Uutisen päiväys

15.3.2014← Takaisin

Heikkinen parhaana suomalaisena yhdeksäs

Suomalaismiesten parhaasta sijoituksesta Falunin 30 kilometrin yhdistelmäkisassa vastasi yhdeksänneksi hiihtänyt Matti Heikkinen, joka taisteli viimeiset kymmenen kilometriä kramppien kanssa. Huomenna vuorossa on finaaliviikonlopun ja maailmancupin viimeinen startti, 15 kilometrin takaa-ajo.

Matti Heikkinen oli paras suomalaismies 30 kilometrin yhdistelmäkisassa Falunissa. Heikkinen sijoittui yhdeksänneksi jääden kisan voittaneesta Kanadan Alex Harveystä 1.07,3. Suomalainen oli maalissa aivan loppu.
- Aika väsynyt on fiilis. Ihan ok kisa ja kymppisakkiin. Aika väsyneitä oli kaikki muutkin tänään, aika rajua oli vapaan kaksi viimeistä kierrosta, pitkiä kilometrejä. Kahdessa kympissä alkoi krampata aika lailla kaikki. Aika raskasta oli sen jälkeen hiihtää. Väsymyksestä johtuu tämä olo, kaikki alkaa olla loppu, Heikkinen kertoo voipuneena.
Väsymyksestä ja pahoista krampeista huolimatta, Heikkinen tekee kaikkensa palautuakseen, sillä huomenna edessä on vielä vapaan 15 kilometrin takaa-ajo.
- Lähden huomenna ladulle. Hiihdetään nyt vaan, että pääsee täältä kotiin.

Toiseksi parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi 22:nneksi hiihtänyt Sami Jauhojärvi.
- Ei se hääviä ole, jos Falunin stadionin kellolla mitataan ero kärkeen. En ole tyytyväinen. Lihas on väsynyt, jäykkä, sieltä ei vaan tapahdu yhtään mitään, kun se ei pysty tuottamaan voimaa sillä lailla, että pysyisi tuon kärkiletkan mukana, mies kommentoi perinteisen osuuttaan. Yllättävästi lähti vappaalla loikkakin, en muista koska ois lähtenyt. Monasti olen rintissäkin kokkeillu, mutta ei ole viime vuosina lähtenyt, kyllä siellä perusfysiikassa on kohillaankin.
Yöllä satanut tuore lumi, radan suolaaminen ja auringon lämmittämä latu teki pohjasta paikoin liukkaan ja paikoin pehmeän.
- Rytmin ylläpitäminen oli kohtuuhankalaa, välillä suksi upposi sohjoonkin, mutta keli on kaikille onneksi sama. Ei ollut kuitenkaan hidas olosuhde eli kohtuuliukas keli oli siihen nähden mitä se olisi voinut olla.

27:nneksi hiihtänyt Ville Nousiainen käänsi katseensa jo huomiseen 15 kilometrin takaa-ajoon:
- Tänään oli kunnon mukainen suoritus, en ole huippukunnossa, mutta onneksi jotenkin pystyi sinnittelemään mukana. Mulle on hankala vaihtaa luisteluun, enkä mä tätä tykkää hiihtää, mutta luisteluosuus oli sellaista, mitä se mulla näissä on. Ihan mukava oli kokeilla pitkästä aikaa tätä. Huomiseen lähdetään lataamaan. Huominen on mulle tämän viikonlopun tärkein kisa. Tämä on viimeinen maailmancup, niin koitetaan ladata, Nousiainen kertoo.

Lari Lehtonen sijoittui 32:nneksi.
- Väsynyt mies. Mä oon aivan loppu tähän kauteen. En tiedä, miten kääntyy huomiseksi, mutta toivotaan että kääntyy. Odotin kisan aikana, että vapaa ois sujunut, mutta se meni kävelyksi koko homma. Perinteinen sujui paremmin. Ei ole oikein mitään muuta selitystä kuin, että alan olla vaan niin väsynyt. Kroppa lyö kaikkensa vastaan, ettei pääse kovempaa.

Martti Jylhä sijoittui 41:nneksi. Mies oli viimeinen hiihtäjä, joka sinnitteli maaliin. Ensimmäinen 15 kilometriä ratkaisi kisan.
- Lenkkeilin maaliin asti. Mokasin itse, olisi pitänyt pyytää vähän enemmän pitoa tuohon perinteiselle. Ei pystynyt hiihtää vuorohiihtoa yksipotkuista rennosti oikein missään. Sen tiesi jo ensimmäisen kierroksen aikana, ettei tästä tänään tule yhtään mitään. Sinänsä harmi, kun olisi ollut ihan kiva jossakin porukassa hiihtää, mutta kolmekymppiä yksin on aika herkkua. Oli helpotus päästä hiihtämään vapaata. Ei se tietysti mitään herkkua ollut tuntemukseltaan hiihtää, kun perinteisellä oli joutunut tekemään niin paljon työtä, niin oli jäykempi ja tyhjä lihas vapaalle lähtiessä. Mutta ympäri pääsin ja huomenna on taas uusi kisa.

Iivo Niskanen keskeytti kisan perinteisen viimeiseltä kierrokselta. Minitourina hiihdettävän maailmancupin finaaliviikonlopun osalta se tarkoittaa sitä, ettei miehellä ole huomiseen starttiin lähtöoikeutta.
- Tuli ihmiskehon rajat vastaan: liian paljon kisoja, ei vaan jaksanut hiihtää. Eiköhän tämä kausi ala olla taputeltu. Ei tuo letkan vauhti kovaa ollut, mutta jos siinä ei pysy, niin ei ole mitään annettavaa. Kollenilla vedin niin seinään kuin vaan voin vetää ja viimeiset viistoista kilometriä niin vintti pimeenä kuin vaan voi olla, niin en ole siitä palautunut. Se ei vaan yksinkertaisesti ole muutamassa päivässä mahdollista palautua.