Uutisen päiväys

26.4.2019← Takaisin

Maastohiihdon valmennus vahvistuu, Haavistosta maajoukkueen johtaja

Maastohiihtomaajoukkueen valmennustiimi vahvistuu seuraaville kausille. Päävalmentajana toiminut Matti Haavisto toimii jatkossa maastohiihtomaajoukkueen johtajana. Haaviston rooli on olla valmentajien sekä asiantuntijatiimin esimies ja tuki sekä vastata suksihuollon johtamisesta huoltopäällikkö Aki Hukan kanssa.

Kilpailukauden jälkeen maajoukkue kokoontui palautepalavereihin, joissa olivat mukana urheilijat, valmentajat sekä joukkueen mukana tiiviisti työskentelevät taustahenkilöt. Palaverien henki oli hyvä, vaikka toimintaa analysoitiin kriittisesti ja esiin nousivat joukkueen kipukohdat kauden aikana.
 
”Palautteiden jälkeen valmennusjohto kokosi asiat ja teki tarvittavia suunnanmuutoksia toimintaan. Valmennuksen tavoitteet ja painopisteet luotiin seuraavalle harjoituskaudelle ja toiminnan linjaukset ovat nyt valmiina”, kertoo maajoukkueen johtaja Matti Haavisto.
 
Valmennuksen tehostamisen toimina maajoukkueen valmennustiimin roolituksia ja työnjakoa tarkistettiin. Miesten maajoukkuevalmennuksesta vastaavat jatkossa miesten päävalmentaja Teemu Pasanen ja valmentaja Mikko Virtanen.
 
Naisten maajoukkueen päävalmentajaksi nousee haastajaryhmän valmentajana toiminut Ville Oksanen. Oksasen aisaparina naisten toisena valmentaja aloittaa Ilkka Jarva, joka on toiminut Tsekin maajoukkueen valmennustehtävissä viime kausien aikana. Jarvan saaminen maajoukkueen valmentajiksi mahdollistui Vuokatti Sportin vahvalla tuella Suomen Hiihtoliitolle. Maajoukkuevalmennuksen lisäksi Jarva vastaa Vuokatin Olympiavalmennuskeskuksessa harjoittelevien urheilijoiden päivittäisvalmennuksesta maajoukkueleirien ulkopuolella.
 
Maastohiihdon valmennuksen uudelleen organisoitumisen tavoitteena on kaksi vahvaa linjausta. Maajoukkuevalmennuksen tehostaminen nojaa johtamisen ja valmennuksen vahvistamiseen sekä roolitusten selkiyttämiseen. Lisäksi joukkueen sukupolvenvaihdos on kesken ja nuorten urheilijoiden tukemiseen saadaan uudella toimintamallilla enemmän resursseja.
 
”Maajoukkuevalmennukseen on haettu  suuntaviivoja Ruotsin ja Norjan mallista. Siellä Rikad Grip sekä Vidar Löfshus ovat toimineet suurinpiirtein vastaavanlaisessa tehtävässä. Tällä toimintamallilla haluamme saada valmentajille enemmän aikaa keskittyä varsinaiseen valmennustyöhön. Uskomme, että valmennuksen resurssi kasvaa merkittävästi, kun taustalla on henkilöitä, jotka käytännössä hoitavat kaikki tarvittavat leirien ja kilpailumatkojen ennakkovalmistelut valmiiksi”, tiivistää Haavisto.
 
Maajoukkuevalmennuksen tehostamisen lisäksi tavoitteena on kansallisen toiminnan vahva kehittäminen. Nuorten urheilijoiden tuki, niin valmennuksen kuin resurssien osalta, on panostuksen tarpeessa. Maajoukkueen uudelleen organisointi ohjasi valmennuspäällikkö Eero Hietasen työnkuvan muutosta kohti lajipäällikön tehtävää. Hietasen työnkuvaan kuuluu maastohiihdon huippu-urheilun hallinnolliset asiat yhdessä Matti Haaviston kanssa. Lisäksi Hietanen vastaa kansallisen toiminnan kehittämisestä painopistealueina nuorten valmennus ja valmentajakoulutuksen kehittäminen.
 
Maajoukkueryhmät ja urheilijavalinnat julkaistaan maanantaina 29.4.2019.

Kuva: SHL/Jesse Väänänen