Uutisen päiväys

8.12.2016← Takaisin

Kovatasoinen Skandinavia Cup alkaa - "Huonolla hiihdolla ei täälläkään saa pisteitä"

Kolme kilpailuviikonloppua sisältävä maastohiihdon Skandinavia Cup alkaa perjantaina Norjan Lillehammerissa. Haastajaryhmän valmentajan Ville Oksasen mukaan kiertue palvelee urheilijoita mainiosti monellakin tapaa.

"Cuppi palvelee todella hyvin urheilijoita, muun muassa suksen testaamiseen ja kilpailuun valmistautumiseen liittyvät asiat tehdään mahdollisimman samalla tavalla kuin maailmancupissa."

Alkavalla kaudella myös taso on erittäin kovaa. Esimerkiksi loppiaisena Lahdessa tullaan näkemään kansainvälisesti kovan tason sprinttimenijöitä.

"Itse kisassa oikeasti näkee, missä mennään. Nytkin mukana useampi viime viikonloppuna maailmancupissa viiden joukossa ollut hiihtäjä sekä koko laaja norjalaisten rintama. Huonolla hiihdolla ei täälläkään saa pisteitä", Oksanen huomauttaa, ja jatkaa kovasta tasosta:

"Lahden viikonloppuna on hieman enemmän vielä A-maajoukkueurheilijoita mukana, joten toki tuo viikonloppu tulee olemaan tasollisesti kaikista kovin. Varsinkin sprintissä kaikilla mailla on koko sprinttimaajoukkue mukana. Kuitenkin myös maailmancupissa pitää kauden aikana onnistua, jos Lahden MM-kisoissa aikoo hiihtää."

Lillehammerissa, Lahdessa ja Latvian Madonassa käyvän cup-kiertueen tavoitteet ovat haastajaryhmän valmentajalla mielessä selkeästi; Oksasen mukaan tarkoituksena on pystyä parempiin tuloksiin kuin viime kaudella. Norjalaisten maailmancupin kiintiön pieneneminen ei tätä helpota, mutta kärkikamppailuun suomalaiset haluavat.

"Kauden jälkeen on tärkeää nähdä, että mahdollisimman moni olisi mennyt eteenpäin, yksittäisessä viikonlopussa taas aina osa onnistuu, ja osalla ei välttämättä ole niin hyvä päivä. On tärkeää, että edes muutama onnistuu todella hyvin, jotta pääsisivät vielä isompiin kisoihin näyttämään tasoaan", valmentaja päättää.

Myös urheilijoilla on selvät mielikuvat tavoitteista.

"Tavoitteena on saada kovia kilpailuja ja nostaa tasoa viime vuodesta. Cup palvelee juuri kovien kisojen kautta ja pääsee näkemään, missä mennään. Näytöt maajoukkueeseen tulevat siinä sivussa, jos on tullakseen", viime helmikuussa Rasnovissa 10 kilometrin perinteisen kisassa nuorten MM-pronssia hiihtänyt Lauri Lepistö listaa.

Lepistön lisäksi Lillehammerissa maajoukkueen värejä viikonloppuna kantavat Andrea Julin, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Marjaana Pitkänen ja Susanna Saapunki sekä Karri Hakala, Joni Mäki, Antti Ojansivu, Joonas Sarkkinen, Waltteri Vinkanharju ja Markus Vuorela.

Linkit:
Lillehammerin viikonlopun aikataulu tätä napsauttamalla
Skandinavia Cupin aikataulu tätä napsauttamalla

Lisätietoja:
Ville Oksanen, haastajaryhmän valmentaja / puh. +358 40 773 6782

Jutun kuvassa psykologi Hannaleena Ronkainen, lääkäri Maarit Valtonen sekä Ville Oksanen. (KUVA: SHL/Touho Häkkinen)