Uutisen päiväys

23.2.2014← Takaisin

Hakola ja Heiskanen Finlandian perinteisen voittajat

Järjestyksessään 41. Finlandia-hiihdon kuninkuusmatkat perinteisellä hiihtotavalla on saatu kunniakkaasti päätökseen. Miesten 32 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun voitti ensimmäistä kertaa hiihtoon osallistunut Ristomatti Hakola, joka kukisti loppukirikamppailussa seitsenkertaisen Finlandia-voittajan Kari Variksen.

- Finlandia-hiihto on hieno kilpailu ja kovia nimiä oli lähtöviivalla, joten erittäin komialta tuntuu. Erittäin hyvältä maistui Karin päänahka, kun tuntui, että hänellä luisti suksi paremmin ja itse meinasi lentää nokalleen. Tosi nahkea keli oli ja tuntui, että kärjessä olisi pitänyt olla välillä lumikola. Onneksi matka oli 32 kilometriä, en olisi 50km mielelläni hiihtänyt, voittaja Ristomatti Hakola kertasi maalissa.
Kolmanneksi miesten kisassa tuli Lasse Paakkonen, joka hävisi voittajalle 1,7 sekuntia. Koko kärkikolmikko edustaa täksi kaudeksi perustettua Suomen ensimmäistä pitkän matkan massahiihtoihin keskittyvää ammattilaistiimiä Skiforce Teamia.
- Tämä oli meidän tiimimme ensimmäinen yhteinen hiihto ja ikään kuin neitsytmatka. Ja hyvinhän se meni, kun kolmoisvoitto tuli, mestari Hakola totesi tyytyväisenä.

Naisten 32 kilometrin perinteisen kisan voitti näytöstyyliin Heli Heiskanen, joka kukisti toiseksi tulleen Laura Alban lähes minuutilla ja 17 sekunnilla.
- Johdin kisaa koko ajan, niin pystyin viimeiset kymmenen kilometriä jo hieman säästelemään. Aion nimittäin hiihtää huomennakin. Ladussa oli muutamia kohtia, missä pito oli heikko, mutta montaa niitä ei ollut. Valitsin pitopohjasukset, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, naisten voittaja Heiskanen kertasi.
Kaikkiaan Finlandia-hiihdoin lauantaipäivä sujui erinomaisesti, haasteellisesta kelistä huolimatta. Lauantain Finlandia-hiihtoihin oli ilmoittautunut 3617 hiihtäjää, joista maaliin selvisi 2820. Hiihtäjien palaute kilpailun jälkeen oli jopa yllättävän positiivista.

- Tämä oli yksi haasteellisimmista Finlandia-hiihdoista. Ensin oli lumesta pula, mikä saatiin kovalla työllä paikattua, sitten tuli pakkanen, joka kovetti ladut ja lopulta vielä räntäsade, joka teki hiihdettävästä kelistä todella haastavan. Hiihtäjiltä tulleen positiivisen palautteen myötä kuitenkin osoittautui, että kannatti laittaa ladut kuntoon ja kilpailu pystyyn. Jotkut jopa ovat kehuneet, että ladut ovat parhaat, millä ovat hiihtäneet. Hiihtäjillä oli pääsääntöisesti todella vähän kilometrejä tältä talvelta alla, joten myös lyhyempi reitti osoittautui monille positiiviseksi muutokseksi, kommentoi Finlandia-hiihdon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari.


Kuva: Timo Karvinen