Uutisen päiväys

2.9.2016← Takaisin

Keuruun SM-sprinttirata tarkastettu

Keuruun tulevan talven SM-hiihtojen sprinttirata tarkastettiin tänään perjantaina. Keuruulla hiihdetään SM-sprintit perjantaina 3. helmikuuta 2017 vapaalla hiihtotavalla ja parisprintit sunnuntaina 5. helmikuuta perinteisellä hiihtotavalla.

Tarkastuksen suoritti jyväskyläläinen Jussi Prykäri, joka on yksi Suomen neljästä FIS:n valtuudet omaavasta suorituspaikkatarkastajasta eli homologoijasta. Muut ovat Tarmo ÄngesleväJanne Pylväs ja Juha Torvikoski

Keuruulla naiset hiihtävät 1200 metriä ja miehet 1500 metriä. Lähtö tapahtuu entisestä poiketen ampumapenkalta vastapäivään. Radan kokonaisnousu on noin 40 metriä. Ratasuunnittelussa on pyritty mukailemaan Lahden MM-hiihtojen sprinttirataa. 

Rata hyväksyttiin pienin fiksauksin. Prykäri tuumaili, että perinteisellä hiihtotavalla rataa ei sunnuntain parisprintissä pystytä hiihtämään ilman pitoja.

Lauantain naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin henkilökohtaiset kilpailut hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla 3,3 ja 3,75 kilometrin radoilla. Lumivarmuuden takaa viime talvinen varastolumi.

Jussi Prykäri on kansainvälisesti kokenut kilpailujen tekninen asiantuntija (TD). Ensi talvena Prykäri on Etelä-Korean Pyeongchangin esiolympiakisojen maastohiihtokisojen TD ja vastaavassa tehtävässä myös vuoden 2018 talviolympiakisoissa. TD-tehtävät odottavat myös ensitalven Davosin maailmancupissa  sekä maailmancupin finaaleissa.

Keuruun radat homologoitiin ensimmäisen kerran vuoden 2003 Skandinavia-cupia varten syksyllä 2002, jolloin tehtävän suorittivat norjalainen Hermod Björkestöl, Paavo M. Petäjä ja Janne Pylväs. Sittemmin homologoinnit on uusittu.

Tietoja SM-hiihdoista päivitetään SM-kisojen nettisivuille.

Teksti ja valokuva: Matti Harju (2.9.)

Kuva: SM-sprinttirataa Keurusselän liikuntapuiston Mäntykukkulalla tarkastelivat kilpailujohtaja Veikko Ahonen (vas.), pääratamestari Erkki Virkalahti ja FIS:n suorituspaikkatarkastaja Jussi Prykäri.