Uutisen päiväys

24.2.2015← Takaisin

Miesten 15 kilometrin ennakkotunnelmat

Suomalaismiehistä 15 kilometrin vapaan väliaikalähtökisaan keskiviikkona starttaavat Lari Lehtonen, Ville Nousiainen, Matti Heikkinen sekä Perttu Hyvärinen. Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan kisassa kaksi kertaa hiihdettävällä 7,5 kilometrin lenkillä on muita kisalatuja enemmän vauhdikasta pätkää, latu on myös teknisesti vaativa.

"Odottavainen tunnelma on, kolmeltakympiltä olen palautunut hyvin ja huomenna pääsee sitten hiihtää kestävyysurheilun juhlapäivää, 15 kilometriä väliaikalähdöllä, niin kaikin puolin on hyvä tunnelma", Matti Heikkinen sanoo. Kysyttäessä, millaisen kelin mies tilaisi kyseiselle radalla, on vastaus varma: "No jos oikein sais tilata niin miinus kolme ja vanha lumi, niin se ois aika hyvä."

Ville Nousiainen kertoo tulevasta kisaladusta: "Siinä on varmaan neljä kilometriä pian alkuun työpätkää. Loivaa nousua ja loivaa laskua, niin luistelukisassa ne laskut on aika kovia työpätkiä. Niissä pitää luistella kovaa." 

Lari Lehtonen toivoo Faluniin arvoituksellista arvokisakeliä. Viimeinen vuorokausi ennen starttia sujuu rutiinilla: "Aamulenkki on tän päivän osalta tehty. Seuraavaksi on kevyt valmistava harjoitus ja sitten katotaan vähän keliolosutteeta ja testaanko suksia, niin mahdollisesti suksitestiä.  Sitten normaalia päivärutiinia: lounasta, vähän päivälepoa ja iltalenkki ja seuraava päivä alkaa samoilla rutiineilla."

Ensimmäiseen aikuisten arvokisastarttiinsa valmistautuvalla Perttu Hyvärisellä on selvät sävelet huomiseen kisaan. ”Kyllä minä tiedän sen käsikirjoituksen tai rakennan sen itselle päähän ja tavallaan suoritan sen kilpailun. Mulla on vahvuus se loppuveto ja se täytyy vähän niin kuin rakentaa siihen kilpailuun sisään. Mä teen sen niin valmiiksi, että minun ei tarvitse kuin käydä suorittamassa se ennalta tehty suunnitelma”, Hyvärinen kertoo ja lupaa, että luvassa on onnellinen loppu.

”Ainut kisa missä hiihdetään tuon 7,5 kilsan latu. Siinä on muita latuja enemmän vauhdikasta pätkää. Vaatii kykyä vaihtaa tekniikkaa ja rytmiä. Luistelukisasta kun on kysymys, niin alamäet on kaikki semmoisia, että joutuu sauvatta luistelua tekemään. Juurikaan semmoista varsinaista palauttavaa laskua ei ole yhtään”, päävalmentaja Reijo Jylhä kertoo.

Kuva: Touho Häkkinen

Perttu Hyvärinen 
Lari Lehtonen 
Ville Nousiainen 
Matti Heikkinen 
Reijo Jylhä