Uutisen päiväys

15.3.2014← Takaisin

Kerttu Niskanen kolmanneksi Falunissa

Maailmancupin finaaliviikonlopun toisena päivänä palkintopallilla nähtiin jälleen sinivalkoisia värejä, kun Kerttu Niskanen hiihti 15 kilometrin yhdistelmähiihdossa kolmanneksi. Yön aikana satanut tuore lumi ja kisan voimakas tuuli toi hiihtoon omat haasteensa, mutta ne oli kaikille samat.

Hienoisen pettymyksen eilisessä perinteisen sprintissä kokenut Kerttu Niskanen lähti lauantain 15 kilometrin yhdistelmäkisaan hiukan sisuuntuneena. Nainen hiihti upeasti kolmanneksi jääden kisan voittaneesta Norjan Therese Johaugista 56 sekuntia. Erot maalissa olivat selvät, sillä toiseksi tullut Marit Björgen oli maannaisestaan puoli minuuttia jäljessä.
- Olen todella tyytyväinen sijoitukseen. Perinteinen tuntui tänään hyvältä, vaikka monesti tuon pursuitmonon kanssa on vaikea päästä perinteistä hiihtämään, kun se on niin paljon jäykempi kuin perinteisen mono, mutta tänään se meni hyvin. Taas norjalaiset pääsivät jo perinteisellä karkaamaan enkä päässyt niiden mukaan vapaalle, mutta hyvin mä taistelin, kun takaakaan ei enää ohi tultu. Hiihto tuntui välillä väliaikalähdöltä, kun sai yksin tehdä melkein koko matkan töitä, Niskanen kertoo.
Vielä eilen Falunissa latu erottui selvästi muusta maastosta, mutta yöllä satoi useita senttejä tuoretta lunta, mikä tuntui myös ladulla. Aamupäivän aikana noussut tuuli kaatoi jopa muutamia mainosaitoja.
- Olipa jännä keli. Välillä oli liukasta kohtaa ja välillä vauhdikkaassa alamäessä tuohon uuteen lumeen oikein tökkäsi eli oli todella vaihtelevaa ladulla. Välillä oli oikein tahmeeta uutta lunta ja välillä oikein rapsakkaa ja liukasta kohtaa. Tänään oli melkoista puuskaa ja vastatuulta, mutta ei siinä voinut jäädä peesiapua odottamaan, ja otti se tuuli niihin edellä hiihtäviinkin, Niskanen nauraa.

Krista Lähteenmäki sijoittui toiseksi parhaana suomalaisena 19:nneksi yhdistelmähiihdossa:
- Todella raskas kisa. Sen tunsi kyllä jo oikeastaan aamulla, että se eilinen sprintti painoi vielä. En palautunut. Kun on kevätkunto, niin palautuminen ei ole niin nopeata ja se painoi kyllä todella paljon jaloissa. Kyllä tuo tuuli tuntui. Paikoittain oli oikein mukava myötä tuuli, mutta paikoittain taas sellainen vastatuuli, että  tasaisellekin melkein kuokkaa piti tarjota ja nousussa huomasi, että kun tuuli sivusta niin sauvat oli poikittain eli kyllä sen urheilijatkin huomasi, mutta keli oli varmasti kaikille sama.

23:nneksi hiihtänyt Anne Kyllönen otti kisasta positiivista irti myös maailmancupin päätöskisaa eli huomista vapaan hiihtotavan takaa-ajoa ajatellen.
- Perinteinen oli vähän vaikeeta, ei päässyt tekemään helppoa rentoa hiihtoa, mutta vapaalla oli hyväntuntuista tekemistä, mä jopa hymyssä suin pääsin hiihtää vapaata. Pitkästä aikaa pystyin jo nauttimaan vapaasta ja taistelemaan happoja vastaan, kun se on viime viikkoina ollut vähän vaikeeta. Mulle sattui letkoja aika hyvin, niin pääsin hyödyntämään muiden selkiä, eikä toi tuuli silleen tuntunut. Yksin hiihtäessä olisi voinut olla huomattavasti raskaampaa. Huomiseen lähden hyvillä fiiliksillä taistelemaan, kun vapaan hiihto kulki tänäänkin. Toivon, että olen huomenna maalissa ihan naatti, Kyllönen nauroi vapautuneesti.

Aino-Kaisa Saarinen naureskeli kisan jälkeen, että ladulla kaikki tuntui pahalta, kuten 25:s sijakin osoittaa.
- Perinteinen oli kauheeta ja vapaa hirveetä. Ihan tönköt jalat, koski vaan. Perinteisen vielä jotenkin pystyin rimpuilemaan, mutta tuossa vapaalla oli aivan tönköt koivet.
- Alkaa loppukaudesta olla peruskisaväsymystä, mutta ei missään nimessä sellaista uupumusta kuin viime vuonna eli aika paljon plussan puolella. Huomenna lähden taistelemaan.