Uutisen päiväys

21.3.2014← Takaisin

Heikkinen kotiyleisön edessä Suomen mestariksi

Koko Suomen Matti – kainuulaislähtöinen, Vantaan Hiihtoseuraa edustava ja Jyväskylässä asuva – Matti Heikkinen voitti miesten vapaan hiihtotavan 10 kilometrin Suomen mestaruuden Vaajakoskella.

Vantaan Hiihtoseuran Matti Heikkinen voitti kotikulmillaan hiihdetyn miesten vapaan kympin ajalla 26.17,8. Ero toiseksi hiihtäneeseen Kouvolan Hiihtoseuran Ville Nousiaiseen oli 34,7 sekuntia. SM-kisojen vakiomitalisti, Ylivieskan Kuulan Tero Similä otti pronssia jääden Heikkisestä 42,7 sekuntia.
- Erittäin makealta mestaruus maistuu. Tiukka kymppi tänään oli, yhdet kisat naapurissa ja yhdet kotona, Vantaalla ja Jyväskylässä, niin oli tärkeä onnistua täällä kotona. Oli vähän ekstralatinkia tänään, Heikkinen sanoo.
Onnittelijoita tuoreen mestarin ympärillä riittää ja Heikkinen osoittaa talkooväelle suurta kiitosta, kättelee suuntaan jos toiseenkin matkalla pressiin.
- Kun olen nähnyt tämän porukan täällä tekevän aivan valtavasti töitä, että nämä kisat saadaan onnistumaan, niin oli kunnia-asia tulla hiihtämään. Oli kyllä mahtava onnistua itsekin täällä. Mukava täällä viimeiset energianrippeet vuodattaa tänä viikonloppuna tuonne ladulle. Täysillä hiihdetään sekä viesti että sunnuntaina perinteinen, Heikkinen lupaa kannustajilleen.

Mestaruutta tavoitelleen Nousiaisen makuun, hopean maku on laimeahko:
- Onhan näitä mitaleja kertynyt. Tänään ei vaan ollut mitään mahdollisuuksia parempaan. Yli puoli minuuttia eroa kympillä on kyllä jäätävä. Ei mulla ollut mitään jakoja tänään. Samaa taikinointia oli tänään, mitä se kaikilla jätkillä on tähän aikaa vuodesta. Se voittaa, joka jaksaa parhaiten vääntää maaliin.
Nousiaisen mielestä rata oli hitaan kelin vuoksi rankka, mikä vaati urheilijoilta hyvää voimanjakoa.
- Siinä ei saanut yhtään liian lujaa lähteä, kun piti jaksaa oikeasti maaliin tehdä töitä. Normaalisti kun sippaa, voi ihan hyvin pari kilometriä vetää vähän iisimmin, liutella ja vaihtaa rytmiä, nyt oli koko ajan samaa puurtamista, hetkeäkään ei voinut ottaa yhtään helpommin.
Sekä Nousiainen että Heikkinen hiihtävät lauantaina myös seurojensa viestijoukkueissa. Sunnuntain perinteisen viidenkympin lyheneminen kolmeenkymmeneen kilometriin sopii hyvin ainakin Kouvolan Hiihtoseuran hiihtäjälle:
- Mulle passaa oikein hyvin. Falunissa maajoukkueen kanssa tuumittiin, että toivottavasti lyhentävät matkat, kun muuten ei ole meillä mitään jakoa. Nyt on meilläkin mahdollisuuksia pärjätä.

Jälleen kerran SM-kisoissa palkintopallille noussut Tero Similä pitää lauantaina lepopäivän.
- Huomenna katselen viestejä telkkarista niin kuin aina. Sunnuntaina haen mitalia ja kirkkaampaa kuin tänään, mutta eihän se koskaan mikään selviö näissä kisoissa ole, Similä kertoo.
- Tänään olisi ollut voittokin tarjolla, mutta en jaksanut ihan loppuun saakka puristaa. Ehkä vähän innokas olin alussa, kun on näin raskas keli, niin se kostautui ehkä vähän lopussa. Ehkä ois voinut vähän paremmin jakaa tänään voimat, mutta en mä tiedä, että oisko se riittänyt sittenkään mestaruuteen.