Uutisen päiväys

11.9.2017← Takaisin

Vöyrillä on avattu uusi, vaativa rullahiihtorata

  Vöyrin hiihtokeskus on kansallisesti ja etenkin Pohjanmaalle ja Suomen ruotsinkielisille seuduille tärkeä talviurheilulajien alue.

  Vöyrin kunnassa työstettiin useiden vuosien aikana erilaisia konsepteja ja malleja rullahiihtoradan rakentamiseksi kunnan johdolla. Suunnitelmat kariutuivat eri syistä, mutta etenkin kunnan taloustilanteen vuoksi. 

  Syyskuussa 2015 kokoontui hankeryhmä, johon kuuluivat Niklas Enlund, Mårten Lövdahl, Anna Bertills, Thomas Asp, Mikko Ollikainen ja Stefan Damlin. Ryhmä päätti radan toteuttamisesta ja alueellisen konseptin laatimisesta siten, että rata voitaisiin toteuttaa kuormittamatta kuntaa liikaa. Mårten Lövdahl toimi aluksi projektinvetäjänä mm. hankesuunnitelman ja piirustusten laatimiseksi ja rahoituksen järjestämiseksi.

  Alueellisen ja Suomen kaikkien ruotsinkielisten seutujen konsepti oli tietoinen valinta, jolla haluttiin tukea suurempaa hiihtäjämäärää ja laajentaa rahoitus kunnan rajojen ulkopuolelle. Rullahiihtorata on nyt alueellinen rata, jolla halutaan tukea koko alueen hiihtoharrastusta.

  Radan arvioidut kustannukset ovat 664.000 euroa, ja sen rahoittavat valtio, säätiöt ja yritykset. Aktia on suurin yrityssponsori, ja siksi se on saanut antaa radalle nimen, Aktia Roller Ski Center.

  Vöyrin kunnan osuus rahoituksesta on noin 10 prosenttia kustannuksista ja lisäksi rata on rakennettu kunnan maalle. Mustasaaren kunta antaa 30.000 euroa, Vaasa 20.000 euroa ja Uudenkaarlepyyn kaupunki 5.000 euroa.

  Radan käyttäjät maksavat käyttömaksun, jonka suunnitellaan kattavan radan ylläpitokustannukset. Vöyrin kunta hoitaa radan ylläpidon. Lippuja myydään Norrvallassa. 

  Rullahiihtorata on tärkeä tukipylväs urheilulukion ja sen myötä Vörå samgymnasiumin toiminnalle ja tulevaisuudelle.

  Hankkeessa on myös valmisteltu mahdollisuuksia ampumahiihtostadionin rakentamiseksi seuraavassa vaiheessa, jos kiinnostusta löytyy.

  Valaistusta on parannettu ja vesijohtoja uusittu, mikä tukee kaikkien liikuntaharrastusta ja urheilua talven aikana.

  Radan odotetaan houkuttelevan Vöyrille mm. kansallisia Hopeasompa-leirejä, joissa on noin 200 osallistujaa, ja lisäksi se mahdollistaa suurten rullahiihtokilpailujen järjestämisen kesäisin.

  Rata lisää merkittävästi kaikkien hiihdosta kiinnostuneiden harjoittelumahdollisuuksia alueella ja vähentää pitkien ja kalliiden leirimatkojen tarvetta, minkä ansiosta useammat pystyvät harrastamaan lajiaan alueella.

  Hanke tarjoaa esimerkin siitä, miten uusia hankkeita voidaan rakentaa ja rahoittaa lajeissa, joiden kuntakohtainen harrastajamäärä on pienehkö mutta kuitenkin yhteenlaskettu harrastajamäärä alueella on riittävä. Jokainen pieni kunta ei voi tulevaisuudessa palvella kaikkia urheilulajeja, mutta sitä vastoin alueellisella yhteistyöllä näitä tarpeita voidaan tarkastella ja tyydyttää.

  On ilahduttavaa, että Vöyrin uusi rullahiihtorata herättää suurta kiinnostusta. Haluamme korostaa, ettei rullahiihtorata ole valmis, ja alueella oleskelu on ehdottomasti kiellettyä, koska se on työmaa-aluetta. Rata on tarkoitettu rullahiihtoon, kunhan se valmistuu muutaman viikon kuluttua.

  Mopolla, mopoautolla, traktorilla tai muulla ajoneuvolla ajaminen asfaltoidulla radalla on ehdottomasti kiellettyä sekä nyt että tulevaisuudessa. Kielto liittyy kaikkien turvallisuuteen mutta myös yhteisen omaisuutemme kunnioittamiseen. Pyydämme myös, että vanhemmat ja muut aikuiset auttavat meitä yhteydenpidossa nuoriin ja korostavat olemassa olevia vaaratekijöitä.

  Kuntoilijat, juoksijat ja sauvakävelijät voivat kulkea radan piennarta pitkin, ei asfaltilla, paikoissa, joissa kuntorata sivuaa rullahiihtorataa. Pientareelle levitetään myöhemmin hakekate. Kyltit ovat tulossa.