Uutisen päiväys

16.3.2015← Takaisin

Lehtonen leikkaukseen

Jalkavaivoista kärsinyt maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen leikataan tiistaina. Leikkauksen takia loppukauden kisat kuten Pyhäjärven Suomen Cup sekä Rukan SM-hiihdot jäävät urheilijalta väliin.

Maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen joutuu keskeyttämään kisakautensa. Pari vuotta vaivannut oikean jalan kantapää leikataan tiistaina ja miehellä on edessään koko kevään kestävä kuntoutusjakso. ”Leikkauksessa korjataan rakenteellinen virhe, mikä aiheuttaa painetta jänteeseen. Siinä suoristetaan terävää kulmaa kantaluusta. Leikkauksessa on aina omat riskinsä, mutta tämän leikkauksen onnistumista ja hyötysuhdetta pidetään hyvänä”, Lehtonen kertoo.

Urheilija kertoo jalan vihoitelleen parin viime kauden aikana vaihtelevasti ja harjoittelua on säädetty sen mukaan, että kantapää ei kipeydy liikaa. ”Kahden vuoden aikana on kokeiltu monenlaista hoitoa, joista ei ole ollut pitkäaikaista hyötyä.  Normaaliin tekemiseen palaaminen on aina uusinut vaivan.  Optimaaliseen verrattuna on tehty kompromisseja, mutta kaikki tekeminen on kuitenkin ollut tavoitteellista. Viime kesänä ja syksyllä harjoittelu oli tasatyöntö- ja pyöräilypainotteista, juoksemaan pääsin loppusyksystä. Oman tason nostaminen ja urheilijana kehittyminen on kuitenkin vaikeaa, jos joutuu jatkuvasti tekemään muunneltua harjoitusta.”

Leikkauksen ajoittuminen lopputalveen on hiihtäjän uran kannalta paras vaihtoehto. ”Falunissa jalka puudutettiin ja se kipeytyi pahemmaksi kuin kertaakaan aiemmin. Edellisen kerran, kun kantapää oli todella kipeä, oli harjoituskausi siinä vaiheessa, että leikkaus olisi pilannut koko kauden. Leikkauksen jälkeen menee kahdesta kolmeen kuukautta ennen kuin olen täydessä iskussa, toki voin harjoitella ennen sitäkin.  Kuntoutus on jatkon kannalta aivan yhtä tärkeässä roolissa kuin leikkaus ja se toteutetaan huolellisesti ja suunnitellusti. Aion käyttää kaiken saatavilla olevan avun ja asiantuntemuksen, mitä on saatavilla niin tiimiltä, olympiakomitealta kuin omilta fyssareilta.”

Alun perin Lehtosen toiveissa oli jatkaa kausi loppuun. ”Lepo on auttanut kipuun ja kantapää on arjessa kivuton, mutta joka kerta kun olen tehnyt normaaliharjoittelun, on tullut takapakkia. En ole sellaisessa kunnossa, että voisin harjoitella täysipainoisesti.  Se, että keskeytän nyt kauden ja menen leikkaukseen tarkoittaa, että minimoimme hukkaan menevät viikot ja pääsen uuteen harjoituskauteen kiinni melkein normaalilla aikataululla.”

Kuva: Touho Häkkinen