Uutisen päiväys

17.1.2014← Takaisin

Jylhä nappasi vapaan sprintin SM-kullan

Suomen mestaruus –kisojen avauspäivä Vantaalla oli kainuulaisjuhlaa. Vuokatti Ski Team Kainuun Martti Jylhä voitti ja Iivo Niskanen sijoittui toiseksi vapaan sprintin SM-kisoissa. Kuhmo-Skin Juho Mikkonen hiihti pronssille.

Vantaan SM-hiihtojen avauspäivänä hiihdettiin vapaan sprinttikisa. Martti Jylhä näytti hiihtävän mestaruuteen liki näytösluonteisesti ja erävaiheessa hän pystyi jättäytymään ihan rauhassa taakse kärkikahinoista.
- Finaalissa piti vähän hiihtää jo, mutta en sillä lailla joutunut kyllä ahtaalle. Tuo latu sopi minulle hyvin. Se on profiililtaan hyvä, riittävän rankka, mutta samalla tekninen, johon pystyy tekemään pitkän loppukirin. Silloin kun hyvässä kunnossa, niin sitä parempi, mitä raskaampi latu, Jylhä kommentoi.
Kuolemankurviksikin kutsuttu jyrkkä mutka sujui Jylhältä vielä jyrkemmin, sillä hän tuli mutkan aina mahdollisimman sisäkurvista.
- Siitä oli kaikista vähiten mennyt ja sukset ohjautuivat hyvin. Siinä sisäkurvissa oli koko ajan sellainen olo, että oli itse kuskina eikä kyytiläisenä.
Jylhä harmitteli, että lähti alkuviikosta Rovaniemellä ilman hengityssuojainta hiihtämään. Hiihtolenkin alun kahdenkymmenen asteen pakkanen oli pahimmissa montuissa liki kolmekymmentä ja olympialaisiin matkaavan Jylhän ääni pahasti käheänä.
- Pitää miettiä, että hiihdänkö huomenna ollenkaan.
- Vantaan Hiihtoseuran ihmisille ja kaikille, jotka ovat näitä kisoja järjestäneet, täytyy nyt antaa kiitosta. Aivan loistavassa kunnossa oli rata tänään.

Iivo Niskanen otti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin hiihtämällä seuratoverinsa kannoilla hopealle.
- Vähän pelkäsin pakkasta, kun sprintti oli itselle etukäteen huonoin matka. Tänään pystyin taistelemaan kakkossijasta, veikkaan, että se oli aika lailla maksimisuoritus. En ole niin rutinoitunut rintteri, laskut oli vaikeita ja pelilukusilmäni on yhtä huono kuin jalkapallossa, Niskanen kommentoi.
Kisan voittajan ylivoimaa hän nosti arvoon.
- Martti on vapaan sprintissä maailmallakin kova. Arvostan hänet korkealle. Tämä oli kova tason mittari ihan kansainvälisestikin.

Pronssille hiihtänyt Kuhmo-Skin Juho Mikkonen vitsaili pronssin maistuvan happamalta tai ei niinkään itse pronssin kuin sen, kenelle mies loppukiritaistelun hävisi.
- Eniten harmittaa se,  että lankomies oli parempi. Mulla oli takamutkaan tullessa selkäranka lähestulkoon poikki, mutta se napsahti ihan poikki, kun pikkupoika paineli ohi ja oli parempi.