Uutisen päiväys

26.9.2013← Takaisin

Maajoukkuehiihtäjä sairaalaan ilmarinnan takia

Suomen maastohiihdon B-maajoukkueen hiihtäjä Sami Lähdemäki loukkaantui Ramsaun leirillä Itävallassa. Tällä hetkellä mies on ilmarinnan takia sairaalahoidossa Schladmingissa.

21-vuotias Sami Lähdemäki on Ramsaussa muun B-maajoukkueen kanssa syysleirillä. Lähdemäen onnettomuus tapahtui viikko sitten lauantaina 21. päivä syyskuuta.
- Meillä oli iltapäivätreeninä 1200-1900 metrin korkeudessa vaellus-vuorijuoksutyyppinen lenkki. Siinä jyrkimmässä alamäessä, Sami loikkasi miehenkokoisen kiven päälle, joka lähtikin vyörymään alta. Hän hyppäsi yli, mutta ei saanut painoa kunnolla alleen vaan lensi ympäri, B-maajoukkueen valmentaja Ilkka Jarva kertoo.
- Tulin voltin kautta niskoilleni alas. Ajattelin, että kylläpä selvisin vähällä pahasta tilanteesta, kun kävelykin onnistui melkein normaalisti, Lähdemäki kertoo.
Isokokoinen kivi jatkoi vyörymistään ja meni ainoastaan 15 sentin päästä maassa makaavan Lähdemäen pään vierestä. Maajoukkuekaveri lähti etsimään paikkaa, jossa on puhelinkenttää ja hälytti apua paikalla.
- Menimme autolla vastaan. Miehillä oli reilu tunnin kävelymatka autolle. Emme kutsuneet helikopteria, kun siinä vaiheessa luulimme, että kyse on lähinnä naarmuista ja pienestä verenvuodosta, Jarva kertoo.
- Sairaalassa vasta selvisi asian vakavuus, Lähdemäki kertoo.

Letkuissa mies on ainakin lauantaihin saakka. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Lähdemäki kotiutetaan sairaalasta hotelliin maanantaina 30. syyskuuta.
Muut B-maajoukkueurheilijat palaavat Suomeen suunnitellusti perjantaina 27. päivä syyskuuta. Alueelle jää kuitenkin hiihtoihmisiä, joiden seurueeseen Lähdemäki liittyy päästessään sairaalasta.
- Ei miestä tänne yksin jätetä. Hänellä on täällä ystäviä, jotka ovat luvanneet käydä sairaalassa ja minä tulen hakemaan hänet autolla ensi viikolla, Jarva kertoo.
Ilmarinnan takia Lähdemäki ei saa lentää, joten valmentaja Jarva hakee miehen ensi viikolla Ramsausta autolla.

­Lähdemäen kauden päätavoite oli tammikuun lopun alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa.  Alustava toipumisennuste, jos kaikki sujuu hyvin, on 6-8 viikkoa, mutta varmuuteen päästään vasta, kun mies saadaan Suomeen tutkimuksiin ja kuntouttaminen aloitetaan.
- Kunnon takaisin nostamisen suhteen MM-kisoihin voi kuitenkin tulla kiire. Tavoitteena miehellä on kuitenkin hiihtää tälläkin kaudella kilpaa. Uskoisin, että Sami voidaan nähdä ladulla jopa joulukuun Skandinavia Cupissa.  Mutta missään nimessä ei ruveta pelleilemään. Ilmarinta on jopa hengenvaarallinen, joten kuntoutumista ei hätäillä, Jarva toteaa.

Urheilija ei halua kommentoida onnettomuuttaan enempää vaan toivoo toipumisrauhaa.