Uutisen päiväys

18.2.2015← Takaisin

Habitaryhmän kuulumisia Nuorten SM-kilpailujen kynnyksellä

Kausi alkoi Vuokatista kaikkien neljän Habitaryhmän yhteisellä avausleirillä juhannuksen jälkeiseltä viikolta. Habita-ryhmään valittiin edellistalven tulosten sekä kevään pääsykoetestin perusteella yhteensä 65 urheilijaa. Näistä 36 oli nuoremmasta (-98 -ikäluokasta) ja 29 urheilijaa vanhemmasta ikäluokasta.

Ensimmäisen leiriviikon aikana Vuokatissa oli käynnissä myös liiton vanhempien ryhmien leirit. Tämän viikon aikana kilpailtiin aikuisten Aateli Race-kilpailu ja sen yhteydessä myös Junior Aateli Race. Tämän kilpailun nopeimmat Suomalaiset Aleksi Parttimaa ja Eveliina Piippo olivat myös menestyneimmät Suomalaishiihtäjät Stegissä 1300 metrin korkeudella käydyissä EYOF-kilpailuissa. Korkealla hiihdettäessä kestävyysominaisuudet korostuvat, mutta samoja ominaisuuksia täällä Suomessa päästään parhaiten harjoittamaan maastojuoksun sekä ylämäkihiihtämisen merkeissä. Tämä muistettakoon myös ensi kesänä.

Kesä ja syksy jatkuivat neljän muun pidemmän leirin merkeissä, sekä kahden lyhyemmän alueellisen viikonloppuleirin parissa. Leiritystä tänä vuonna siirrettiin jonkin verran Vuokatti painotuksesta aluepainotukseen. Lahden ryhmä leireili mm. Pajulahdessa ja Messilässä, Jyväskylä ryhmä teki tuttavuutta Laajavuoren mäkien (Jyväskylä) sekä Espoosta löytyvän Solvallan kanssa. Rovaniemen ryhmä treenaili paljon Rovaniemellä, mutta ohjelmassa oli myös pohjoisempia paikkoja sekä yhteisleiri Vuokatti ryhmän kanssa Vuokatissa. Vuokatin ryhmä koostui pääosin Sotkamon Urheilulukiolaisista, ja tämän valmennus nivoutui voimakkaasti yhteen Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmennukseen. Vaihtelua normaalin Vuokatti-arkeen haettiin mm. Nuorten maajoukkueen kanssa pidetyltä yhteisleiriltä Syötteeltä.

Päällekkäisyyksistä pyrittiin eroon muillakin tavoin ja resurssit on pyritty keskittämään tätä kautta entistä tehokkaammin suoraan urheilijan avuksi. Valmentajapuolella tähän kauteen saatiin hyvää täydennystä. Vanhasta rungosta Habitaryhmän valmennuksessa jatkoivat Juho Halonen, Pia Pekonen ja Ville Oksanen. Uutena tiimiin tuli akatemiayhteistyön kautta Jari Immonen, Vesa Mäkipää ja Mikko Seppänen. Jyväskylä ryhmässä Oksasen Villen aisapariksi valmennukseen saatiin Jussi Simula.

Kokonaisuutena vuosi on ollut hyvä ja tekemisen laatu jälleen hieman aiempia vuosia parempaa. Toki edelleen mm. opiskelupaikkojen kannalta koviltakin tuntuvia ratkaisuja tarvitaan, jotta arki saadaan toimimaan. Riittävät harjoitteluolosuhteet läheltä sekä opintojen joustavuus ovat keskeisessä asemassa toisen asteen opiskeluvaiheessa, jotta määrätietoinen harjoittelu on mahdollista. Jo 18-sarjassa katseet on käännettävä 20-sarjaan siinä mielessä, että kestävyysharjoittelu on nostettava riittävän laadukkaalle tasolle.

Myös menestystä arvokisoista tuli. PM-kisoissa Norja edusti vahvimmalla joukkueella, mutta Suomen joukkue saavutti kisoista kuitenkin neljä mitalia (Turo Sipilä sprintti, Eveliina Piippo 5 km ja sekä tyttöjen että poikien viestijoukkueet). Myös kokonaisuutena poikien sprintti ja tyttöjen normaalimatka olivat suomalaisille hyviä.

EYOF-kilpailuista mitalit jäivät saamatta tänä vuonna, henkilökohtaisilta matkoilta parhaimpina sijoituksina oli Eveliina Piipon 5. (2,5 sekuntia pronssista) ja 6.sija., sekä Aleksi Parttimaan kaksi 5.sijaa. Myös tällä kisareissulla kokonaisuutena viestipäivä oli hienoa taistelua! (Nelossija Venäjän, Norjan ja Saksan takana). Suomen joukkue haastoi hyvin Saksaa, jolla oli asettaa joukkueeseen kolme normaalimatkojen mitalistia, eroa maalissa oli 17 sekuntia.

Kausi jatkuu vielä useilla SM-kisoilla, odotettavissa kovia ja hyviä latutaistoja! SM-kisat käynnistyvät ensi viikonloppuna, 21.-22.2 Imatralta, jossa hiihdetään myös KLL mestaruuksista. http://nuortensm2015.imatranurheilijat.fi/

Seuraavana viikonloppuna jatketaan Nuorten SM-kilpailujen merkeissä Keminmaalla: http://kemski.sporttisaitti.com/nuorten-sm-hiihdot/

Teksti: Juho Halonen, Habitaryhmän valmentaja