Uutisen päiväys

14.3.2012← Takaisin

Björgen ja Brandsdal sprinttien voittoihin Tukholmassa

  Maastohiihdon Maailmancup – finaalien minitour alkoi aurinkoisessa säässä Tukholmassa hiihdetyllä perinteisen hiihtotavan kaupunkisprintillä. Kuninkaanlinnan ympärille rakennetulla radalla voitot menivät Norjaan, kun naisten kisan voittoon hiihti Marit Björgen ja miesten kisan vahvin oli Eirik Brandsdal. Naisten sprintin kakkoseksi Venäjän Julia Ivanova ja kolmanneksi Norjan Maiken Caspersen Falla. Miesten sprintissä kakkoseksi tänään Ruotsin Teodor Peterson ja kolmoseksi Kanadan Len Valjas. Suomalaisittain parhaasta tuloksesta vastasi Anne Kyllönen, joka oli lopputuloksissa yhdestoista.


  Maailmancup-finaaleihin sääntöjen mukaanosallistumisoikeus on maailmancupin kokonaistilanteessa 50 parhaalla naisella ja 50 parhaalla miehellä. Suomalaisista maailmancup-finaaleihin lähti kaikkiaan seitsemän naista ja kaksi miestä. Sami Jauhojärvi ja Kerttu Niskanen olisivat maailmancupin kokonaispistetilanteiden puolesta saaneet osallistua finaaleihin mutta he joutuivat jättämään finaalit väliin.

  Malvalehto ja Hattestad aika-ajojen nopeimmat

  Aika-ajojen nopeinta vauhtia naisissa piti Mona-Lisa Malvalehto, jatkaen näin hienoja hiihtojaan maailmancupissa. Miehissä puolestaan parasta vauhtia piti Norjan Ola Vigen Hattestad. Suomalaisnaisista aika-ajosta pudotuseriin tiensä selvittivät tänään Malvalehdon lisäksi Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki ja Aino-Kaisa Saarinen. Kyllönen piti aika-ajojen neljänneksi nopeinta vauhtia, Lähteenmäki 10:s ja Saarinen 16:s. Miehissä suomalaiskaksikosta Matias Strandvall – Matti Heikkinen tiensä jatkoon selvitti Strandvall, ollen aika-ajojen 11:s.
  Suomalaisista jatkoon aika-ajoista eivät tänään selvinneet Laura Ahervo (aika-ajon 38:s), Riitta-Liisa Roponen (40:s), Riikka Sarasoja-Lilja (49:s) ja Matti Heikkinen (51:s).

  Suomalaisnaisista Kyllönen ainoana välieriin

  Naisten puolivälieristä tiensä välieriin ainoana suomalaisena selvitti Anne Kyllönen. Mona-Lisa Malvalehto oli lähimpänä jatkopaikkaa, jääden niukasti kolmanneksi erässään ja karsiutuen aikavertailun kautta jatkosta. Krista Lähteenmäki hiihti samassa erässä Malvalehdon kanssa, ollen erässä viides, kuten myös Aino-Kaisa Saarinen omassa erässään.

  Anne Kyllönen hiihti kuudenneksi ensimmäisessä välierässä, jossa nopeinta vauhtia piti Slovenian Katja Visnar. Venäjän Julia Ivanova erän kakkoseksi, kolmanneksi Itävallan Katerina Smutna. Sprintticupin voiton jo varmistanut USA:n Kikkan Randall jätettiin erässä neljänneksi. Finaaliin tästä erästä tiensä selvittivät Visnar ja Ivanova, sekä aikavertailun kautta erän kolmonen Smutna.
  Toisesta välierästä finaaliin tiensä selvitti myös kolme naista: erän voittaja Norjan Marit Björgen ja kakkonen Norjan Maiken Caspersen Falla, sekä erän kolmanneksi hiihtänyt Ruotsin Charlotte Kalla. Maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta tiukimmin Björgenin kanssa kisaava Puolan Justyna Kowalczyk menetti mahdollisuutensa sprintin finaaliin kaaduttuaan ennen loppusuoraa, jääden erässä viidenneksi.

  Finaalissa Venäjän Ivanova lähti pitämään heti alusta alkaen kovaa vauhtia, yrittäen karistaa muut kannoiltaan. Loppusuoralle tultiin Ivanovan vielä johtaessa, Björgen vierellään ja hänen perässään Ruotsin Charlotte Kalla ja Norjan Maiken Caspersen Falla. Aivan loppuun asti venäläisen puhti ei riittänyt, vaan Björgen kukisti Ivanovan loppusuorakamppailussa jättäen Ivanovan kakkoseksi. Kolmannen tilan nimiinsä nappasi puolestaan Norjan Maiken Caspersen Falla.

  Lopputuloksissa Anne Kyllönen 11:s, Mona-Lisa Malvalehto 13:s, Krista Lähteenmäki 21:s ja Aino-Kaisa Saarinen 22:s.

  Anne Kyllönen ei ollut päivän hiihtoonsa tyytyväinen, sprintticupin 9:s tila puolestaan lämmitti mieltä:
  - Koko päivänä ei ollut oikein hyvä fiilis ja siihen nähden aika-ajo ja puolivälierä meni ihan hyvin. Sitten välierässä ei enää vauhti riittänyt, siinä pidettiin kyllä tosi kovaa vauhtia koko matkan ja jos ei ihan paras päivä ole niin ei silloin näissä karkeloissa finaaliin asti ole asiaa. Nyt onneksi tulee yksi välipäivä ja pääsee nollaamaan tämän päivän kisan ja sitten keskittymään Falunin päätösviikonloppuun, siellä on perjantaina ja lauantaina minulle hyvät matkat edessä ja odotankin sieltä hyviä hiihtoja. Sprintticupin 9:s tila on tosi hyvä juttu ja myös iso askel eteenpäin viime kaudesta. Nyt tietää ainakin että harjoituskaudella on tehty oikeita asioita, varsinkin kun molemmilla hiihtotavoilla sprintit on kulkeneet edelliskautta paremmin.

  Mona-Lisa Malvalehto, oli tyytyväinen aika-ajojen nopeimmasta ajastaan:
  - Aika-ajojen ykköspaikka kertoo ainakin siitä että vauhtia löytyy. Harmittaa tietysti karsiutua jo puolivälierien jälkeen, hyvä olo oli hiihtää tänään. Meille sattui Kristan (Lähteenmäki) kanssa tosi kova erä ja siinä ei ihan paukut riittäneet jatkoon. Vähän annoin turhaa tasoitusta loppusuoralla, kun tökkäsin sauvan johonkin radan merkkitauluun tai vastaavaan ja samalla sauva löi hiukan tyhjää ja paino tippui alas ja samalla hyvä vauhti myös. Ja kun tiukkaa erissä on, niin ei loppusuoralla voi yhtään tasoitusta muille antaa. Muu joukkue matkaa Tukholmasta Faluniin, minä en puolestani lähde sinne vaan matkaan kotiin jatkamaan samaa hyvää harjoittelua jolla saatiin kunto nostettua nyt loppukaudeksi. Imatralla on reilun viikon päästä perjantaina minun päämatkani SM-kisoissa, kun siellä hiihdetään perinteisen sprintti ja lähden sieltä tavoittelemaan hyvää menestystä.

  Strandvallin tie katkesi puolivälieriin

  Miehissä ainoana suomalaisena puolivälierissä mukana ollut Matias Strandvall lähti rohkeasti omaan puolivälieräänsä ilman pitovoiteita liikkeelle. Aika-ajossa jo nopeinta vauhtia pitänyt Norjan Hattestad hiihti ainoana Strandvallin ohella erässä ilman pitovoiteita, Hattestad erän voittoon ja loppusuoralla hyytynyt Strandvall jätettiin erässä viimeiseksi.

  Ensimmäisestä välierästä finaaliin selvisivät erän voittaja Norjan Ola Vigen Hattestad ja kakkonen, Norjan Eirik Brandsdal, sekä aikavertailun kautta erän kolmonen Kazakstanin Alexey Poltoranin ja nelonen Kanadan Len Valjas.
  Toisesta välierästä finaaliin selvisivät erän voittaja Ruotsin Teodor Peterson ja kakkonen, Venäjän Nikolai Morilov.

  Miesten finaalissa vahvin oli Norjan Eirik Brandsdal, kakkoseksi sprintticupin voiton varmistanut Ruotsin Teodor Peterson ja kolmanneksi Kanadan Len Valjas. Ennakkosuosikkina finaaliin lähtenyt, aika-ajot nimiinsä vienyt Norjan Ola Vigen Hattestad jätettiin finaalissa neljänneksi.

  Matias Strandvall harmitteli hiukan rytmin kadottamista puolivälierän loppusuoralle tultaessa:
  - Ei ollut oikein käsiä ja jalkoja tänään. Lähdin ilman pitovoiteita luistelusuksella erään ja en usko että juurikaan paremmin olisi mennyt vaikka olisin ottanut pitovoidellut sukset alle. Näitäkin kisoja välillä maailmancupissa on, joissa pitäisi tasatyönnöllä ilman pitovoiteita pärjätä ja tämä päivä toimi sinänsä hyvänä harjoituksena. Loppusuoralle pääsin aika helposti tulemaan, mutta sitten siinä loppusuoran nousussa rytmi vähän sekosi enkä saanut vatsalihaksia ja käsiä toimimaan kunnon rytmillä, eikä tuossa vauhdissa kellään paukut riitä jos pelkästään käsillä työntää. Nyt jatketaan tästä Faluniin ja siellä tavoitteena hiihtää mahdollisimman hyvät kisat omalle tasolle. Tälle kevättä on vielä monta kisaa jäljellä ja tulevia kausia ajatellen on hyvä saada paljon kilpailukilometrejä vyön alle.

  RUOTSI, TUKHOLMA – Lopputulokset:

  Naisten sprintti (p):

  1. Marit Björgen   NOR 2.29,8
  2. Julia Ivanova   RUS + 0,3
  3. Maiken Caspersen Falla    NOR + 0,6
  4. Charlotte Kalla SWE + 0,9
  5. Katja Visnar    SLO + 4,1
  6. Katerina Smutna AUT + 7,5
  ---------------------------------------
  11. Anne Kyllönen
  13. Mona-Lisa Malvalehto
  21. Krista Lähteenmäki
  22. Aino-Kaisa Saarinen
  38. Laura Ahervo
  40. Riitta-Liisa Roponen
  49. Riikka Sarasoja-Lilja

  Miesten sprintti (p):

  1. Eirik Brandsdal     NOR 2.13,6
  2. Teodor Peterson     SWE + 1,0
  3. Len Valjas          CAN + 2,1
  4. Ola Vigen Hattestad NOR + 3,3
  5. Aleksei Poltoranin KAZ + 5,1
  6. Nikolai Morilov     RUS + 6,5
  -----------------------------------------
  27. Matias Strandvall
  51. Matti Heikkinen

  Sprintticupin lopputilanne 13/13 kilpailun jälkeen:

  Naiset:
   1. Kikkan Randall        USA 658
   2. Maiken Falla          NOR 536
   3. Marit Björgen         NOR 521
   4. Justyna Kowalczyk     POL 515
   5. Natalia Matvejeva     RUS 469
   6. Ida Ingemarsdotter    SWE 416
   7. Chandra Crawford      CAN 280
   8. Ingvild Östberg       NOR 266
   9. Anne Kyllönen             256
  10. Vesna Fabjan          SLO 252  
  ------------------------------------------
  18. Mona-Lisa Malvalehto      192
  19. Krista Lähteenmäk
  i        176
  20. Aino-Kaisa Saarinen       168
  24. Riikka Sarasoja-Lilja     144
  39. Kerttu Niskanen              51
  55. Riitta-Liisa Roponen       19
  67. Laura Ahervo                    6
  81. Ann-Mary Ähtävä             1

  Miehet:
   1. Teodor Peterson     SWE 617
   2. Nikolai Morilov     RUS 494
   3. Eirik Brandsdal     NOR 483
   4. Aleksei Petuhov     RUS 435
   5. Ola Vigen Hattestad NOR 426
   6. Dario Cologna       SUI 404
   7. Devon Kershaw       CAN 303
   8. Emil Jönsson        SWE 277
   9. Pål Golberg         NOR 258
  10. Nikita Krjukov      RUS 257
  --------------------------------------------
  18. Matias Strandvall       182
  20. Anssi Pentsinen           143
  30. Sami Jauhojärvi          80 
  37. Martti Jylhä                62  
  47. Lasse Paakkonen        39
  55. Kalle Lassila               
  32
  69. Toni Ketelä                 23
  92. Ari Luusua                   6
  94. Ville Nousiainen           4
  97. Antti Häkämies            2

  Maailmancupin pistetilanne 34/37 kilpailun jälkeen:

  Naiset:
   1. Marit Björgen         NOR 2 399
   2. Justyna Kowalczyk     POL 2 239
   3. Therese Johaug        NOR 1 610
   4. Kikkan Randall        USA 1 193
   5. Charlotte Kalla       SWE 1 176
  -----------------------
  ------------------
   7. Krista Lähteenmäki          870
   8. Aino-Kaisa Saarinen         831
  15. Riitta-Liisa Roponen        525
  22. Anne Kyllönen               443
  23. Riikka Sarasoja-Lilja       366
  31. Kerttu Niskanen             254
  36. Mona-Lisa Malvalehto        192
  42. Laura Ahervo                      147

  Miehet:
   1. Dario Cologna     SUI 1 920
   2. Devon Kershaw     CAN 1 226
   3. Petter Northug    NOR 1 199
   4. Marcus Hellner    SWE   961
   5. Aleksander Legkov RUS   957
  -----------------------------------------
  37. Sami Jauhojärvi         225
  43. Matti Heikkinen        
  207
  46. Matias Strandvall       182
  56. Anssi Pentsinen           143
  76. Lari Lehtonen              65
  80. Martti Jylhä                 62

  Tuloksia: www.fis-ski.com

  Lisätietoja:

  Suomen Maastohiihto ry
  Magnar Dalen

  maastohiihdon A-maajoukkueen päävalmentaja
  puh: +358 45 113 3006

  Maastohiihdon tiedotus – tiedotus@maastohiihto.fi