Uutisen päiväys

26.3.2014← Takaisin

Kauden viimeiset SM-hiihdot Inarissa huippuolosuhteissa

Inarin yritys, Lapin Sudet ja Lapin Kaira järjestävät viikonvaihteessa talven viimeiset nuorten SM-hiihdot sekä Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailut. Olosuhteet ovat erinomaiset kilpailuille, joihin osallistuu kaikkiaan 525 hiihtäjää.

Ohjelmassa on lauantaina nuorten SM-sprintti 16-, 18- ja 20-vuotiaiden sarjoissa. Sunnuntaina hiihdetään Juutuanvaarassa 5 ja 3 kilometrin mittaisia kisalatuja, jolloin ratkotaan Koululiikuntaliiton Suomen mestaruudet. Kilpailut käydään vapaalla hiihtotavalla. Kisat alkavat päivittäin klo 8.45 aamuna avauksella, jonka jälkeen klo 9.00 on ensimmäinen startti. Ennen kuin kaikkien sarjojen SM-mitalien kohtalo on ratkennut, kisat jatkuvat pitkälle iltapäivään.

Kisat hiihdetään Inarin Juutuanvaaran hiihtostadionilla, joka on toiminut jo useiden hiihtokisojen tapahtumapaikkana, viimeisimpänä Skandinavia Cup viime talvena. Edellisen kerran SM-hiihdot järjestettiin Inarissa vuonna 1999.

Inarin kunta tunnetaan kansainvälisestikin hyvistä hiihdon harrastusmahdollisuuksistaan. Saariselällä nähdään vuosittain useiden maiden huippuhiihtäjiä ensilumen laduilla ja samoissa maisemissa järjestetään vuosittain myös FIS-hiihdot. Suomen suurimman kunnan laajat ja hyvin hoidetut latuverkostot hakevat vertaisiaan.

Kilpailunjohtaja Kari Kyrö kertoo, että Juutuanvaaran ladut ovat tunnettuja vaativuudestaan ja erottavat taatusti jyvät akanoista. Kovempia latuja saa Kyrön mukaan Suomesta etsiä.

”Vaativat kisaladut ovat erinomaisessa kunnossa. Nämä SM-kisat ovat tälle talvelle harvinaiset SM-kisat, sillä ne voidaan hiihtää  luonnonlumella. Se kertonee jotain Inarin sopivuudesta jatkossakin  SM-kisojen näyttämöksi. Viikonvaihteeksi on luvattu pikkupakkasia. Se merkitsee sitä, että kenelläkään kisoihin osaaottavan hiihtäjän suksihuollosta vastaavalla ei liene suurempia kalusto- ja voiteluongelmia”, Kyrö sanoo.

Kisojen sujumisesta vastaa Inarilaisen seurayhtymän Lapin Kairan, Lapin Susien ja Inarin Yrityksen 200 talkoolaista, jotka ovat hankkineet kisoihin myös yhtenäisen kisa-asun. Järjestävien seurojen toive on N20 sarjassa hiihtävä abiturientti Janina Virta, joka tavoittelee kymmenen joukkoon.

Kisoihin on vapaa pääsy. Hiihtostadionin kiinteän kahviorakennuksen lisäksi kisa-alueella on kaikkien kisavieraiden hyvinvoinnin takaamiseksi pystytetty kaksi monipuolisella tarjoiluvalikoimalla  varustettua kahviotelttaa, sekä makkaranmyyntipisteitä. Tarjolla on myös edullisia hiihtoon liittyviä välineitä.