10.4.2016← Takaisin

Anne Kyllönen ja Iivo Niskanen kauden viimeisten SM-matkojen valtiaat

Suomen Cup -kausi päättyi Rukalla pitkien matkojen SM-taistoihin, joissa voittajiksi hiihtivät Anne Kyllönen ja Iivo Niskanen.

Naisten perinteisen 30 kilometrillä muut mitalisijat veivät järjestyksessä Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski. Kyllöselle voitto oli uran kymmenes SM-kulta kaikkiaan ja yhdeksäs henkilökohtainen. Viimeinen kilometri oli mestarillekin raskas, vaikka ylivoimainen voitto tuli 44,9 sekunnin erolla.
”Kolmekymppiä on ollut minulle hyvä matka. Tykkään hiihtää sitä. Tänään lähdin taistelemaan Suomen mestaruudesta, muu mitali ei käynyt mielessäkään. Voitontahtoa vielä löytyi. Pyrin lähtemään aika tasavahvalla vauhdilla, että pystyisin hiihtämään omaa kovaa hiihtoa koko ajan. Suksivalinta oli tänään tosi haastavaa, meinasi vähän hermo pettää viime minuuteilla, kun testattiin. Onneksi kaikki meni hyvin. Toisella kierroksella alkoi tulla eroa ja huudettiin, että mestaruudessa kiinni. Kolmannella kierroksella huudettiin jo onnitteluja. Olin ihan hiilenä, että nyt hiljaa, kisa on vielä kesken”, Kyllönen kertasi nauraen.
Miesten 50 kilometrin matkalla nähtiin ylivoimaa, kun Niskanen voitti toiseksi tulleen Juho Mikkosen 5.06,3 minuutilla. Kolmanneksi sijoittui Ristomatti Hakola.
”Ihan hyvä veto, tasaista vauhtia koko ajan. Keli oli raskas, ja se suosi minua, sillä teen liisterillä parhaat hiihtoni. Oli kauden paras hiihtoni. En heti muista, että olisin noin isolla erolla voittanut. Kalusto ja mies olivat tänään kunnossa, ja tulos oli sen mukainen. Tuota luokkaa ero pitää ollakin, jos haluaa tapella kirkkaimmasta sijasta maailmancupissakin”, Niskanen pohtii.
”Kaudesta jäi harjoituskovuutta ainakin käteen. Syksy harjoiteltiin niin kovasti, etten usko joutuvani pitämään itseäni hetkeen niin ahtaalla. Ainakin sai rajoja katsottua, vaikka vähän tyhjä arpa maailmancupin kisoissa jäikin käteen. Toivottavasti kova työ maksaa tulevaisuudessa takaisin.”
Naisten Suomen Cupin kokonaiskilpailun voitti Krista Pärmäkoski 70 pisteen erolla Kyllöseen. Riitta-Liisa Roponen oli kolmas. Miesten kokonaiskilpailun voittajaksi nousi kahden pisteen erolla Iivo Niskanen. Juho Mikkonen oli toinen ja Sami Jauhojärvi kolmas.