28.1.2018← Takaisin

Heikkinen parhaana suomalaisena viimeisessä kilpailustartissa ennen olympialaisia

Suomalaismiehistä 15 kilometrin yhteislähtöön starttasivat Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen, Anssi Pentsinen ja Antti Ojansivu. Heistä ensimmäisenä maaliin saapui Matti Heikkinen, ollen sijalla 13.

Seefeldissä vapaalla hiihdetyn 15 kilometrin yhteislähtökilpailun ratkaisunhetket nähtiin vasta viimeisellä kahdella kilometrillä, kun Dario Cologna laittoi vaihteistoaan isommalle ja irtosi muista hiihtäjistä. Toisena maaliviivan ylitti Kanadan Alex Harvey ja kolmantena Norjan Martin Johnsrud Sundby.

Suomalaismiehistä matkaan starttasivat Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen, Anssi Pentsinen ja Antti Ojansivu. Heistä ensimmäisenä maaliin saapui Matti Heikkinen, ollen sijalla 13. Hän jäi voittajasta 12.9 sekuntia.

”Päivän kilpailu oli parempaan päin. Pari viikkoa aikaa vielä olympialaisiin. Nöyrästi ja rauhassa eteenpäin. Saa nähdä, mitä on tulossa,” mietteliäs Heikkinen kertoo.

Numero yhdeksän rinnassaan ladulle lähtenyt Iivo Niskanen oli kilpailun 16:s. Maalissa eroa voittajaan oli 13.5 sekuntia.  Vapaalla hiihdetty yhteislähtökilpailu ei ollut hänelle kaikkein mieluisin, mutta tuntemukset omasta hiihdosta olivat ihan hyvät.

”Ei mitään, semmoinen letkajenkka tänään. Suorat laskut ja pitkät suorat tällein niin, kun jonkun verran tuuli vielä, niin sehän kasasi tuota porukkaa vielä aika paljon. Se oli todellinen yhteislähtö ja kyllä tämä 15 kilometriä on liian lyhyt matka tällaiseen hommaan. Ei minulle mieluisin kisa, mutta tulipahan nyt hiihdettyä. Kohtuulliset tuntemukset ja kohtuullinen suoritus. Ei mitään isompaa kerrottavaa tästä päivästä,” Niskanen kertaa kilpailua.

Kolmanneksi parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Lari Lehtonen. Hän oli kilpailussa 18:s, saapuen maaliin sekunnin Niskasen perässä. Tällainen yhteislähtökilpailu ei kuulu hänenkään suosikkeihin, mutta plussana tässä kilpailumuodossa on se, että tulosta ei tarvitse jännittää maailmaan tulon jälkeen.

”Se oli sellainen vähän samanlainen kisa, kun La Clusazissa reilu vuosi sitten. Samanmoinen matka. Aikamoista miekkailua ja paikan hakua tänään. Koko ajan sai olla tosi valppaana ja välillä tuntui, että vauhti tyssäsi ja välillä tuntui, että mentiin vähän kovempaa. Se on oma taitolajinsa pysyä tuossa mukana. Tänään siitä olisi voinut vähän paremmin vielä suoriutua. Yritin vielä tuossa lopussa saada mahdollisimman hyvän paikan. Aina, kun tuntui, että sai sellaisen hyvän jonon ja kohdan, niin aina joku puikkasi väkisin sivusta ohi. Itse henkilökohtaisesti tykkään enemmän väliaikalähtökisasta, mutta nyt ainakin tiesi heti tuloksen, kun tulin maaliin,” Lahtonen naurahtaa.

Kilpailun aika kaatunut Anssi Pentsinen oli kilpailun 48:s. Hän jäi voittaneesta sveitsiläisestä 1:25.4.  Hiihtoaan hän ei pitänyt huippu onnistumisena, mutta luottoa omaan tekemiseen riittää.

”Kisa oli mielenkiintoinen kokemus sinänsä. Ensimmäinen tämmöinen kova vauhtinen viisitoistainen maailmancupissa yhteislähdöllä. Melkoista miekkailuahan se välillä oli, mutta mielestäni kaikki toimi ihan hyvin. Vauhti itsellä alkoi tuntua vähän kovemmalta tai happoa alkoi tulla sitten kolmannella kierroksella. Kolmannen kierroksen loppupuolella kova vauhtisessa laskussa suksi jotenkin haukkasi ja vedin poikittain selälleen kova vauhtiseen laskuun, ja siinä meni sitten sauva poikki. Siinä tipuin sitten tuosta pääryhmästä, heti puoli minuuttia tuli siinä. Seuraava kaksi kilsaa meni vähän sitten hakiessa rytmiä hiihtoon. Viimeinen kaksi kilsaa tuli taas sitten vähän paremmin. Kaikki vaikuttaa siltä, että kunto on vakaalla pohjalla. Missään tapauksessa tämä ei ollut huippu hiihto, mutta semmoinen perus hyvä suoritus. Happi liikkuu, kroppa toimii ja tekniikka tuntuu perus hyvältä. Vielä, kun osa-alueita saadaan tuosta kuntoon, niin tuossa pääryhmässä olisi voinut hyvinkin pysyä, vaikka loppuun asti,” Pentsinen summaa tuntemuksiaan.

Sijalla 57 kilpailussa oli Perttu Hyvärinen. Hyvärinen saapui maaliin minuutti ja 45 sekuntia voittajan perässä. Kuudentena suomalaisena kilpailussa ollut Ojansivu keskeytti kilpailun

”Ensimmäisen kierroksen lopussa tuli keuhkojen kanssa ongelmaa. Siihen asti meni kisa ihan kohtuullisesti. Ihan hyvä olotila oli aamulla, mutta hengityksen kanssa oli ongelmaa ja jonkinlainen astmakohtaus tuli. Melkein heti keskeytyksen jälkeen meinasi lähteä ääni, jotain siellä hengitysteissä on nyt ongelmaa, ” kertoo harmistunut Ojansivu.