Uutisen päiväys

14.3.2015← Takaisin

Krampit sotkivat Heikkisen hiihdon

Miesten maailmancup-kauden päätöskisana hiihdettiin Holmenkollenilla 50 kilometriä vapaalla. Yhteislähtökisaan starttasi ainoastaan kaksi suomalaista, Matti Heikkinen ja Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärisen sairastuttua. Heikkinen sijoittui kisassa 23:nneksi.

Matti Heikkinen sijoittui maailmancup-kauden päättävässä 50 kilometrin vapaan yhteislähtökisassa 23:nneksi. ”Oli ehjä ja hyvä kisa. Neljäänkymppiin saakka tulin ihan kärjen mukana, mutta sitten tuli reisiin niin kovat krampit, että jouduin pysähtymään ja kilometrin verran tulemaan tasatyönnöllä ennen kuin sain suolaa ja krampit helpottivat. Mutta niihän se on, että viittäkymppiä oppii vaan hiihtämällä viittäkymppiä. Seuraavan kerran kahden viikon päästä Rukalla SM-kisoissa”, Heikkinen kertoo.
Kramppeja lukuun ottamatta Heikkisen hiihto sujui hyvin. ”Vaihdoin sukset kolmannen ja viidennen kiekan jälkeen ja kaikki meni niiden suhteen hyvin.”

Kansainvälisestä kaudesta Heikkinen antaa itselleen arvosanan 7 ½. ”Alkukausi meni tammikuulle asti hyvin. Oli onnistumisia ja ero kärkeen pieni. Sen jälkeen ei maailmancupia ole hiihdettykään kuin Östersundissa ja täällä, mutta sinänsä ihan ok kausi. Tietysti arvokisoissa oli päätähtäin, eikä ne mennyt hyvin. Kauteen mahtui sekä hyvää että huonoa”, Heikkinen pyörittelee.

Ristomatti Hakola joutui keskeyttämään kisan noin kahdentoista kilometrin jälkeen. ”En vaan jaksanut maaliin. Pari kertaa siinä kaaduinkin, niin se oli viimeinen niitti. Tässä on vielä kautta jäljellä, mulla on ensi viikolla sotilaiden SM-kisat ja sitä seuraavalla sotilaiden MM-kisat, niin ei viittinyt väkisin vääntää, kun ei ollut tänään kulkupäivä”, Hakola kertoo.  Hakolan viimeinen väliaika 11,3 kilometrin kohdalla näyttää, että eroa kärkeen oli tullut siinä vaiheessa 2.39,8. Mies ei keskeytettyään enää turhaan kiirehtinyt maalialueelle. ”Mä jäin tuonne puoleen väliin kierrosta istuskelemaan. Hetken aikaa katselin kisoja, istuin ruotsalaisten retkijakkaralla ja söin niiden suklaalevystä. Oli hyvä vastaanotto. Tunnelman puolesta ois kyllä voinut vetää maaliin saakka, täällä on aivan jäätävä fiilis, mutta kautta on vielä jäljellä. Ihan aurinkoisella fiiliksellä minä täällä olen vaikka keskeytin, sen verran hyvin on viimeiset kolme kuukautta mennyt, etten viiti synkistellä.”

Kolmas kisaan nimetyistä suomalaisurheilijoista, Perttu Hyvärinen ei startannut lauantain kisaan. ”Kipeänä makaan sängyssä.  Mulla on nuha ja keuhkoputki on todella kipeä, ilmeisesti joku ylähengitystieinfektio eli suomeksi kevätflunssa. Tuli sitten lähdettyä Norjaan kahtomaan kisoja telkkarista. Loppukauden pettymysten kruunu”, Hyvärinen kertoo.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan päätöskisassa eivät tähdet olleet suosiolliset: ”Nyt oli vähän huonoa tuuria, kun Perttu sairastui ja Risellä oli selkä niin jumissa, ettei hiihdosta tänään tullut mitään. Jäi sinne metsään meidän lähelle istumaan.  Matti jaksoi ilmeisen hyvin hiihtää, jaksaminen ei ollut ongelma, mutta tänään tuli kramppeja.”

Kuva: Touho Häkkinen