Uutisen päiväys

5.4.2019← Takaisin

Monosella ja Hämeenlinnan Hiihtoseuralla paljon pelissä Ylitorniolla, Hakola luottaa seurakavereihinsa

Maastohiihdon Suomen cup huipentuu lauantaina ja sunnuntaina Ylitorniolla, jossa ratkeavat viesticupien ja henkilökohtaisten cupien parhaat. Erityisesti viesticupeissa on tiukkaa, sillä miesten kärkikolmikko on 60 ja naisten kärkikolmikko 90 pisteen sisällä. Ylitornion viikonlopun huipentaa 30 ja 50 kilometrin SM-kilpailut.

Naisissa johdossa on Hämeenlinnan Hiihtoseura 80 pisteen erolla Kainuun Hiihtoseuraan ja 90 pisteen erolla Vuokatti Ski Team Kainuuseen. Miesten viesticupia johtaa Jämi Jänne, Puijon Hiihtoseura on toisena 30 pisteen päässä ja Pohti Ski Team kolmantena 60 pisteen päässä.

Naisten cupia johtaa Krista Pärmäkoski 34 pisteen erolla ennen Laura Mononosta. Riitta-Liisa Roponen on Pärmäkoskesta 60 pisteen päässä. Miesten cupissa Ristomatti Hakola johtaa 83 pisteen erolla, Lauri Vuorinen kolmantena jo 136 pistettä jääneenä.

Äänekosken jälkeen väliaikaa Rovaniemellä viettänyt Mononen odottaa viikonloppua mielenkiinnolla.

– Voitosta lähdetään tappelemaan. Tiukkaa on, mutta hyvä, että on tiukkaa. Tarkemmat spekuloinnit on vielä tekemättä, että monensiako voimme olla, että voitamme, Mononen sanoi nauraen.

Hän on kokenut monenlaista viestikautta Hämeenlinnan kolmikon hallinnasta useamman tiimin kärkitaistoon.

– Nyt on paljon kovempi kamppailu. Joinain vuosina voitot tulivat aika helposti. Nyt kaikki on onnistuttava kunnolla, sinnepäin suoriutuminen ei riitä. Se on hyvä. Varmasti mielenkiintoisempaa seurattavaa kaikille, ettei ole yksi seura, joka dominoi. Viesteissä saattaa käydä miten vaan, Mononen tuumi.

Sunnuntain 30 kilometriä hän odottaa myös innolla. Hän on yksi niistä, joka pitää kovasti siitä radasta, jolla SM-mitalit ratkotaan.

– Hieno ratahan tuo on, tykkään. Ainutlaatuinen. Ei Suomessa monta tällaista rataa ole, missä noustaan niin pitkästi. Planicassa on tuollaista tosi pitkää työpätkää, että alhaalta lähdetään, noustaan tosi pitkään ja sitten tullaan alaspäin takaisin stadionille. Ei tuon tyylistä profiilia monta ole, Mononen sanoo.

Monosen kauteen on mahtunut paljon hyviä asioita. Kausi oli edellistä parempi, ja hän pysyi terveenä.

– MM-kisoihin sain tämän kauden tasooni nähden onnistuneet suoritukset siihen mihin pitikin, Mononen summaa.

Hakola jännittää joukkuekavereidensa puolesta

Ristomatti Hakola sen sijaan parantelee sunnuntaina loppukilometrillä vaivannutta selkäänsä, ja joutuu katsomaan cupien loppuhuipennukset televisiosta. Selässä ei magneettikuvien perusteella onneksi ole mitään isompaa probleemaa, mutta kilpahiihto jää tällä kertaa väliin ja Jämin Jänteen oranssi lauma joutuu taistelemaan viesticupissa ilman luottoankkuriaan

– Tiukalta näyttää, pitäisi poikien Puijo kepittää. Kova luotto on, Aku (Nikander) on aina valmis. Luulen, että vaikea on seurata. On vaikea katsoa hiihtoa, jos ei ole itse paikalla. Nyt tulee ehkä vielä vähän vaikeampi. Katsotaan, pystynkö katsomaan vai katsonko jälkikäteen vai tulokset, Hakola sanoi.

Vaikka Hakolan kausi päättyikin hieman suunniteltua aikaisemmin, kankaanpääläisen kaudessa oli paljon hyvää: ensimmäinen palkintokorokesija maailmancupissa parisprintissä Lahdessa

– Kunto on ollut aaltoliikettä. Välillä elämän parasta, välillä huonompaa. Tasaista lentoa ei ole ollut, mutta kun on ollut hyviä hiihtoja, olen hiihtänyt elämäni parasta vauhtia. Normaalimatkojen kapasiteetti on ainakin tälle kaudelle parantunut, sitä on hiihdetty välillä ihan lujaakin, Hakola sanoo.

Infoa Ylitornion Suomen Cupin finaaliviikonlopusta ja kauden viimeisistä SM-kilpailuista