Uutisen päiväys

13.12.2019← Takaisin

Lauri Lepistö yhdeksäs ja Tiia Olkkonen kymmenes Skandinavia Cupin sprintissä Vuokatissa

Maastohiihdon Skandinavia Cup -kausi alkoi Vuokatissa perinteisen sprintillä, jossa suomalaisista välieriin ylsivät Tiia Olkkonen ja Lauri Lepistö. Voitot veivät Norjan Silje Öyre Slind ja Thomas Helland Larsen. Miesten finaali käytiin norjalaisvoimin, naisissa finaalin kolmesta ruotsalaisesta Johanna Hagström oli kolmas.

Lauri Lepistölle päivä jätti ”ihan hyvän maun”.

– Kaksi hyvää hiihtoa kolmesta. Alkuerä on ollut yleensä vähän vaikea, niin oli vähän tänäänkin. Alkuerässä ei pää ollut ehkä niin terävänä mukana, välierä oli taas hyvä. Ei ihan riittänyt, kovaa hiihdettiin. Kymppisakkiin on näissä kisoissa aina hyvä, Lepistö tuumi.

Maajoukkuehiihtäjällä on takanaan ehjä harjoituskausi, jonka myötä hän kokee kehittyneensä urheilijana kokonaisvaltaisesti.

– Kun olen maajoukkueessa päässyt leireilemään, olen ottanut askeleita eteenpäin. Se näkyi varmaan myös välierässä, Lepistö summaili.

Myös Tiia Olkkonen oli iloinen sprinttipäivänsä jälkeen.

–  Ihan positiivinen päivä. Karsintaan olen aika tyytyväinen, alkuerä tuli myös hyvin. Siinä oli taktisestikin ihan hyvää hiihtoa. Välierä meni vähän taisteluun ja miekkailuun, mutta se kuuluu asiaan, Olkkonen summaili päiväänsä.

Hän jatkaa Skandinavia Cup -viikonloppua sunnuntaina vapaan kympillä.

– Lähden hakemaan hyvää harjoitusta. Se ei ole mikään päämatka minulle, mutta jos saisi siinäkin hyvän hiihdon, sellaisen tasapainoisen. Eiköhän siihenkin voi sitten olla tyytyväinen.

Slind kirikamppailun ykkönen

Silje Öyre Slind joutui käymään äärimmäisen tiukan kirikamppailun maannaistaan Julie Myhreä vastaan. Pitkän odottelun jälkeen Slind julistettiin voittajaksi, mutta molemmilla hiihtäjillä oli tunne että päivän vire oli ollut loistava.

– Kilpailutalven alku Beitostölenissä oli hankala, ja tuntuu ihanalta, kun nyt kulkee tällä tavalla. Maailmancupissa minua kiinnostaa erityisesti tourtyyppiset kisat ja jo Tour de Ski on kyllä minun toiveissani, sanaili onnellinen sprinttivoittaja. 

Silje Slind on 31-vuotias ja sanoo nyt havainneensa, että hänelle sopii matka kuin matka. Kotoisin hän on Tröndelagin Oppdalista, samasta kylästä kuin 800 metrin juoksun olympiavoittaja Vebjörn Rodal.

– Juniorina en aikanaan loistanut lainkaan, joten matka maailmanhuipun tuntumaan on ollut pitkä ja monella tavalla vaativa, sanoo Slind jolle ovet maailmancupin kisoihin tosiaan voivat pian taas aueta. 

Jos naisten sprinttivoittaja kuuluu kauan menestystä metsästäneiden joukkoon oli miesten ykkönen Vuokatissa uudempaa polvea. 

Oslolainen Thomas Helland Larsen, syntynyt vuonna 1998, kuului joitakin vuosia sitten maailman terävimpiin nuoriin junioreihin ja niitti hienoa menestystä esimerkiksi nuorten olympialaisissa. 

Viime vuodet ovat olleet ongelmallisempia, mutta Vuokatin sprintissä kulki. Radasta hän piti.

– Paljon vauhdikkuutta. Tavallaan tällä radalla on kaikkia maaston muotoja. Se on hauskaa, kehuu Fossum IL-seuraa edustava Thomas Larsen. 

Kun tulee puhetta Skandinavia Cupin merkityksestä, 21-vuotias voittaja haluaa ehdottomasti korostaa sen suurta tärkeyttä norjalaisille. 

– Nämä ovat hyvin merkityksellisiä kisoja, täällähän me karsimme paikoista maailmancupiin, hymähtää Larsen, joka finaalissa löi aamunkarsinnan voittaneen Martin Nyengetin runsaalla sekunnilla. 

Muista 20 parhaan joukkoon yltäneistä suomalaisista Jasmi Joensuu oli 13:s, Anni Alakoski 14:s, Anni Kainulainen 15:s, Vilma Nissinen 16:s ja Anita Kirvesniemi 17:s, miehissä Juuso Haarala oli 19:s ja Olli Ahonen 20:s.

Tulokset:

Naiset

Miehet

Suomalaisten kommentteja Soundcloudissa:

Tiia Olkkonen

Lauri Lepistö

Niilo Moilanen