23.1.2011← Takaisin

Ei finaalipaikkoja Otepään sprinteistä

Suomalaishiihtäjät eivät saavuttaneet finaalipaikkoja sunnuntaina Otepäässä Virossa hiihdetyissä maailmancupin perinteisen hiihtotavan sprinteissä. Parhaiksi sijoituksiksi tulivat Pirjo Murasen seitsemäs tila naisissa ja Matias Strandvallin 13. tila miehissä. Voitot menivät Slovenian Petra Majdicille ja Norjan Eirik Bransdalille.

- Naisten päivä oli ihan hyvä, vaikka finaalipaikka jäikin niukasti saavuttamatta. Miesten kilpailuun olen kaikkiaan pettynyt uusitun radan takia. Ei pitäisi pystyä hiihtämään ilman pitovoiteita. Mäkiä tarvitaan enemmän ja en sano tätä vain sen takia, ettei meidän miehet pärjänneet tämän paremmin, tiivisti kisapäivää Suomen päävalmentaja Magnar Dalen.

Muranen ensimmäisenä ulos finaalista

Kolmena edellisvuonna A-finaalissa Otepäässä hiihtänyt Pirjo Muranen jäi tällä kertaa välieriin oltuaan eränsä kolmas. Aika ei riittänyt jatkoon, kun jälkimmäisessä välierässä pidettiin kovempaa vauhtia. Murasen sijoitukseksi tuli seitsemäs.

- Totta kai finaalipaikan menettäminen niukasti harmittaa, mutta ei älyttömästi. Kisa oli tänään minulta hyvä ja potkua löytyi itseäni tyydyttävällä tavalla. Finaali olisi ollut jo extraa, Muranen totesi.

Murasen ohjelmassa on Vöyrissä parisprintti sekä 10 km perinteinen.

Aino-Kaisa Saarinen sijoittui 11. tilalle jäätyään omassa kovassa välierässään kuudenneksi. Saarisen tapaan välierästä karsiutui myös ennakkosuosikki Norjan Marit Björgen Puolan Justyna Kowalczykinkin selittyä jatkoon viimeisenä ajan perusteella.

- Ihan ok menoa, mutta rataa en todellakaan pidä hyvänä. Miehetkin hiihtää ilman pitoa, niin ei silloin vaikeutta ole tarpeeksi. Välierässä hieman hätäilin ladunvaihtamisen kanssa, Saarinen paketoi päivän antia.

Ensi viikonvaihteessa Saarinen hiihtää parisprintin kaksoissisarensa Maijan kanssa. Lisäksi ohjelmassa on 10 km perinteinen sekä mahdollisesti pursuitkisa.

Saarinen joutui jo puolivälierissä ruotsalaisten puristukseen loppusuoralla. Hanna Brodin, Britta Johansson-Nordgren ja Lina Andersson ehtivät kaikki ennen suomalaista maaliin. Vauhti erässä oli kuitenkin niin kovaa, että sekä Andersson että Saarinen selvisivät erästä jatkoon aikavertailun perusteella.

Kerttu Niskanen (18.) jäi omassa puolivälierässään neljänneksi hiihdettyään hyvän karsinnan (karsinnan 13.).

Anne Kyllönen (19.) jäi omassa puolivälierässään neljänneksi kolmen maailmanmestarin (Petra Majdic, Pirjo Muranen, Astrid Jacobsen) perässä.

Kirsi Perälä (26.) ei pystynyt uusimaan viime vuoden Otepään komeaa finaalipaikkaa, vaan putosi puolivälierissä. Lähtöä pitkään johtanut karsinnan 11. sijoittunut Perälä putosi loppusuoralla eränsä viimeiseksi.

Naisten voittajaksi hiihti jälleen Slovenian Petra Majdic. Voitto oli Majdicille jo kolman neljän vuoden sisään Otepäässä.

Kakkoseksi sijoittui yllättäjänä Ruotsin Hanna Brodin ja kolmanneksi Norjan Maiken Caspersen Falla. Justyna Kowalczyk kasvatti johtoaan maailmancupin kärjessä sijoituttuaan neljänneksi. Ruotsin toinen finalisti Lina Andersson oli viides ja Slovenian Katja Visnar kuudes.

Loppusuora ei suosinut miehiäkään

Suomalaismiesten tie finaaleissa päättyi puolivälieriin, kun Matias Strandvall (13.) ja Ville Nousiainen (20.) sijoittuivat omassa erässään kolmanneksi ja neljänneksi tiukassa kirikamppailussa. Finaalipaikat veivät ruotsalaiset Teodor Peterson ja Emil Jönsson.

- Tiesimme jo etukäteen, että erissä ratkaisut jää paljolti loppukiriin. Yritin säästellä paukkuja siihen, mutta kirivaihde löytyi vähän liian myöhään. Vähän siinä edellä mennyt ruotsalainenkin (Peterson) hidasti, Nousiainen totesi.

Karsinnassa viidenneksi hiihtänyt Matias Strandval näki karsiutumisestaan huolimatta päivässä hyvää.

- Viime vuonna jäin loppusuoralla kolme sekuntia, nyt taistelin loppuun asti jatkopaikasta. Perinteisellä on menty askel eteenpäin ja kuntokäyräkin jatkaa nousuaan. Ensi viikonloppuna hiihdän Vöyrin SM-kisoissa parisprintin ja 15 km perinteisen kisat. Pursuit taitaa jäädä väliin, Strandvall totesi.

Miesten A-finaalissa norjalaiset ottivat hurjalla loppukirillään pitkällä loppusuoralla kaksoisvoiton. 24-vuotias Eirik Brandsdal otti uransa ensimmäisen voittonsa maailmancupissa lyöden Liberecin voittajan Ola Vigen Hattestadin ja Venäjän Nikita Kriukovin niukasti.

Ruotsalaisille meni loput sijoitukset A-finaalissa, kun viime vuoden Otepään voittaja Emil Jönsson oli neljäs, yllättäjänä sprinttifinaaliin yltänyt Daniel Rickardsson viides ja Jesper Modin kuudes.

Karsintojen voitot Norjaan ja Ruotsiin

Naisten aamun karsinnan paras suomalainen oli Aino-Kaisa Saarinen, joka sijoittui viidenneksi kaksi sekuntia (+2,03) karsinnan voittaneesta Ruotsin Anna Falkista.

Pirjo Muranen oli seitsemäs 2,81 kärjestä ja Kirsi Perälä yhdestoista tasan viisi sekuntia Falkista. Kerttu Niskanen hiihti kuuman ryhmän ulkopuolelta karsinnan 13. tilalle (+5,80). Viides suomalaishiihtäjä Anne Kyllönen jäi Falkista hieman yli yhdeksän sekuntia (+9,11), mutta selviytyi silti jatkoon 26. tilalla.

Norjan Marit Björgen oli karsinnan toinen, Slovenian Katja Visnar kolmas ja hänen maanainen Petra  Majdic neljäs.

Miesten puolella Matias Strandvall hiihti jälleen komeasti karsinnan sijottuen viidenneksii 2,90 sekuntia voittajasta.

Karsinnan voitti Liberecin tuplamaailmanmestari Norjan Ola Vigen Hattestad ennen Venäjän Nikita Kriukovia (+1,11) ja maamiestään Eirik Brandsdalia (+2,07). Hattestad vei viime viikonloppuna kaksi voittoa myös Liberecin maailmancupin osakilpailuista.

Ville Nousiainen oli karsinnan 25. jääden 7,60 sekuntia Hattestadista.

Niklas Colliander karsiutui niukasti (+8,48) ollen karsinnan 32. Finaalipaikka jäi Collianderilta vain 21 sekunnin sadasosan päähän. Myös Anssi Pentsinen (40. / 58. / +9,67), Lasse Paakkonen (42. / +10,08) ja Lari Lehtonen (56. / +13,50) karsiutuivat 30 parhaan finaaleista.