FIS-pisteet

Mitä FIS-pisteet ovat?

FIS-pistejärjestelmä on luotu, jotta kilpahiihtäjien ja maastohiihtokilpailujen taso voitaisiin määrittää mahdollisimman luotettavalla ja yhdenmukaisella tavalla joka puolella maailmaa. FIS-pisteet kuvaavat hiihtäjän tasoa suhteessa muihin hiihtäjiin. Mitä pienemmät pisteet ovat, sen paremmasta hiihtäjästä on kyse.

Miten FIS-pisteitä voi saada?

FIS-pisteitä voi saada vain FIS-kilpailuista, joita Suomessa ovat mm. kaikki nuorten ja yleisen sarjan SM-hiihdot, Skandinavia-cupit, maailmancupit sekä erilliset FIS-kilpailut, jotka löytyvät hiihtokalenterista. Kilpailtavassa sarjassa tulee olla vähintään viisi hiihtäjää, jotta se voidaan huomioida FIS-pisteitä laskettaessa. FIS-kilpailuihin voivat osallistua vain sellaiset urheilijat, joilla on voimassa oleva FIS-lisenssi ja sen myötä saatu henkilökohtainen FIS-koodi.

Miten pisteet lasketaan?

Kullekin kilpailulle määritetään tulosten selvittyä ns. race penalty eli kilpailun taso, johon vaikuttaa tulosluettelon viiden parhaan urheilijan FIS-pisteet sekä kilpailukategoria.

Minimi race penaltyt:

Maailmancup  0
FIS-kilpailu  15
Nuorten MM  35
Juniorit 23 MM  25

Esim. SM-kilpailujen voittaja voi parhaimmillaan saada 15 FIS-pistettä, mutta maailmancupin voittaja saa aina 0,0 pistettä.

Kilpailun voittajan pisteet = race penalty. Tämän jälkeen kullekin urheilijalle lasketaan vertailupisteet voittajaan nähden. Tähän vaikuttaa sekä kilpailijan voittajalle hävitty aika että kilpailumuoto (väliaikalähtö, yhteislähtö, takaa-ajo, sprintti).

Miksi FIS-pisteet ovat tärkeitä?

Koska maastohiihdossa ei voida asettaa samankaltaisia tulosrajoja kuin esim. yleisurheilussa, käytetään FIS-pisteitä nykyään pääsääntöisesti mm. lähtölistojen luomisessa. Mitä paremmat (=pienemmät) FIS-pisteet urheilijalla on, sitä paremman lähtöpaikan hän saa.

Arvokilpailuihin voidaan asettaa myös tietty minimipistemäärä, joka urheilijan on saavutettava saadakseen osallistumisoikeuden kilpailuun. Esim. maailmancup-kilpailujen osalta pisterajat ovat seuraavat:

Normaalimatkat:

Naiset:  90 pistettä tai vähemmän
Miehet:  60 pistettä tai vähemmän

Sprintti:

Naiset ja miehet: 120 pistettä tai vähemmän

Kansallinen ryhmä:

Naiset ja miehet:  120 pistettä tai vähemmän

Urheilijan on saavutettava tämä minimipistemäärä kilpailua edeltävän 365 päivän aikana vähintään yhdessä kilpailussa saadakseen osallistumisoikeuden maailmancup-kilpailuun.

Miten voit seurata omia ja muiden urheilijoiden pisteitä?

Kaikki sellaiset urheilijat, joilla on voimassa oleva FIS-lisenssi ja henkilökohtainen FIS-koodi ja jotka ovat hiihtäneet FIS-kilpailuissa viimeisen 365 päivän aikana listataan Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n sivuilla julkaistavalle FIS-pistelistalle, joka löytyy osoitteesta: http://data.fis-ski.com/cross-country/fis-points-lists.html

Listalta löytyy urheilijan nimi, FIS-koodin numero, kansalaisuus ja syntymävuosi, sekä eriteltynä normaalimatkojen ja sprintin pisteet ja näiden perusteella määritelty sijoitus listalla olevien urheilijoiden keskuudessa. Lista on jaettu vuoden sisällä kuuteen periodiin (ajanjaksoon).

Pisteet muodostuvat kunkin periodin viiden (5) parhaan kilpailun pisteiden keskiarvosta. Jos urheilija on hiihtänyt jakson aikana vähemmän kuin viisi kilpailua, käytetään erillistä kerrointa, jossa huomioidaan puuttuvat pisteet. Tämä on havaittavissa pienenä alanumerona urheilijan FIS-pisteiden perässä.  

Summa summarum:  Mitä paremmat FIS-pisteet urheilijalla on, sitä paremman lähtöpaikan hän saa tulevissa kilpailuissa. FIS-pisteet ovat ainoa tapa saavuttaa kilpailulupa kansainvälisiin kilpailuihin. FIS-pisteiden avulla voi vertailla omaa kehitystä maailman muihin hiihtäjiin.