17.2.2005← Takaisin

Ei ihan pöljä päivä Teemu Kattilakoskelle

Italialaiset ottivat kaksoisvoiton Pietro Piller Cottrerin johdolla miesten 15 km vapaan kisassa. Suomalaisittain suurimman mielenkiinnon sai kuitenkin Teemu Kattilakoski, joka hiihti päivän parhaan suomalaistuloksen, 9:nneksi.

Päivän kisan voittajasta ei ollut epäselvyyksiä koko matkalla. Pietro Piller Cottrer johti jokaisella välietapilla. Sen sijaan kakkoseksi sijoittunut Fulvio Valbusa teki tasaisen nousun hopealle. Kolmanneksi sivakoi lopussa tahtiaan kiristänyt Norjan Tore Ruud Hofstad.

Teemu Kattilakoski, joka yllätti positiivisesti jo Val di Fiemmen 50 km vapaan 8. sijallaan starttasi kisaan sen puolessa välissä. Niinpä hänellä ei ollut selvää käsitystä maaliin tullessaan, miten hyvän sijoituksen hän oikeastaan oli napannut.

- Perussuoritus, ei mitenkään ylimahtava hiihto, pikemminkin rutiinia. Pikkuinen pettymys, hän jutteli aluksi suomalaistoimittajille arvioiden päätyvänsä noin 15 sijalle.

Tuolloin hänen ainoa aito tuuletus tuli ampumahiihtäjä Ole Einar BJörndalenin päihittämisestä.

Mutta kun viimeinenkin hiihtäjä oli tullut maaliin, oli Kattilakosken uusintahaastattelun aika.

- Tulihan se kympin sakkiin hiihto sieltä! hän hymyili leveästi.

- Lämmittäähän se, vaikka ei se hiihtoa paremmaksi tee. Pikkasen parempi suksi ja se pöljä päivä päälle, niin silloin olisi saattanut mitalikin tulla.

Kattilakosken erotti pronssimitalista lopulta 24 sekuntia.

Muutkin suomalaiset hiihtivät kohtuuhyvin, vaikka hiihtäjät itse eivät tyytyväisiä olleetkaan.

- Herkkyys ja räväkkyys puuttui vielä, mutta toivottavsti tämä aukaisi paikkoja, sijalle 28 hiihtänyt Olli Ohtonen tuumi.

Samoja oireita oli Sami Jauhojärvelläkin (45:s).

- Kaikki muut oli kohdallaan, paitsi vauhti, hän analysoi.

Arvokisadebyyttinsä tehnyt Juha Lallukka sijoittui 32:nneksi, eikä ollut tulokseensa tyytyväinen.

- Vaisu päiivä ja huono hiihto. Voisin jopa sanoa, että se oli kauden heikoin hiihto, hän suomi itseään.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mielestä Kattilakosken hieno hiihto nosti suomalaisten kokonaissuorituksen plussan puolelle. Häntä Kattilakosken vauhti ei yllättänyt laisinkaan.

- Kuulostan varmaan tylsältä todetessani, että näinhän tämän pitikin mennä, Jylhä myhäili.