitti Ruotsin Daniel Richardsson, toiseksi tuli Norjan Martin Sundby ja kolmanneksi Alexander Legkov. Niskanen jäi voittajasta 1.22,3.
- Toi neljäs sija kyllä harmittaa. Olihan tuossa tietysti nyt selvä ero, mutta harmittaa se. Paras sija mitä olen cupissa hiihtänyt, mutta kyllä neljäs sija harmittaa. Ens kertaa odotellessa. Kunto riitti tänään tuohon, vähän loppui kropasta energiat.
Vaikka neljäs sija hienoisesti tuntui miestä heti kisan jälkeen harmittavinkin, oli Holmenkollenin kisassa myös paljon positiivista.
- Hyvä rata, kun on paljon vuorohiihtoa. Tykkään tosi paljon tästä profiilista, tuommoista sen pitäisi aina olla. Huolto oli onnistunut hyvin ja varmasti kaikilla toimi suksi tänään hyvin. Jos jotain omasta hiihdosta positiivista, niin tasatyöntö oli tosi vahvaa, pääsin mäkien päältä tosi hyvin lähtemään, kun jaksoin työntää.

Sami Jauhojärvi sijoittui 15:nneksi Holmenkollenin kovavauhtisessa yhteislähtökisassa.
- Ehkä painaa vähän Vasaloppet jaloissa, mutta sitä on vaikea sanoa. Alusta loppuun tulin, mitä päästin. Patteri on kyllä niin tyhjä nyt, ettei meinaa jalat enää kantaa. Tänään kyllä mentiin alusta saakka kovaa.
Jauhojärvi oli hyvin kärkikahinoissa, mutta aivan lyhyellä matkalla tuli valtavasti eroa kärkeen. Mies vahvistaa ottaneensa lähikontaktia kisaladun pintaan.
- Vedin siinä ekalla kiekalla pannut ihan itsekseni. Rupesin jarruttelemaan, kun siinä edessä olevat veti mutkaan liinat kiinni, niin minä onnistuin siihen sohjoon jotenkin sukseni tökkäisemään ja vedin nurin. Nyt on poski kipeä. Tuli oma suksi naamaan ja poski on turvoksissa. Se ei minua ihmetytä, että onnistuin potkasee itseäni päähän, mutta se ihmetyttää, että onnistuin yksin vetämään turvalleni, Musti naureskelee.

Lari Lehtonen hiihti 19:nneksi jääden 4.50,4 kisan voittaneesta Richardsonista.
- Tänään oli sellainen olo, että kun pääsin maaliin, niin olen tyytyväinen. Oli jo lähtiessä niin väsynyt olo. Siihen nähden kyllä olen tähän hiihtoon ja sijoitukseen tyytyväinen, mutta kyllä kärki on kaukana ja sen eteen pitää tehdä paljon töitä. Pitää tähän sijoitukseen kuitenkin olla tyytyväinen ja ennen kaikkea mun sijoitus kokonaismaailmancupissa aiempiin vuosiin verrattuna on nyt sellainen, että näillä näkymin pääsen Faluniin hiihtämään.
Lehtosen mukaan hänen väsymykseensä ei ole mitään ihmeellistä syytä, pitkä kisakausi ja olympialaiset alkavat tässä vaiheessa kautta painaa jokaisen urheilijan jaloissa.
- Kaikki rasitus yhdessä. Kevät koittaa hiihtäjille. Iivo kyllä hiihti tänäänkin loistavasti.

Neljäs suomalaismies, Ville Nousiainen keskeytti hiihtonsa.
- Mulla loppui energiat aivan täysin. Noin kolmekymmentä sijaa tipuin muutaman kilometrin aikana. Yritin pari kierrosta painaa väkisin, mutta sitten tuli täydellinen sippi. Ei enää liikkunut oikein mikään paikka, Nousiainen kertoo.