Uutisen päiväys

14.3.2005← Takaisin

Liikuntaseikkailu maapallon ympäri –kampanja 14.3-3.4.2005

Nuoren Suomen Liikuntaseikkailu maapallon ympäri –kampanja innostaa ennätysmäärän eli 180 000 koululaista yli 9 300 luokasta liikkumaan. Liikuntaseikkailussa koululaiset etenevät oman liikkumisensa avulla mielikuvitusmatkalla maapallon ympäri.

Kampanjan tavoitteena on saada 6-12 –vuotiaat koululaiset liikkumaan vähintään kaksi tuntia päivässä. Suomen suurin koululaiskampanja järjestetään jo viidennen kerran.

Lapsia uhkaa päivittäisen ulkoilun puute

LitM (väit.), liikunnanopettaja Arja Sääkslahden neljä vuotta kestänyt pitkittäistutkimus osoitti, että luulo siitä, että lapset liikkuvat luontaisesti riittävästi on osoittautunut harhaksi. Autokyyditys ja erilaiset ruutupuuhat näkyvät jo kävelytaidoissa juoksutaidoista puhumattakaan. Sääkslahden mukaan tavoiteltava liikuntamäärä on vähintään kaksi tuntia päivässä.

”Yksinkertaiset ulkoilumuodot, pihaleikit ja –pelit, tulisi löytää uudelleen ja luoda vanhemmille usko siihen, että he pystyvät itse ohjaamaan lapsiaan kieltämisen sijasta – ja ennen kaikkea rohkaista heitä osallistumaan ja olemaan innostavia esimerkkejä lapsille”, toteaa Sääkslahti.

Sääkslahden väitöskirjatutkimuksen mukaan lapsuuden liian vähäisellä liikkumisella on yhteys sydän – ja verisuonitauteihin ja liikunnalla on ylipainoisuutta ennaltaehkäisevä vaikutus. Liikunta tukee kasvavan lapsen hyvinvointia kehittämällä muun muassa sosiaalisia taitoja ja oppimisvalmiuksia.

Arja Sääkslahden tutkimuksen mukaan lasten liikunnan määrää voidaan lisätä ja liikuntataitoja kehittää paremmiksi jakamalla vanhemmille tietoa lasten liikunnasta.

Liikuntaseikkailun avulla hyvinvoinnin viestejä kotiin

Liikuntaseikkailuun osallistuvien koululaisten vanhemmille jaetaan koulujen kautta Vanhempainopas, joka kertoo liikunnan lisäksi lasten monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä levosta. Liikunta, ravinto ja uni ovat esillä myös koululaisten liikuntakortissa, jonka avulla Liikuntaseikkailuun osallistuvat lapset seuraavat liikunnan ja ruokailukertojen määrää sekä yöunen pituutta. Lisäksi koululaiset saavat merkitä liikuntakorttiin kunkin päivän liikkumisfiiliksensä!

Liikuntaseikkailun yksikkönä toimii luokka ja jokaisen oppilaan kaikki liikunta on yhtä arvokasta.  Rasteja kertyy niin arkiliikunnasta, kuten koulumatkoista kävellen tai pyöräillen, pihaleikeistä, arkisista kotiaskareista ja perheen yhteisistä liikuntatuokioista, kuin koulun liikuntatunneista ja liikuntaharrastuksistakin. Tärkeintä seikkailussa on luokan yhteishenki, liikunnan ilon löytäminen ja koululaisten omat oivallukset luontaisesta liikkumisesta. Osoitteessa www.nuorisuomi.fi voi seurata koululaisten seikkailun etenemistä. Samasta paikasta löytyvät kaikki Liikuntaseikkailuun osallistuvat koulut ja luokat.  

Nuoren Suomen pääyhteistyökumppanit K-ryhmä, Veikkaus ja Silja Line tarjoavat Liikuntaseikkailun kouluille maksuttomana jo viidennen kerran