Uutisen päiväys

14.11.2017← Takaisin

Olympiatalvi näkyy osanottorunsaudessa - Saariselän XV FIS kisoissa mukana 22 maata

    Korean Taebaek- vuorten tuntumassa olevassa Pyeongchang´n kaupungissa kisailtavien vuoden 2018 talviolympiakisojen kiinnostus hiihtokansan keskuudessa on valtava. Olympiakisatalven vaikutus näkyy selvästi myös Saariselän FIS kisojen osanotossa. Kisoihin tulee mukaan nyt ennätyksellisesti 22 maasta kärkihiihtäjiä. Osanottonsa ovat vahvistaneet; Bulgaria, Sveitsi, Suomi, Venäjä, Slovenia, Mongolia, Norja, Korea, Australia, Ranska, Liechtenstein, Valko- Venäjä, Kazakstan, Ukraina, Puola, Latvia, Columbia, Viro, Liettua, Pakistan, Nepal, Itävalta.

    Joukkueiden hiihtäjät tulevat Saariselän mainioille laduille harjoitusleireilleen viimeistelemään Olympiatalven kuntoaan. Rukan W- cup avaus on myös pian puolentoista viikon kuluttua ja ennen sitä on hyvä saada kovia startteja, kenraaliharjoituksena Saariselän kisoissa. Kisaohjelmassa on perjantaina 17.11. klo 13:00 alkaen naisten 5km ja miesten 10km matkat perinteisellä hiihtotavalla. Iso mielenkiinto kohdentuu mm. siihen miten Puolan Justine Kowalczyk kuntoutuu Olympialaisiin. Itävallan nuori ja nousevan Teresa Stadlober on kokeneelle Justinelle erinomainen kunnon mittari.  Miesten 10km kisassa voittajasuosikkeja on useita. Kokeneet Ranskalaiset, suurella joukkueella Saariselällä kilpailevina, eivät taatusti helpolla luovuta kisan voittoa muille.

    Lauantaina on vuorossa Perinteisen hiihtotavan Sprintti. Aika ajot aloitetaan jo 10:30 ja sprintin erävaiheeseen päästää klo 12:00 ja tiukat finaalit hiihdetään 10 alkuerän ja 4 välierän jälkeen.  Naisten sarjassa Slovenian sprintterit ovat treenanneet Saariselän sprintti ladulla ahkerasti ja antavat taatusti kovan vastuksen kilpasiskoilleen. Miesten sprintissä Ranskan kivikovasta sprintteriryhmästä Baptiste Gros, Richard Jouve tai Reunad Jay saattaa hyvinkin nousta kisan voittaja.

    Sunnuntaina kisa alkaa klo 12:00. Ohjelmassa on naisten 10km ja miesten 15km vapaalla hiihtotavalla, sekä juniorisarjat joissa on mukana myös Inarilaisia hiihtäjiä. Kovasta kansainvälisestä osanottajaryhmästä on vaikea ja ehkäpä turhaakin pyrkiä nimeämään ennakkosuosikkeja. Tiedossa on lukuisten maiden joukkueissa sellaisia nimiä, jotka saattavat nousta voittajaesittelyyn. Kenen tahansa on kuitenkin hiihdettävä kovaa, mikäli miesten sarjassa mielivät jättää Ranskan Maurice Manificat tai Jean Marc Gaillardin himmeämmille Palkintosijoille. Sunnuntain vapaan kisat ovat hyvä mittari maailman kärkeen myös Inarin omille hiihtäjille, Tiina ja Reima Idströmille, sekä Niila Ahokkaalle. Juho Friman opiskelee par´aikaa Imatralla rajakoulussa. Hän on kärsinyt poskiontelotulehduksesta ja joutuu nyt jättämään kotikisan väliin.

    Kisaladun liikenne rinnekeskuksesta Saariselän keskusten suuntaan muutetaan kisojen ajaksi, torstaista alkaen vasemmanpuoleiseksi. Kisalatu suljetaan verkkoaidalla muulta käytöltä. Saariselän keskustasta Laanilaan ja Kiilopään suuntaan ladut ovat koko ajan kaikkien hiihtäjien vapaasti käytettävissä. Kisavieraita ja yleisöä pyydetään pysäköimään autonsa Saariselän keskustaan ja tulevan jalan kisakeskukseen, jossa myös ravintola on avoinna kisapäivinä.