Uutisen päiväys

28.12.2013← Takaisin

Jauhojärvi parhaana suomalaisena kahdeksas Tourin avauksessa

Tour de Skin Oberhofin prologin vahvin suomalainen oli Sami Jauhojärvi, joka sijoittui 4,5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa kahdeksanneksi. Loppuverryttelystä palannut Jauhojärvi luuli kavereiden huijaavan, kun hän kuuli lopullisen sijoituksensa kisassa.

Miesten Tour de Skin ohjelma muuttui jo lauantaina. Alun perin ohjelmassa oli 4 kilometrin vapaan prologi, mutta lumipulan takia Oberhofiin ajettiin ainoastaan 1,5 kilometrin latu, jonka seurauksena miesten osuus piteni puolella kilometrillä 4,5 kilometrin vapaan kisaksi.
Parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Sami Jauhojärvi, joka pisti kahdeksannen sijansa puhtaasti olosuhteiden ja huollon piikkiin.
- Purskahdin nauruun, kun tulin loppuverkkaamasta ja kuulin sijoitukseni. Ajattelin, että nyt ne kyllä vedättää minua, enkä uskonut ennen kuin tarkistin tuloksista, että oon kahdeksas. En kyllä uskonut jätkiä hetkeäkään, Jauhojärvi kertoo naureskellen.
15,7 sekuntia kisan voittaneesta Kanadan Alex Harveysta ja 5,5 sekuntia kolmostilasta jäänyt Jauhojärvi nauroi, että suksi oli syönnillään, mutta mies ei niinkään.
- Kyllä täytyy kiittää huoltoa ja lähtöpaikkaa tuosta sijoituksesta. Kun tulin maaliin, niin ajattelin, että olen tyytyväinen, jos pisteillä pysyn. Siihen nähden lopputulos oli aivan mahtava. Kyllä tämä meni nyt puhtaasti olosuhteiden piikkiin. Turha tässä on ruveta haihattelemaan mistään huippulyönnistä ja miehen kunnosta. Toivotaan, että huomenna on samanlaiset olosuhteet. Huolto onnistui tänään aivan erinomaisesti näihin keleihin ja se on meidän etu, jos huomenna on samanlaista, Jauhojärvi kertoo.

Toiseksi parhaasta suomalaistuloksesta vastasi 13:nneksi sijoittunut Ville Nousiainen.
- Sijoitus oli hyvä siihen nähden, mimmosta kohkaamista hiihto oli. Toisaalta siellä oli semmoinen keli ja liimaava latu, ettei siinä oikein saakaan hyvää tunnetta, että saisi teräviä potkuja. Ihan hyvä hiihto oli, välillä näinkin päin. Huomiseen lähden ihan hyvällä fiiliksellä, jos se kisa nyt ylipäätään hiihdetään. Jos jatkopaikan saan, niin täällä on pitkä loppusuora ja loppukirissä tehdään isoja eroja. Mutta katsotaan nyt, hiihdetäänkö täällä ollenkaan. Tämänpäiväinen oli kuulemma kevyttä sadetta, mutta yöllä pudottaa vettä ihan huolella, Nousiainen nauraa.

22:nneksi hiihtänyt Lari Lehtonen oli sijoituksestaan yllättynyt, vaikka tavoitteet olisivat toistakymmentä pykälää korkeammalla.
- Odotin huonompaa sijoitusta, kun katsoin aikaeroa kärkeen maalissa. Vielä odotan sitä kymppisakkiin hiihtoa, kun tulos on nyt jämähtänyt tuohon parinkympin tienoille. Ei pidä lähteä väkisin puristamaan, jos liikaa yrittää, niin helposti heilahtaa sijoitukset kymmenen pykälää toiseen suuntaan, Lehtonen kertoo.
4,5 kilometrin vapaan prologin vahvasti aloittanut Lehtonen hyytyi lopussa:
- Hiihto oli tänään ihan perushyvää tekemistä. Napakka alku, vaikka ei ollut mitään erityistä yritystä, mutta viimeisellä neljällä sadalla metrillä hyydyin. Huomenna lähden metsästämään sprintistä pisteitä, niitä minulla ei vielä olekaan ja jos jatkoon pääsen, niin sen jälkeen on kaikki auki.

31:nneksi sijoittunut Matti Heikkinen ei ollut kelistä moksiskaan.
- Vettä tuli ennen kilpailua aika runsaastikin, mutta sitten tuli sumu ja nuhjuinen keli. Oli aika eksoottinen hiihtokeli.  En tietenkään ole sijoitukseen tyytyväinen, mutta en mitenkään pettynytkään. Ihan perusavaus tourille. Hoidetaan nämä sprintit vielä alta ja sitten Lenzerheiden perinteisen 15 kilometriä.
Anssi Pentsinen sijoittui 62:nneksi.