25.2.2012← Takaisin

HS-loppukilpailu kertoo hiihdon leveyden - jokaisessa sarjassa eri seuran voittaja

Valkeakoskella lauantaina käynnistyneet Hopeasomman loppukilpailut kertovat selvästi, miten laajasti hiihtoa harrastetaan Suomen nuorten keskuudessa. Henkilökohtaisista mestaruuksista kilpailtaessa jokaisessa kahdeksassa sarjassa voittaja oli eri seurasta. Tämän vuoden HS-loppukilpailu on myös osanottajamenestys. Korkeakankaan maastoissa kilpailee viikonloppuna yli 1 000 nuorta hiihtäjää.

16-vuotiaiden poikien sarjan voittaja Gamlakarlebyn Juuso Haarala veti kahdeksan kilometrin matkalla lähes 20 sekunnin eron toiseksi hiihtäneeseen Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Lepistöön. Vihdin Viestin Vesa Raussi oli kolmas.
    -Olen ollut sairaana tänä talvena, joten hiihto sujui nyt erinomaisesti, ensimmäisen HS-mestaruutensa voittanut Haarala sanoo.

Tytöt 16 vuotta sarjassa voittanut Seinäjoen Hiihtoseuran Jasmi Joensuu oli myös tyytyväinen voittoonsa. Hän kävi voitosta tiukan kilpailun Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalon kanssa.
    -Tämä rata sopi minulle, koska oli melko paljon tasatyöntömaastoa, Jasmi sanoo.

15-vuotiaiden poikien sarjan voittanut Keravan Urheilijoiden Turo Sipilä haki kilpailusta vain voittoa. Paimion Urheilijoiden Aleksi Parttimaa hävisi lähes 14 sekuntia viidellä kilometrillä.
    -Minusta rata oli liian helppo. Enemmän olisi kaivannut vaativampia nousuja, jo aiemmin kaksi HS-mestaruutta voittanut Turo toteaa.

Tytöt 15-sarjan voittanut Puolangan Ryhdin Vilma Nissinen oli suorastaan ylivoimainen. Hyvinkään Hiihtäjien Wilma Vinkanharju hävisi hänelle yli 25 sekuntia.
    -Tämä voitto oli täysi yllätys. En ole vielä koskaan ollut mitaleilla HS:n tai KLL:n loppukilpailussa, Vilma Nissinen sanoo.

Myös 14-vuotiaiden poikien sarjan voittanut Saloisten Reippaan Lauri Mannila oli iloinen voitostaan.
    -Tähän kisaan tähdättiin, ja onnistuttiin. Hieno juttu, viime vuonna hopealla ollut Lauri kertoo.

14-vuotiaiden tyttöjen sarjan voitti IK Kronanin Emelie Svenlin. Eroa Leppävaaran Virin Maria Nousiaiseen tuli 8,5 sekuntia. Viialan Virin Klaara Leponiemi jäi kakkossijasta vain 0,5 sekuntia.
    -Viime vuonna oli kahdeksas. Tämä voitto oli todellinen yllätys, kerran matkalla kaatunutkin Emilia toteaa.

13-vuotiaiden poikien sarjassa käytiin tiukka voittotaisto. Kolmen kilometrin matkalla Tammelan Ryskeen Joni Rauhansalo voitti Karinaisten Kunnon Leo Rantahalvaria 2,1 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunutta Östetby Sportklubin Oliver Borgia viisi sekuntia.
    -Yritin kymmenen parhaan joukkoon. Yläkanttiin meni, Joni selvittää.

Tyttöjen 13-sarjan voitti Lappeen Riennon Laura Tukia ylivoimaisesti. Kuivasjärven Auran Anita Korva hävisi lähes 15 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Aavasaksan Kisan Alina Heikka jo yli 21 sekuntia.
    -En tiedä vielä kumpaanko lajiin panostan enemmän, hiihtoon vai uintiin. Katsotaan lähivuosina, myös uinnissa ikäluokkansa Suomen parhaita oleva Laura sanoo.

Teksti: Jukka Ignatius